Main menu

header

805 18 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Nu doar virusurile, bacteriile și paraziții sunt elemente cu potențial contagios, ci și o serie de fenomene, afecțiuni, stări și acțiuni cel puțin surprinzătoare din perspectiva capacității de a se transmite rapid de la o persoană a alta.

Bolile de inimă

805 18 2Afecțiunile cardiovasculare ocupă un nefericit loc fruntaș la cauzele de mortalitate în lume, dar nu se știa despre acestea că ar fi contagioase. Totuși, o echipă de specialiști care lucrează în cadrul programului „Oameni și microbi” al CIFAR, companie specializată în crearea de algoritmi, au stabilit că acest tip de afecțiuni se pot transmite de la o persoană la alta. Pornind de la realitatea că aceste boli coexistă cu un microbiom aflat în dezechilibru, oamenii de știință au descoperit că flora microbiană nesănătoasă se poate împrăștia în jur, la alte persoane, asemenea unui microb digestiv.

Ulcerul

805 18 3După ce mult timp s-a crezut că alimentele condimentate și stresul cauzează ulcer, oamenii de știință au stabilit că boala este urmare a acțiunii bacteriei Helicobacter pylori, care a infectat, potrivit datelor statistice, cam 50% din populația lumii. Dacă, pe de o parte, motivele pentru care unii dintre cei infectați dezvoltă boala, în timp ce alții nu, rămân necunoscute, pe de altă parte, s-a constatat faptul că bacteria trece ușor de la o persoană la alta prin intermediul salivei și al materiilor fecale, așadar contagiozitatea ulcerului poate fi oprită cu ajutorul unei igiene riguroase, înainte de orice.

Singurătatea

Este, probabil, un paradox, dar singurătatea este un fenomen cu capacitate de contagiune. Un studiu derulat pe un număr de peste 5.000 de voluntari, care a inclus și reperele relațiilor lor sociale, a determinat faptul că singurătatea poate trece de la o persoană la alta, oamenii resimțind simptomele premergătoare acestei stări cu mult timp înainte de a se izola efectiv. Ca urmare, acești viitori oameni singuri încep să se simtă astfel încă din perioada în care sunt conectați social cu rețeaua de apropiați și transferă, inconștient, aceleași senzații și celor din grup predispuși la singurătate. Studiile au evidențiat faptul că femeile sunt mai afectate decât bărbații și că singurătatea „transmisă” de prieteni este mai pregnantă decât cea care vine de la membri ai familiei.

Senzația de frig

805 18 4Cercetătorii de la Universitatea Sussex au descoperit că există un tip de contagiune care apare atunci când unei persoane îi este frig. Mai precis, această priveliște poate determina scăderea temperaturii corpului altcuiva. Participanții la studiu au privit o înregistrare cu o persoană care își scufunda mâinile în apă cu gheață și, în acel moment, temperatura mâinilor celor care priveau a scăzut semnificativ. Demn de menționat este faptul că regula nu este valabilă și pentru cei cărora le este cald.

Fericirea

Se știe de mai mult timp că râsul este contagios și chiar că mimarea unui zâmbet poate transfera spre creier senzația de fericire. Prin acest raționament, se poate considera că fericirea este contagioasă. Dar, potrivit experților, fericirea se poate transmite de la un om la altul dincolo de simpla prezență în familie a unor persoane fericite. Cercetările au pus în evidență faptul că vecinătatea unor oameni fericiți pe stradape care locuiește cineva crește spectaculos buna dispoziție a acelei persoane, chiar și cu 47%.

Cancerul

În lumea sălbatică există mai multe cazuri demonstrate de animale care pot transmite tumorile canceroase de la un exemplar la altul. Acest aspect i-a determinat pe oamenii de știință să documenteze cazuri umane similare. Astfel, în anul 2018, o donatoare de organe a decedat având un cancer de sân nediagnosticat. Patru persoane au primit organe de la cea decedată și toți acești pacienți au dezvoltat cancer de sân. Un alt caz a fost al unui bolnav de HIV care a făcut cancer de la un parazit pe care îl avea în intestine. Toate aceste exemple sunt o dovadă, potrivit experților, că, deși momentan cancerul nu poate fi considerat contagios complet în lumea oamenilor, ce se întâmplă în regnul animal demonstrează că acest lucru se poate schimba oricând.

Hipertensiunea

805 18 5Oricât de surprinzător ar părea, tensiunea arterială mărită poate fi contagioasă, întrucât are legătură cu un virus. Potrivit unei echipe de experți internaționali, animalele care au fost infectate cu cytomegalovirus au dezvoltat hipertensiune. Testând descoperirea pe celule umane, ex- perții au ajuns la aceeași concluzie, după ce efectele au fost similare, în celule apărând la scurt timp markerii specifici tensiunii arteriale mărite. Potrivit statisticilor mondiale, cytomegalovirus este prezent la oameni pe scară largă, estimările mergând de la 66% până la 99% din populația lumii. Transmis prin schimb de fluide, virusul rămâne în organism toată viața.

Cariile dentare

805 18 6Atunci când stomatologul sfătuiește o persoană să se spele pe dinți, să evite dulciurile și să se controleze regulat, nu are în vedere, printre sfaturile obișnuite, și evitarea persoanelor care au carii dentare. Dar acest avertisment ar trebui să existe, întrucât cariile sunt… contagioase. Pericolul cel mai mare este prezent în cazul copiilor, întrucât prin sărutări, schimbarea diverselor obiecte de igienă în familie sau alte gesturi simple, aparent inofensive, părinții sau adulții din familie pot transmite bacterii orale în fața cărora copiii nu au încă imunitatea necesară. În acest fel, cariile devin contagioase.

Scopurile imediate pot fi contagioase, arată rezultatele unor studii care au demonstrat că dacă o persoană întârzie la o întâlnire invocând scuze că a trebuit să se învoiască, persoana cu care are întâlnirea respectivă se va uita involuntar la ceas

Încălcarea regulilor

Asocierea cu un grup de persoane care au tendința de a încălca regulile și legile este un pericol real chiar și pentru cei mai bine educați. Și asta pentru că dorința de a face rele devine contagioasă. Mai mult, potrivit rezultatelor unor cercetări de dată recentă, odată ce o persoană a comis acte infracționale sau ur și simplu fapte care ies din sfera regulilor alături de un grup, este predispusă să mai facă astfel de gesturi și în condiții diferite, cu alt grup, extinzând astfel… contagiunea infracționalității.