Main menu

header

653 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Cisnădie, „cumul“ de istorie şi etnografie

La zece kilometri sud de Sibiu, pe valea Pârâului Argintului și a Pârâului Ursului, la poalele Măgurii Cisnădiei, se întinde, pe 277 de kilometri pătrați, o veche așezare săsească, Cisnădie, renumită din perioada medievală pentru meşteşugul postăvăritului. Și cu multe atracții turistice: o biserică datând de la începutul secolului al XIII-lea, înconjurată în secolul al XV-lea de ziduri de apărare, bastioane şi şanţuri de apă, pe care, în 1797, a fost montat primul paratrăsnet din Transilvania, sau primul turn cu ceas din Transilvania, construit în vara anului 1425 și înconjurat de două ziduri de apărare, cel interior având și încăperi pentru păstrarea proviziilor.

Colecția lui Vasile Polgar are peste 15.000 de obiecte!

Dependenţa de prelucrarea lânii şi de păstorit, ca şi coexistenţa românilor cu saşii au dus la crearea unei culturi locale specifice, pusă în valoare în colecţia etnografică a lui Vasile Polgar, care se găseşte aproape de ieşirea din localitate, înspre Cisnădioara, pe partea dreaptă a Râului Cisnădie. Originar din Blaj, colecționarul este un om de afaceri cu investiţii mai ales în păstorit şi în domeniul prelucrării lânii şi a covoarelor de Cisnădie, în buna tradiţie locală. Dragostea pentru obiectele vechi a început încă din copilăria petrecută în casa bunicilor, unde „depozitează” obiectele. Peste 15.000! Cunoaşte în amănunt prelucrarea tradiţională a lânii, pentru că are nenumărate scule folosite la tors, dărăcit, ţesut, cusut (nu numai lâna, ci şi inul, cânepa şi bumbacul).

Preferatele: un corn de vânătoare și o mașină de cusut

Primul obiect pe care şi l-a cumpărat a fost o roată de tors. Cel mai mult din colecţie iubeşte un corn de vânătoare din secolul al XVIII-lea și o maşină de cusut marca Pfaff, veche de o sută de ani şi funcţionând perfect! O altă „secțiune” a colecţiei conţine obiecte legate de prelucrarea laptelui: ciururi, putini, putineie, vase pentru bătutul smântânii. Toate meşteşugurile şi ocupaţiile sunt reprezentate prin multe, foarte multe obiecte „în stare naturală”, se mândrește Vasile Polgar, „așa cum au fost făurite la vremea lor”.

Vasile Polgar are peste 5.000 de chei vechi, între 60 şi 80 de cântare și peste 1.200 de fiare de călcat, printre care, spune cu mândrie, „nu sunt două la fel“