Main menu

header

643 20 1de Gabriela Militaru

În momentul în care a fost clar că povestea dintre Diana și Charles a luat sfârșit, a urmat un lung șir de speculații cu privire la viața amoroasă a prințesei. Diana a fost acuzată că a avut o relaţie de iubire cu şoferul său, Barry Mannakee, încă din 1985, fapt care a dus la concedierea acestuia un an mai târziu. În 1987, Barry a sfârșit tragic, într-un accident de motocicletă, iar Diana a declarat public că probabil nu a fost vorba despre un simplu accident. A urmat presupusa relație cu James Gilbey, care rezulta din convorbirile telefonice avute de acesta cu Diana, ei nefiind vreodată văzuți împreună. De fapt, prințesa a și negat natura sexuală a legăturii cu Gilbey. „S-a insinuat că am fi avut o relație adulterină, ceea ce nu este adevărat”, se apăra ea în 1995. Revista „People” a titrat mai apoi că Diana a devenit „obsedată” de Oliver Hoare, un dealer de artă, despre care unul dintre bodyguarzii Dianei a spus că a fost văzut semidezbrăcat pe un hol de la Palatul Kensington. Și de data aceasta, Diana a negat legătura amoroasă. A urmat John Kennedy Jr, cu care Diana ar fi avut un moment de „senzualitate pură” în 1995, conform spuselor lui Simone Simmons, terapeuta sa. Totuşi, majordomul Dianei de la vremea aceea a negat orice relație între cei doi.

Hasnat Khan, „dragostea vieții mele”

643 20 2A urmat apoi aventura cu Will Carling. Însă de data aceasta, Diana nu a avut nimic de comentat, sugerând că, într-adevăr, ea și faimosul jucător de rugby au avut o iubire, însă trecătoare. De aventură cu Diana a fost acuzat și Bryan Adams, care i-a dedicat prințesei o melodie în 1985, dar cu care aceasta ar fi avut o idilă abia în 1995, potrivit spuselor uneia dintre iubitele cântărețului, Cecile Thomsen. Se știe totuși sigur că Diana a fost implicată într-o relație specială cu medicul cardiolog britanic de origine pakistaneză Hasnat Khan, pe care ea însăşi l-a descris drept „dragostea vieții mele”. Relația a durat aproape doi ani, și este încă neclar care dintre cei doi i-a pus capăt în vara anului 1997. La o lună distanță, Diana a început o relație cu Dodi Al-Fayed, fiul miliardarului egiptean Mohamed Al-Fayed.

Elton John: „Adio, trandafir al Angliei, fie ca tu să creşti în inimile noastre de-a pururi!”

643 20 3Relația cu Dodi Al-Fayed nu a avut timp să-i ofere Dianei liniștea de care avea nevoie, pentru că cei doi au fost implicați într-un accident de mașină mortal la 31 august 1997, în tunelul Pont de l’Alma, din Paris. Diana avea numai 36 de ani. Înmormântarea a avut loc la 6 septembrie 1997 și a fost urmărită la televizor de 32,10 milioane de telespectatori. La ceremonia de înhumare, Elton John i-a dedicat melodia „Candle in the Wind”. Corpul Dianei a fost depus în Althorp Park, care se află în proprietatea familiei sale de mai multe generații. În ceea ce privește moartea Dianei, există mai multe controverse. Una dintre ele spune că șoferul Henri Paul consumase băuturi alcoolice. Apoi, a existat și presupunerea că agentul secret John Hopkins a ucis-o pe Diana, la comanda Prințului Philip. În același timp, Mohamed Al-Fayed, tatăl lui Dodi, a condus o investigație care a conchis că accidentul s-a produs din cauză că mașina în care se aflau fiul său și Diana era urmărită de paparazzi.

32 de milioane de englezi au urmărit la televizor, pe 6 septembrie 1997, ceremonia de înhumare a Prinţesei Diana

Amintirea emoţionantă a fiilor săi

643 20 4Într-un documentar recent, „Diana, mama noastră: Viața și moștenirea ei”, Prințul William și Prințul Harry au povestit, emoționați, despre amintirile pe care le au încă despre mama lor. William avea 17 ani când mama sa a părăsit această lume, în timp ce Harry avea doar 12 ani. Cu toate că se împlinesc 20 de ani de la moartea prințesei, fiii săi urmăresc să-i păstreze vie amintirea și să arate generației tinere ce sursă de inspirație a fost mama lor și cum doresc să ducă mai departe munca sa caritabilă. „Fac tot ce pot ca ea să nu fie uitată niciodată. Sper, de asemenea, ca talentul mamei mele să se oglindească în munca pe care o fac eu”, a declarat Harry. El a adăugat că atunci când este rugat să povestească o amintire despre Diana, „prima dată îmi vine în minte râsul său. Avea un râs nebun și toată fericirea din lume i se citea pe față. Și mereu îmi repeta că pot fi oricât de neascultător atâta vreme cât nu sunt prins”. Cât despre William, el își amintește cum mama sa i-a făcut surpriza de a le invita pe Cindy Crawford, Naomi Campbell și Christy Turlington (de care el era îndrăgostit) la ei acasă. „Aveam 12 sau 13 ani. M-am întors de la școală și le-am văzut în carne și oase, deși până atunci le știam din posterele din camera mea. M-am făcut roșu la față, nu mai știam ce să zic, și cred că am căzut de pe scară. Eram șocat! Pentru mine este o amintire amuzantă, care mi-o arată pe mama drept o persoană iubitoare și cu simțul umorului”.

Prinţul William: „Ar fi fost o bunică de coșmar. I-ar fi iubit pe copii la nebunie”

Regretul cel mai mare al celor doi frați este că, atunci când Diana i-a sunat de la Paris, chiar înainte de accident, ei erau prinși cu un joc video și nu au petrecut mai mult timp să discute cu ea. „Nu îmi amintesc exact ce i-am zis, știu doar că voi regreta mereu că a fost un apel telefonic atât de scurt și că nu am simțit că este ultima oară când vorbesc cu ea și cât de diferită ar fi fost acea conversație dacă aș fi știut”, spune Harry în documentar, pentru ca mai apoi fratele său să povestească sentimentul care l-a încercat pentru mama sa atunci când s-a aflat la propria ceremonie de căsătorie cu Kate Middleton în 2011: „De fapt, am simțit că era acolo. Căutam sprijin în cineva și am simțit că mama este acolo”. În plus, el urmărește să păstreze vie memoria mamei sale pentru propriii copii. „Avem multe poze cu ea acasă și vorbim despre ea. Catherine nu o cunoaște, deci nu poate vorbi despre ea în detaliu, dar o fac eu. Când îi duc pe George și pe Charlotte la culcare le vorbesc despre bunica Diana și le reamintesc că au două bunici și doi bunici și că este important ca ei să știe că ea a existat. Ar fi fost o bunică de coșmar. I-ar fi iubit pe copii la nebunie. Mi-o închipui, de exemplu, la baia de seară a copiilor făcând spumă peste tot în casă”.

„Nu îmi amintesc exact ce i-am zis, știu doar că voi regreta mereu că a fost un apel telefonic atât de scurt și că nu am simțit că este ultima oară când vorbesc cu ea“ (Prinţul Harry)