Main menu

header

765 27 1de Sorin Dumitrescu şi Eduard Popa

Cele mai multe clasamente despre educație sunt conduse de Japonia, cu elevii și studenții săi catalogați drept „geniali și speciali”. Acest salt cu adevărat impresionant s-a produs în anii după cel de-Al Doilea Război Mondial și după ce orașele Hiroshima și Nagasaki au fost victimele atacului cu bomba nucleară declanșat de americani. Japonezii au cu siguranță reguli foarte bine stabilite după care se ghidează în privința educației și învățământului. Vă prezentăm care sunt cele mai importante aspecte pe care locuitorii din Țara Soarelui Răsare nu le neglijează niciodată, respectându-le cu mare strictețe. În Japonia, rata analfabetismului este una dintre cele mai scăzute la nivel mondial, iar 98% dintre tineri au absolvit o instituție de învățământ superior. Cu excepţia claselor primare, elevii stau la şcoală şase ore pe zi. Vacanţa lor nu depăşeşte două luni şi jumătate şi este împărţită astfel: şase săptămâni vara, două săptămâni iarna şi alte două primăvara. Anul de studii este împărţit în trei semestre.

Primul lucru care se învață este comportamentul

Elevii japonezi nu dau teste sau examene înainte de vârsta de 10 ani, ci sunt doar controlați din când în când. Principiul este că, în primii trei ani de școală, cunoștințele școlare nu contează. Lucrul cel mai important este educația în sensul ei adevărat: copiii sunt învățați să îi respecte pe ceilalți, să respecte animalele, să fie generoși, să învețe compasiunea, autocontrolul și să protejeze mediul înconjurător.

Anul școlar începe la 1 aprilie

765 27 2Pe când, în majoritatea țărilor, copiii se apropie de vacanța de vară, pentru elevii din Japonia anul școlar abia începe. Școala începe cu unul dintre cele mai spectaculoase evenimente ale anului - înflorirea cireșilor („sakura”). Anul școlar este împărțit în trei trimestre: de la 1 aprilie până la 20 iulie, de la 1 septembrie până la 26 decembrie și din 7 ianuarie până la 25 martie. Japonezii au vacanță șase săptămâni în timpul verii și două săptămâni iarna și primăvara.

Elevii fac curat în școli

Elevii curăță sălile de clasă, holurile, chiar și toaletele. Astfel, de la o vârstă fragedă, ei învață să lucreze în echipă și să se ajute reciproc. Mai mult decât atât, după cât efort depun la curățenie și pentru îngrijirea locului, este puțin probabil să mai fie dispuși să le murdărească. Acest lucru îi învață să respecte munca (proprie și a altuia) și, de asemenea, să respecte locul în care trăiesc.

Toți copiii iau masa împreună și mănâncă același fel

765 27 3În școala primară și la gimnaziu, mesele sunt pregătite de elevi, asistați de nutriționiști și de bucătari, astfel încât alimentele să fie sigure și potrivite pentru nevoile lor alimentare. Elevii iau masa de prânz în sala de clasă, împreună cu profesorii lor. Această atmosferă informală încurajează comunicarea și dezvoltarea relațiilor de prietenie. Mai mult, pentru a dezvolta cu adevărat spiritul de colectivitate, la începutul fiecărui an şcolar componenţa claselor se schimbă, nu se continuă cu aceleaşi colective care au încheiat anul precedent tocmai pentru a nu se lega prea multe prietenii doar cu anumiţi copii. Micuţii japonezi trebuie să înveţe ideea de colectivitate cu orice alt copil din clasă, nu să aibă relaţii preferenţiale.

Aproape toată lumea face meditații în particular

765 27 4Încă din școala primară, copiii încep să ia lecții particulare, pentru ca mai târziu să poată accede la un liceu bun. Aceste cursuri sunt predate seara, iar în Japonia nu este un lucru neobișnuit ca la ora 21:00 transportul public să fie plin de copii care merg acasă după lecții. Elevii se pregătesc și în zilele de duminică și de sărbători, când ziua de studiu durează între șase și opt ore. Așadar, nu este deloc surprinzător că, potrivit statisticilor, în Japonia aproape nu există repetenți. În plus, cu cât este mai mare şi mai prestigioasă şcoala, cu atât mai multe cluburi există în acea instituţie de învăţământ. Sunt cluburi cu activităţi sportive, culturale sau ştiinţifice şi aproape toţi copiii sunt înscrişi la câte un astfel de club.

Se învață caligrafia și poezia japoneză

Principiul caligrafiei japoneze, sau „Shodo”, este foarte simplu: înmoi un băț de bambus în cerneală și, cu mișcări ușoare, desenezi ideogramele pe hârtie de orez. În Japonia, „Shodo” este la fel de prețuit ca pictura. Haiku, în schimb, este o formă de poezie care descrie, în versuri scurte, natura și ființa umană în ansamblul ei. Aceste două discipline sunt unul dintre principiile esteticii orientale: combină simplitatea și sofisticatul. Scopul acestor cursuri este de a-i învăța pe copii să valorifice și să își respecte cultura națională și tradițiile ancestrale.

Uniformele sunt obligatorii

765 27 5Începând din clasa a VII-a, toți elevii sunt obligați să poarte uniformă. Multe școli au propriul lor cod vestimentar, dar, de regulă, băieții poartă haine în stil sobru, militar, iar fetele, sacou, cămașă și fustă. Această regulă are rolul de a disciplina elevii, știindu-se că simplul act de a purta o uniformă creează o atmosferă mai serioasă. Uniforma, de asemenea, le creează copiilor sentimentul de apartenență la un grup.

Absenteism aproape de zero!

Cu greu găsești în România pe cineva care să nu fi chiulit de la școală măcar o dată. Dar există o țară în care nu se chiulește. Și unde elevii nici nu întârzie la școală. Japonia mai doboară un record: 91% dintre elevi își ascultă cu atenție profesorii la școală. Oare ce altă țară se poate lăuda cu asemenea statistici?

Examenul de la final de liceu are importanță majoră

La sfârșitul liceului, elevii dau un examen hotărâtor pentru viitorul tinerilor - determină dacă aceștia se vor putea înscrie la școli mai înalte. Elevii pot alege doar o singură universitate, ceea ce mai târziu le va influența covârșitor veniturile financiare și standardul de viață, în general. În plus, concurența este foarte mare. În pofida competiției, 76% dintre elevi continuă studiile după liceu. Toate acestea justifică expresia japoneză „iadul examenelor”.

Este considerată țara cu cel mai bine pus la punct sistem de studiu din lume

Facultatea, perioada cea mai relaxantă

Nu este o surpriză că, după atâția ani de pregătire și „iadul examenelor”, tinerii japonezi tânjesc după o pauză. Și se pare că pauza cade chiar în timpul anilor de facultate. Perioada facultății este considerată în Japonia cea mai frumoasă și mai lipsită de griji. Greu este să reuşeşti să ajungi la facultate, pentru că în Japonia se urmăreşte ca numai cei mai buni dintre cei care au terminat liceul să poată avansa la ultimul stadiu de şcolarizare, care înseamnă cu rare excepţii o singură instituţie superioară de învăţământ, nu ca la noi sau în alte ţări europene, unde se pot face mai multe facultăţi. Japonia este a treia cea mai mare economie a lumii și este recunoscută la nivel mondial pentru contribuțiile sale în știință și tehnologie. Cu toate acestea, japonezii pun mare preț pe soft skills și pe abilitățile noncognitive. Puterea de a persevera, munca de autoperfecționare și autocontrolul sunt abilități care decid viitorul fiecărui elev japonez. Putem spune astfel că unul dintre secretele succesului japonezilor constă în respectul pentru muncă și pentru propriile valori spirituale, pe care le plasează în centrul preocupărilor copiilor, încă din clasele mici.