Main menu

header

de Raluca Grințescu

Cele mai importante texte ale spiritualităţii ne îndeamnă să iertăm persoana pe care o „urâm” cel mai mult. În acele momente în care duşmanii noştri imaginari dispar, egoul se prăbuşeşte. Această lecţie pe care am învăţat-o încă de la începutul vieţii ne va fi prezentată iar şi iar până vom ajunge să o înţelegem şi să trăim în conformitate cu aceasta. Iată care sunt unele dintre motivele pentru care ar trebui să-i iertăm pe cei din jurul nostru şi, nu în ultimul rând, pe noi înşine.

Vă dă voie să vă asumați responsabilitatea pentru propria fericire

Ceea ce atrageți în viaţă nu este altceva decât o reflecţie a lumii dumneavoastră interioare. Gândurile şi acţiunile creează lumea exterioară. Zicala populară „Cine se aseamănă se adună” nu face referire numai la cele pe care le atrageți în viaţă, ci şi la gânduri, emoţii sau intenţii. Tot aceasta este legea care ne învaţă că nu putem avea o călătorie cu un final fericit în cazul în care întreaga noastră călătorie a fost una nefericită. Lăsându-vă exploataţi de propria mânie şi de resentimente nu faceți altceva decât să pavați drumul călătoriei dumneavoastră cu mânie şi cu resentimente. Felul în care vă simţiți şi emoţiile pe care le trăiți sunt cele care vă deschid calea către alte experienţe viitoare.

Vă permite să-i vedeți pe cei din jur ca „profesori”

Membrii familiei, soţ/soţie, prieteni, şefi etc. - fiecare dintre aceste persoane se află în viaţa dumneavoastră pentru a vă învăţa cât mai multe despre voi înşivă. Este necesar să le mulţumiți pentru lecţiile la care vă supun şi pentru oportunitatea de dezvoltare pe care vi-o oferă. Acesta este un pas uriaş în dezvoltarea conştiinţei. Aceeaşi filosofie se aplică şi relaţiilor pline de negativism sau eşuate. De îndată ce ați învăţat cu adevărat lecţia şi motivul pentru care a pătruns în viaţa dumneavoastră o relaţie plină de negativism, nu veți mai atrage astfel de relaţii care vor încerca să vă înveţe aceeaşi lecţie. De ce ați mai face încă o dată liceul dacă ați luat toate examenele?

Vă împiedică să mai jucați rolul de victimă

Schimbându-vă perspectiva către un loc al iertării vă va împiedica să mai jucați rolul de victimă. De cele mai multe ori nu sunteți victimizat de o altă persoană, ci de propriul dumneavoastră nivel vibraţional şi nivel de conştientizare. Atunci când alegeți să învinovăţiți pe altcineva, îi oferiți acelei persoane în mod automat controlul asupra vieţii dumneavoastră. Mai grav este că această „identitate” pe care o alegeți vă poate urmări tot restul vieţii, cu excepţia cazului în care conştientizați acest tipar mental-emoţional.

Vă determină să înţelegeți că oamenii fac tot ceea ce pot cu adevărat

Înţelegând acest lucru, veți putea să-i tratați pe cei din jur cu compasiune, în loc să-i judecați pentru fiecare greşeală pe care o fac. Fiecare dintre noi face tot ceea ce-i stă în putinţă, în concordanţă cu nivelul fiecăruia de înţelegere şi de conştientizare.

Ne aminteşte proverbul „Ce semeni, aceea culegi”

Toţi suntem oameni şi fiecare dintre noi am greşit la un moment dat. În profunzimea sufletului dumneavoastră, fiecare tânjește după aceeaşi iertare. Atunci când îi veți elibera pe ceilalţi de greşelile acţiunilor lor, veți crea un spaţiu în care vor putea fi iertate propriile dumneavoastră acţiuni necugetate pe care le-ați făcut împotriva celorlalte persoane.

Vă învaţă să vă temperați aşteptările

Nu ar trebui să aşteptați nimic de la nimeni. Atunci când aşteptați ceva de la o anumită persoană, toată puterea dumneavoastră de a lua decizii este neglijată. Este extraordinar să primiți mici cadouri, dar nu aveți nevoie de aceste mici cadouri pentru a avansa în viaţă.

Atenuează instinctele de autoconservare

De prea multe ori îi răniți pe cei din jur cu scopul de a vă proteja financiar, emoţional, şi nu numai. Fiecare dintre noi a făcut acest lucru. Devenind conştienţi de acest model de gândire puteți să încetați să-i mai răniți pe cei din jur pentru propriul dumneavoastră beneficiu.

Creează un spaţiu în care apare dragostea

Nu toată lumea şi nu fiecare situaţie sunt menite să facă parte din viaţa dumneavoastră pentru totdeauna. Uneori, aceste persoane se află în viaţa dumneavoastră pentru a vă ajuta să deschideți un nou capitol al poveştii dumneavoastră de viaţă. Renunţarea vă ajută să faceți loc noilor persoane şi noilor experienţe.