Main menu

header

603 30 1de Andrei Dicu

Inconfundabilul artist Leonard Cohen a trecut Dincolo. Cântăreţul lupta cu anumite probleme de sănătate, însă într-un an în care au decedat David Bowie, Prince şi producătorul trupei The Beatles, Sir George Martin, moartea starului evreu-canadian originar din Quebec produce o durere mai mare decât ar fi fost firesc în cazul unui om în vârstă de 82 de ani.

A început cu chitara, la doar 13 ani

603 30 2Leonard Cohen este unul dintre cântăreţii inconfundabili graţie vocii calde, cu accente baritonale, dar şi datorită faptului că a fost şi rămâne un artist polivalent. Poet, romanciar şi călugăr budist aspirant, a combinat muzica folk-pop cu teme întunecate şi inspirate din bisexualitate, care i-au adus o sumedenie de fani la nivel mondial şi l-au plasat între muzicieni precum Bob Dylan, Nick Cave şi Lou Reed. Leonard Norman Cohen (născut la 21 septembrie 1934 - decedat la 10 noiembrie 2016) a început să cânte la chitară la vârsta de 13 ani. A urmat cursurile Universităţii McGill, unde a câştigat Premiul McNaughton pentru creaţie înainte de absolvire. Şi-a publicat primul volum de poezie, „Let Us Compare Mythologies”, la un an după aceea, iar cartea a înregistrat un succes răsunător. A avut doi copii, Adam şi Lorca, ambii din relaţia cu Suzanne Elrod. A jucat în şapte filme, „I Am A Hotel”, „The Ernie Game”, „Operation X-70”, „The Tibetan Book Of The Dead”, „Poen”, „Angel” şi „Yesno”.

„I’m Your Man”, „Everybody Knows”, „Waiting For A Miracle”, hituri nepieritoare

Debutul în industria muzicală s-a petrecut alături de Judy Collins, un nume de referinţă în anii ’60. Collins a compus piesa „Suzanne”, pe care a cântat-o în duet cu Cohen şi care a devenit rapid hit. Debutul live a avut loc în vara anului 1967, la „The Newport Folk Festival”, iar în 1968 a lansat primul său album, „The Songs of Leonard Cohen”. Au urmat, printre altele, „Songs From a Room” (1969), „Songs of Love and Hate” (1971), „New Skin for Old Ceremony” (1974), „Death of a Ladies’ Man” (1977) şi „I’m Your Man” (1988), în total, 20 de albume de top. E greu să alegi între piesele sale de referinţă, pentru că majoritatea s-au bucurat de admiraţia fanilor. Printre cele mai cunoscute găsim „I’m Your Man”, „Everybody Knows”, „Waiting For A Miracle” (din coloana sonoră a filmului „Natural Born Killers”), „Dance Me To The End Of Love”, „Hallelujah”, „Bird On The Wire” şi „In My Secret Life”. În 2011, Leonard Cohen a fost recompensat cu „Helpmann Award” pentru concertul său susţinut în Australia, la „Hanging Rock”. În România a concertat de trei ori, ultima oară în 2012.

Budist aspirant şi scientolog de ocazie

Cohen a traversat mai multe reprize de depresie, pe care a încercat să le „înece” în alcool şi în droguri, încă din perioada în care studia la Universităţile McGill şi Columbia. A şocat în 1992, când a decis să se stabilească într-o mănăstire budistă din California, acolo unde a devenit călugăr aspirant şi a primit numele „Jikan”, care se traduce prin „Tăcere”. Mai târziu, a părăsit templul budist şi s-a întors, cu succes, în lumea muzicii, înregistrând albumul „10 New Songs”. Ulterior, a cochetat şi cu Biserica Scientologică, de care s-a „despărţit” rapid.

„Flori pentru Hitler”, romanul-şoc!

În tinereţe, Leonard Cohen a mărturisit într-un interviu acordat revistei „Rolling Stone” că s-a apucat de muzică pentru că nu-şi putea câştiga existenţa ca poet. Totuşi, a publicat volume de poezie şi a intrat în atenţia publică cu romanul său experimental „Beautiful Losers”, în 1966, dar mai ales cu romanul „Flowers For Hitler”. În total, Cohen a publicat peste 12 romane şi volume de poezie. Contrar aşteptărilor sale din tinereţe, a fost recompensat cu Premiul „Prinţul Asturiei pentru Litere” şi cu „Glenn Gould Award”, pentru contribuţia adusă artelor.

„Dragă Marianne, mă voi alătura ţie foarte curând”

603 30 3În anii ’60, în perioada în care a locuit în Grecia, la Hydra, a cunoscut-o pe iubita sa, Marianne Ihlen-Jensen, cu care a fost căsătorit timp de şapte ani şi căreia i-a dedicat celebra piesă „So Long Marianne”. Anumiţi biografi susţin că ea i-ar fi inspirat şi cântecul „Hey, That’s No Way To Say Goodbye”. În luna iulie a acestui an, când auzise vestea că Ihlen era pe moarte, Cohen i-a scris o scrisoare emoţionantă: „Dragă Marianne, am ajuns într-un moment în care suntem atât de bătrâni, încât corpurile noastre ne lasă şi cred că mă voi alătura ţie foarte curând”. Ihlen a primit scrisoarea cu 48 de ore înainte de moarte, iar acum cei doi sunt împreună…

Iubita româncă

În biografia artistului, semnată de Ira B. Nadel, autorul afirmă că Leonard ar fi avut, în tinereţe, o iubită olteancă, pe nume Mihaela. Numele româncei apare ca „Michelle R.”. Culmea, a cunoscut-o tot în Grecia, ca şi pe Marianne. „Venise să-şi sărbătorească împlinirea a 45 de ani în compania unei românce, pe nume Michelle R. Pasiunea lui Cohen pentru femei a fost o continuă luptă pentru găsirea uneia pe care a căutat-o întreaga viaţă. Totuşi, multe au însemnat pentru el doar anumite părţi anatomice”, a scris Nadel.

Jocul cu moartea din interviul din „The New Yorker”

Cu numai o lună înaintea tragicului eveniment, Cohen părea să se joace cu moartea. „Nu cred că voi putea termina piesele la care lucrez. Sau poate voi avea energia necesară, însă nu îndrăznesc să mă avânt în a face divagaţii spirituale. Mai am de lucru şi trebuie să am grijă de afaceri. Sunt gata să mor. Sper să nu fie prea neplăcut...”, mărturisea artistul într-un interviu pentru „The New Yorker”. Imediat însă, în seara zilei de 13 octombrie, la sesiunea de audiţii pentru noul său album, Cohen le-a spus fanilor că a fost prost înţeles: „Am spus că sunt gata să mor în curând şi cred că am exagerat. Tot timpul m-am autoironizat. Intenţionez să fiu nemuritor!”, a declarat artistul. Cu toate acestea, inevitabilul s-a produs. „Tatăl meu a murit liniştit în casa sa din Los Angeles. A compus până în ultimul moment şi şi-a păstrat umorul inconfundabil”, a afirmat fiul artistului, Adam Cohen. De altfel, la 21 septembrie, chiar în ziua în care împlinise 82 de ani, Cohen le oferise fanilor un cadou, piesa „You Want It Darker”, şi anunţa că, după apariţia viitorului album, care se va produce în curând, intenţionează să mai scoată pe piaţă cel puţin alte două discuri. Păcat...

În 2012, artistul şi-a sărbătorit ziua de naştere concertând la Bucureşti

„Tot timpul m-am autoironizat. Intenţionez să fiu nemuritor!“ Leonard Cohen

Bob Dylan şi Russell Crowe i-au deplâns plecarea

603 30 4Ecourile trecerii artistului în eternitate nu s-au lăsat aşteptate. Actorul Russell Crowe a scris pe Twitter: „Dragă Leonard Cohen, îţi mulţumesc pentru nopţile liniştite, pentru momentele de reflecţie, pentru perspectiva oferită, pentru zâmbetele ambigue şi pentru adevăr”. „Când oamenii discută despre Leonard, uită să vorbească despre melodiile sale, care mi se par, alături de versuri, geniul său. Chiar şi zonele de contrapunct conferă un caracter celest şi o înălţare melodică a tuturor cântecelor sale. Nimeni nu s-a apropiat mai mult de aceste lucruri în muzica modernă”, a declarat Bob Dylan.