Main menu

header

636 29 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Deși mulți se îndoiesc că există o karma care acționează deseori după principiul „după faptă, și răsplată”, există câteva cazuri de notorietate care nu fac decât să întărească o veche convingere: faptele bune se întorc la cei care le fac.

James Harrison și cei două milioane de copii

636 29 2Când James Harrison avea 14 ani, a fost în pragul morții. A fost nevoie de o intervenție chirurgicală complexă pentru a i se salva viața, iar medicii au avut nevoie de mult sânge. După ce a supraviețuit în mod miraculos, recunoscător străinilor care donaseră pentru el, a jurat să facă la fel. La 18 ani, James dona pentru prima oară, și întâmplarea a făcut ca sângele său să fie unul special, capabil să vindece o boală gravă, rhesus, care pune în pericol viața bebelușilor. James, astăzi septuagenar, a continuat să doneze sânge și a salvat viața a circa două milioane de copii cu acest diagnostic. Printre ei, și pe propriul nepot...

Eroi recompensați cu darul supraviețuirii

636 29 3Când fasciștii au invadat Sarajevo, în 1941, familia de evrei Kavilio a crezut că i-a sunat ceasul. Dar un prieten musulman, Mustafa Hardaga, i-a ascuns în casa sa și apoi i-a ajutat să fugă din țară, inclusiv pe capul familiei, Josef Kavilio, prins inițial, obligat la muncă forțată, dar salvat și trecut granița de aceiași eroi și prieteni. 50 de ani mai târziu a început războiul din fosta Iugoslavie, și trupele sârbe au masacrat circa 8.000 de musulmani în Bosnia. Familia Hardaga ar fi putut avea aceeași soartă dacă din Israel, unde se știa povestea lor, n-ar fi venit salvarea: o organizație a făcut tot posibilul pentru a-i aduce în siguranță în această țară, lucru care s-a și întâmplat. Era răsplata pentru gestul lor din vremea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Gest vital pe șosea

636 29 4Victor Giesbrecht și soția sa, Ann, conduceau pe o șosea din Wisconsin când au văzut tras pe dreapta un autoturism care avea o pană. Cele două femei care îl ocupau, Lisa Meier și Sara Berg, nu știau să schimbe roata, și Victor le-a sărit în ajutor. Apoi, fiecare și-a văzut de drum. La puțin timp, mașina în care erau cele două a oprit, pentru că în mijlocul drumului era Ann, care striga după ajutor, întrucât soțul ei avusese un atac de cord. Lisa și Sara nu știau nimic despre mașini, dar erau... asistente medicale. I-au acordat bărbatului primul ajutor, au sunat după ambulanță, paramedicii au ajuns imediat la fața locului, și Victor a trăit să spună povestea.

Și-a scos medicul din flăcări

636 29 5Mașina medicului Michael Shannon a luat foc, iar bărbatul era în pericol de moarte. Mai rău, omul rămăsese blocat în vehicul, motorul era în flăcări și nu ar mai fi durat mult până când doctorul și-ar fi aflat sfârșitul. Când au sosit ajutoarele, picioarele îi luaseră deja foc. Atunci, un paramedic pe nume Chris Trokey s-a repezit și l-a tras afară din mașina incendiată în care era blocat, salvându-i viața. Ajunși la spital, și-a dat seama cine era de fapt medicul: cel care îl veghease zile și nopți, pe când era nou-născut prematur, și care îi salvase viața cu devotamentul său profesional remarcabil.

Resuscitat de învățăcei

Bob Marlin și-a petrecut toată viața ca antrenor de prim-ajutor în majoritatea unităților de urgențe din orașul său. Și-a împărtășit cunoștințele despre salvarea oamenilor peste tot pe unde a putut, orga- nizând chiar și seminarii în afara programului, gratis, pentru afaceriștii locali sau pentru cei care se distrau pe terenul de golf. Și într-o zi i s-a făcut rău. În acea clipă, toți cei din jur au sărit să-l resusciteze, așa cum îi învățase: fratele său i-a acordat primul ajutor, un angajat din zonă s-a repezit după un defibrilator, alții și-au pus la dispoziție mașinile pentru a-l transporta de urgență la spital. Așa cum s-a demonstrat, fiecare dintre cei care i-au sărit în ajutor fusese la un moment dat învățat chiar de Bob cum să facă asta.

Prim ajutor la „dublu”

O bâtă de baseball manevrată fără îndemânare l-a lovit puternic în piept pe micuțul Kevin Stephan, în vârstă de 10 ani. Izbitura i-a fost aproape fatală - inima copilului s-a oprit. Din fericire, în public era o asistentă pe nume Penny Brown, care s-a repezit și i-a acordat primul ajutor, repornindu-i inima în mod miraculos. Șapte ani mai târziu, Kevin mânca într-un restaurant când o femeie s-a înecat cu o îmbucătură. Tânărul s-a repezit în ajutor, i-a făcut cu succes manevra Heimlich și i-a salvat viața. Puțin mai târziu și-a dat seama că femeia era chiar Penny Brown.

Donatorul și aleasa sa

636 29 6636 29 7Christopher Dempsey a auzit într-o zi un coleg povestind despre un caz grav în familie - verișoara sa avea nevoie urgentă de transplant de ficat, altfel și-ar fi pierdut viața. Era pe listă la poziția 119.000, și familia nu mai avea vreo speranță s-o salveze, întrucât medicii îi mai dăduseră două-trei luni de trăit. Atunci, Christopher, dintr-un impuls de neînțeles, dat fiind faptul că era vorba despre o necunoscută, s-a oferit să doneze el o parte din ficatul propriu dacă s-ar fi dovedit compatibil. Analizele au dovedit că așa era, iar tânărul a donat pur și simplu o parte din ficatul său, salvându-i astfel viața unei tinere pe care n-o cunoștea. Dar acest lucru s-a întâmplat la un moment dat, iar ce a urmat a fost dragoste la prima vedere și o nuntă ca-n povești în 2016.

„Cea mai glorioasă misiune a omului este să facă fapte bune“ (Sofocle)

Un inel cât o familie şi o casă

Ca persoană fără adăpost, Billy Ray Harris își petrecea timpul cerșind în Kansas City. Într-o zi, în timp ce-i dădea o mică sumă de bani, o femeie și-a pierdut inelul de pe deget. Billy inițial a dat fuga la un amanet, unde i s-a spus că bijuteria ar valora cam 4.000 de dolari, sumă impresionantă pentru un om în situația sa. Dar Billy a așteptat ca femeia, pe nume Sarah Darling, să treacă din nou pe acolo și i-a înapoiat inelul. Impresionată, Sarah a dorit să-l răsplătească și a inițiat o acțiune de strângere de fonduri. Povestea a făcut înconjurul SUA și a determinat familia lui Billy să-l readucă în sânul ei, de unde plecase cu mulți ani înainte. Iar în urma campaniei de ajutorare, familia Harris s-a ales cu... 185.000 de dolari. Suficient pentru fostul om fără adăpost să-și cumpere o casă și o mașină și să ia viața de la capăt alături de cei dragi.

L-a salvat pe soţul salvatoarei

Roger Lausier avea 4 ani când, aflat pe plajă, s-a îndepărtat de pă­rinți, a intrat în apa mării și era pe punc­tul să se înece dacă nu ar fi inter­venit o străină, pe nume Alice Blaise, care a plonjat după el și l-a tras la mal. Nouă ani mai târziu, adoles­cen­tul, aflat pe aceeași plajă, a auzit un stri­găt: „Soțul meu se îneacă!”. Fără să stea pe gânduri, tânărul s-a aruncat în valuri și l-a salvat pe om de la moar­te sigură. Era bărbatul celei care îl salvase pe el cu nouă ani în urmă!