Main menu

header

806 29 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Connery. Sean Connery. Thomas Sean Connery. Sir Thomas Sean Connery. Primul „agent 007”. Bond. James Bond. Plus alte 93 de nume. Din 93 de filme. Majoritatea, borne în istoria cinematografiei. Acum istorie începând din 31 octombrie 2020. Când „cel mai mare scoțian al secolului al XX-lea” și-a jucat ultima scenă a vieții cu prea mult realism...

Uriaș între uriașii celei de-a 7-a arte

Oscar, BAFTA, Globul de Aur și Premiul „Cecil B. DeMille” pentru întreaga carieră (Asociația de presă străină de la Hollywood / Hollywood Foreign Press Association - HFPA), Premiul Institutului de Film American (American Film Institute - AFI) pentru întreaga carieră, Premiul Academiei Europene de Film pentru întreaga carieră, Comandor al Ordinului Artelor și Literelor, Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, înnobilat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii... Sunt doar câteva dintre recunoașterile imensului talent pe care și-a construit o carieră de excepție.

Tatuajele sale, icoanele vieții sale: Familia și Patria

806 29 3S-a născut ca Thomas Connery, la 25 august 1930, la Edinburgh, Scoția, cu „rădăcini” galeze după mamă, femeie de serviciu, protestantă, și irlandeze după tată, șofer de camion, romano-catolic. Nu se putea o moștenire mai rebelă în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. A fost lăptar, salvamar, fotbalist, șofer de camion, muncitor asamblare caroserie auto într-o fabrică Rolls-Royce, model la Colegiul de Artă din Edinburgh. La 16 ani s-a înrolat în Marina Regală (Royal Navy), a „servit patria” trei ani, perioadă din care provin cele două tatuaje pe care le purta cu mândrie pentru că reflectau crezurile sale de căpătâi: unul se citea „Mama și tata” (Mum and Dad), celălalt „Scoția pentru totdeauna” (Scotland Forever). Familia și Patria.

A ales actoria în dauna... fotbalului!

Sean Connery a „ratat” o carieră promițătoare în fotbal pentru una strălucitoare în actorie. A jucat în tinerețe la Bonnyrigg Rose Athletic Football Club, echipă din orășelul scoțian Bonnyrigg, comitatul Midlothian, care activa în ligile inferioare. În 1953 a primit o ofertă de la o echipă de liga a doua din alt orășel scoțian, Methil, comitatul Fife, denumită East Fife, cu care a făcut un turneu de pregătire în Pacificul de Sud. Unde a fost văzut, absolut întâmplător, într-un meci, de legendarul manager al lui Manchester United, Matt Busby. Care, impresionat de forța lui Connery, i-a oferit pe loc un salariu de 25 de lire sterline pe săptămână ca să vină imediat la Manchester United! Unde ar fi fost coechipier cu celebrul George Best... Numai că, spre surprinderea tuturor, Sean a declinat oferta lui Busby, explicând după ani și ani, când ajunsese un mare actor, cum că „Eram tânăr, am fost la un pas să accept propunerea lui Sir Matt Busby, dar am refuzat în cele din urmă. Ca să ajung un jucător de top mi-ar fi luat vreo șapte ani, iar eu aveam 23 atunci. M-am decis să mă dedic actoriei și s-a dovedit că am făcut o mutare foarte inteligentă”. Hotărâre incredibil de matură și decisivă pentru viața sa, luată la 23 de ani. Fără de care n-am fi avut parte de cel mai charismatic James Bond...

Șapte Bond... James Bond, pentru eternitate

806 29 2Pentru cariera sa fabuloasă, desfășurată între 1950 și 2006, nu ajunge o revistă întreagă pentru a o detalia. Sean Connery l-a interpretat pe James Bond, iar acesta l-a făcut faimos. Cele şapte filme din serie trebuiesc amintite: „Dr. No” (1962), „Din Rusia, cu dragoste” („From Russia with Love” - 1963), „Degetul de aur” („Goldfinger” - 1964), „Operațiunea Fulger” („Thundervall” - 1965), „A doua șansă” („You Only Live Twice” - 1967), „Diamante pentru eternitate” („Diamonds are Forever” - 1971) și „Niciodată să nu spui niciodată” („Never Say Never Again” - 1983). Agentul 007 interpretat de Sean Connery este etichetat de Institutul American de Film (AFI) drept al treilea „Cel mai mare personaj din istoria cinematografiei”. Favoritul său a fost „Din Rusia, cu dragoste”, filmul lăudat cel mai mult de critica de specialitate din întreaga serie.

A refuzat „Stăpânul inelelor” și... 445 de milioane de dolari!

Sean Connery a refuzat să joace rolul vrăjitorului Gandalf în trilogia „Stăpânul inelelor”, un rol care i-ar fi adus peste 445 de milioane de dolari, doar pentru că... nu i-a plăcut scenariul! Chiar dacă producătorii celebrei trilogii laureate cu Oscar i-au lăsat două luni de gândire și i-au promis, în plus, și o cotă din vânzări, răspunsul lui „James Bond” a fost tot negativ, iar rolul i-a revenit astfel unui alt „Sir” al cinematografiei britanice, Ian McKellen.

„Am crescut idolatrizându-l pe Sean Connery. O legendă atât pe platourile de filmare, cât și în afara lor. Odihnească-se în pace!“ (Hugh Jackman)

A lăsat o avere de 378 de milioane de euro. Cine-i împarte

806 29 4Era o vorbă la Hollywood cum că Sean Connery era „omul care transforma în aur tot ce atingea”. Obsesia americanilor de a pune etichete... N-au greșit nici cu marele scoțian. Iată numai „progresia” financiară a lui Bond... James Bond. Sir Sean a primit pentru primul film, „Dr. No” (1962) un „onorariu” de 12.000 de lire. Sterline, of course. A ajuns la 1 milion de lire sterline în al șaselea Bond, „Diamante pentru eternitate” și la 2,3 milioane de lire sterline pentru rolul din finalul seriei. „Niciodată să nu spui niciodată”. Sean Connery are un singur fiu, Jason Connery, din prima căsătorie, cu actriţa australiană Diane Cliento, cu care a fost căsătorit între anii 1962 și 1973. Jason are 57 de ani și a urmat calea ilustrului său tată în arta dramatică, fiind actor și regizor. Fostul „007” mai are un frate, Niel Connery, în vârstă de 82 de ani. Este foarte probabil ca o mare parte din averea lui Sean Connery să-i revină fiului său Jason, dar un procent îi va rămâne celei de-a doua soții, pictoriţa francezo-marocană Micheline Roquebrune (foto), acum în vârstă de 91 de ani, care i-a fost alături nu mai puțin de 45 de ani, din 1975 până în ultimul moment, iar o anumită sumă va ajunge și la Niel.

„Sir Sean Connery a fost un mare scoţian şi la propriu, şi la figurat, şi abia apoi o adevărată legendă a ecranului“ (Elton John)

Ştiaţi că...

... la castingul pentru primul James Bond, Sean Connery a avut concurenți de renume mondial, e adevărat, tineri și ei la momentul respectiv (1960), precum celebrii Cary Grant, David Niven sau „Sfântul” Roger Moore, care avea să fie al treilea „agent 007” în nu mai puțin de şapte filme, între anii 1972 și 1986?

... în 1989, Sean Connery a primit titlul de „Cel mai sexy bărbat în viață” într-o anchetă a prestigioasei reviste americane „People”? Avea 59 de ani. Mai mult, peste zece ani, în 1999, a fost ales „Cel mai sexy bărbat al secolului”

... în august 2000, Sean Connery a devenit Sir Sean Connery, fiind onorat cu titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii?