Main menu

header

647 29 1de Luana Mare

Odată cu venirea toamnei, noile colecţii de modă au intrat în magazinele de profil, iar designerii au dat startul tendinţelor în industrie. Despre ce se poartă în sezonul toamnă-iarnă 2017-2018 ne-a vorbit Cătălin Botezatu (foto), cel mai premiat designer român.

„Linia sutienului trece peste limite”

- Cum trebuie să se îmbrace doamnele şi domnişoarele în sezonul toamnă/iarnă 2017-2018 pentru a fi în pas cu moda?

- Să începem cu moda de toamnă. Se poartă formele ciudate, există o tendinţă spre minimalism, neglijenţă uşoară în combinaţie cu feminitate şi şarm. Sunt tendinţe ce pot fi observate în colecţiile pentru toamna-iarna 2017-2018. În acest an, designerii înlătură parcă hotarele între stiluri: de exemplu, îmbrăcând o rochie-furou de cocteil peste o bluză clasică veţi putea crea un set stilat în stil office-business, iar combinaţia dintre pantalonii largi de tip palazzo şi rochii cu croiala dreaptă va deveni un ansamblu ultramodern, care, dacă sunt alese accesoriile corecte, se poate transforma într-un look rafinat de seară.

- Care sunt inovaţiile acestui sezon?

- O primă tendinţă este decolteul în „V”, în noua sa interpretare. Deja am vorbit despre extreme şi despre faptul că în acest an designerii abordează totul la propriu. Anume din acest motiv, linia sutienului trece peste limite: la rochiile de seară şi cocteil, aceasta se termină în zona taliei, unde de regulă trebuie să se afle un brâu, o curea sau altceva similar. Astfel de modele sunt confecţionate din stofe diferite, de unde apare şi acest joc de texturi, şi anume: catifea nobilă, mătase uşoară, dantelă şi atlas, plasă şi stofe strălucitoare cu paiete, stofe mai dense şi piele. De obicei, astfel de modele nu mai necesită descoperirea altei părţi a corpului, deşi o despicătură verticală a unei fuste, care începe de la şolduri, este mai mult decât salutară. Cât despre accesorii, acest model admite şi lipsa acestora. Sunt suficiente câteva brăţări laconice pe braţ, cercei care atârnă până la umeri sau un choker din dantelă la gât.

„Mătasea și atlasul sunt în trend”

- Care sunt materialele sezonului?

- Secretele Antichităţii au trecut de-a lungul timpurilor şi în zilele noastre, şi acum sunt la dispoziţia oricui. Luciul atlasului a devenit ceva clasic, în special dacă vorbim despre toaleta de seară, despre cea de cocteil, şi nu numai: rochiile casual sunt acum la mare căutare. Pentru a alege o ţinută specială de eveniment, recomand modelele simple, fie o rochie-furou cu bretele subţiri, fie o rochie decoltată, care accentuează formele corpului. Apropo, ultima menţionată vă poate juca feste, punând accent pe cele mai mici imperfecţiuni ale corpului. Un alt „must have” îl reprezintă franjurile. Firele strălucitoare de mătase, care sunt asociate cu rochiile pentru dansurile pasionale latino-americane, au devenit în acest sezon foarte vizibile în multe colecţii de modă.

„Revin umerii voluminoşi”

647 29 2- Putem spune că rochia-furou este vedeta sezonului?

- Rochia-furou va deveni partenerul ideal atât la o petrecere de seară, cât şi pentru o plimbare ziua. Viaţa de zi cu zi vă permite să o purtaţi după principiul sarafanului, îmbrăcând-o peste bluze în stil office şi peste tricouri monocromatice, iar la evenimente festive, furoul de mătase poate fi completat cu o blană în nuanţă de contrast, cizme până la gleznă sau pantofi cu forma clasică. În acest an, armonia este obţinută prin rochiile mini, simple, cu umerii voluminoşi. Acestea pot fi rochii pe talie cu brâu, precum şi rochii care sunt bune pentru cele care totuşi au ce ascunde. Astfel de model este ideal pentru a fi purtat zilnic, iar dacă look-ul este completat cu cizme peste genunchi din piele întoarsă şi cu o poşetă elegantă cu lanţ, atunci puteţi merge chiar şi la o petrecere de seară. Setul format din rochie şi mănuşi este ideal nu doar pentru a participa la un bal!

- Dar în moda masculină, care sunt tendinţele acestui sezon?

- Dincolo de constrângerile modei, în acest sezon se remarcă libertatea outfit-urilor cu accente rock şi alură rebelă. Stilul întâlneşte tehnologia în îmbrăcămintea sport, iar jachetele din fâş supradimensionate cunosc momentul lor de glorie. Bereta, un obiect vestimentar uitat, revine pe podium. Rămâne de văzut dacă va fi adoptată şi de moda străzii. Se poartă fără rezerve blana, atât timp cât aceasta urmăreşte linia corpului. Pantalonii din piele vor fi, de asemenea, la mare căutare. Nu în ultimul rând, stilul business aminteşte despre Wall Street-ul anilor ’80, prin cămăşile largi şi cravatele din satin.

„Bărbaţii pot opta pentru ţinute bej, gri şi monocromatice”

647 29 3- Care este nota reprezentativă în ţinuta masculină a sezonului?

- Confortul și încrederea sunt ceea ce reprezintă moda bărbătească în 2017-2018. Se poartă paltoane stridente, cu texturi impresionante, culori repartizate în blocuri, stofe neobișnuite (de exemplu, catifea), umbre și foarte multe carouri. Toate acestea caracterizează paltoanele pentru bărbați 2016-2017. De asemenea, se poartă bej, de la nuanța laptelui până la bej neutru. Creând o ținută, încercați să aveți toate detaliile acesteia într-o singură gamă. În calitate de blocuri de contrast puteți folosi cravate, veste și raglane în nuanțe de ciocolată, bleu și gri-întunecat.

- Câteva reguli de stil vestimentar masculin pentru toamna 2017?

- În această toamnă, bărbaţii trebuie să pună accent pe ţinute monocromatice, nuanţe de gri, ochelari de soare cu lentile oglindă, cardigane cu gulere moi, rotunjite, costume în nuanţe deschise, centuri înguste.

„Şi în acest sezon au fost propuse în ultimele prezentări rochiile largi, cu imprimeuri florale şi ornamente, inserţii din denim şi franjuri, dar şi botinele de iarnă şi paltoanele lungi, oversize“

„Pentru rafinament, alegeţi franjuri şi pantofi stiletto“

647 29 4- Care sunt secretele pentru o ţinută rafinată?

- Franjurii fac orice rochie să arate stilat şi rafinat şi pot transforma şi cea mai simplă piesă într-una deosebită. Mătasea rămâne în preferinţe: atlasul, qhipura şi ţesăturile cu aţe de lurex constituie baza ideală pentru o rochie luxoasă, decorată cu franjuri. Look-ul poate fi completat cu o pereche de încăl- ţăminte simplă, precum pantofi stiletto din piele sau sandale gladiator. Lenjerie intimă din plasă, dantelă şi catifea handmade sunt tendinţa cea mai durabilă, care nu cedează din poziţii de câteva sezoane consecutive. Acum nu mai trebuie să vă ascundeţi sutienul, gata cu ruşinea! În acest an, dantela care se zăreşte de sub rochie este o completare actuală a oricărui look. Unica remarcă ar fi faptul că astfel de lenjerie intimă serveşte mai mult în calitate de decor şi poate fi purtată la un top sau la o bustieră, de aceea, nu o înlocuiţi cu lenjeria intimă obişnuită, deoarece există şansa să arătaţi vulgar.