Main menu

header

606 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

De la Cavnic la Şuior, schiaţi bine şi uşor!

Maramureșul tradițional și tradiționalist, atât de frumos vara datorită exploziei de culoare și de energie, nu se dezminte nici iarna, când se schimbă radical, devenind un paradis al sporturilor de iarnă. La doar 18 km de Baia Mare, în masivul montan Mogoşa, zăpada a venit la Cavnic mai repede decât pe orice altă pârtie amenajată din țară, nu s-a mai întâmplat de foarte mulți ani ca sezonul de schi să debuteze la mijlocul lunii noiembrie. Iar un sejur de schi în inima Maramureşului nu este complet fără a savura într-una dintre numeroasele pensiuni din zonă tradiţiile şi obiceiurile localnicilor, alături de delicioasele bucate maramureşene.

Beneficiază de instalaţii de nocturnă

La Cavnic sunt două pârtii importante: Icoana şi Roata, care, împreună, au peste opt kilometri. Pe ambele se poate schia şi noaptea, având instalaţii de iluminare. În zonă se mai află o pârtie pentru copii şi una pentru sănii. Numărul mare de monitori de schi face din Cavnic un loc perfect pentru familiile de schiori şi viitori schiori. În apropiere, la Șuior, de pe masivul Mogoșa, pornesc cele mai interesante pârtii ale domeniului schiabil: Mogoșa (2.100 m) și Moski (750 m), amenajate special pentru schiorii buni și foarte buni, datorită înclinației destul de mari a versantului, de circa 30 de grade. Ea însăși deja o stațiune, Șuior beneficiază de două telescaune, un teleschi, instalaţii de zăpadă artificială şi nocturnă.

Obiective turistice de pe lista monumentelor de patrimoniu

În Cavnic pot fi vizitate obiective turistice aflate pe lista monumentelor de patrimoniu, precum Biserica de lemn romano-catolică „Sfânta Varvara”, din 1812, „Stâlpul tătarilor” - monument în cinstea victoriei din 1717 împotriva tătarilor, „Paltinul secular” din curtea bisericii din zona Lighet, înalt de 30 m, cu diametrul trunchiului de 1,32 m, sau „Logolda” - ruinele unei topitorii de aur din secolul al XIX-lea.

Dacă ajungeți la Cavnic, respectiv Șuior, nu ratați un circuit pe la Surdeşti, Săpânţa şi Sighetul Marmaţiei, o excelentă alternativă pentru petrecerea unei zile în afara pârtiilor