Main menu

header

598 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

„Monstrul“ adormit de la Racoş

Ultimul vulcan activ de pe plaiurile noastre mioritice s-a stins în urmă cu vreo 10.000 de ani. Ne mai lăudăm doar cu vulcanii noroioși de la Pâclele Mici și Pâclele Mari, comuna Berca, județul Buzău. În nord-estul județului Brașov însă, pe malul drept al Râului Olt, în zona de contact a Munţilor Harghita şi Baraolt cu Munţii Perşani, puțin cunoscut, se află un vulcan. Un fost vulcan, de fapt, al cărui crater poate fi văzut în comuna Racoș, la 60 de kilometri de Brașov.

Coloanele de bazalt sau lacul de smarald?

În trecut a existat la Racoș o carieră de zgură. În baza vulcanului. Acum situația s-a schimbat radical: zona este pusă sub protecție. Fostul vulcan este în siguranță. Statutul de rezervație naturală geologică ar fi trebuit să fie acordat de mult mai mult timp. Pentru că nu oricine are în ogradă un vulcan. Fie el și stins. Puteți admira acolo o gamă largă de roci vulcanice și structuri bizare de piatră, care de care mai interesante ca aspect. Ajunși la fața locului, veți putea alege ce să vedeți mai întâi: coloanele de bazalt sau lacul de smarald.

Comuna are în dotare și un castel!

Coloanele sunt destul de înalte, ating și 12 metri. Formarea lor este 100% naturală, este lavă rezultată în urma erupțiilor, răcită rapid. Practic, scurgerile de lavă au format trei praguri distincte: baza - conţine coloane scurte, până la doi metri, cu secţiuni hexagonale de 40-60 cm, mijlocul - include coloane lungi şi mai groase, iar deasupra există un orizont cu scorii bazaltice şi piroclastite. Lacul este mascat de o pădure, iar dacă treci de ea, parcă intri într-o lume de basm. Limpezimea apei este ireală. Lacul este format într-o carieră de bazalt (roci dure), şi de aici i se trage limpezimea. Are o adâncime de circa zece metri. Având în vedere că și comuna însăși este cel puțin interesantă, cu case colorate şi lipite una de alta și, mai ales, cu un castel în dotare, Sukosd-Bethlen, zona trebuie să intre pe agenda de vacanță a oricărui iubitor de Românie frumoasă.

Cum ajungeți la Racoș: pe drumul ce duce de la Braşov spre Sighişoara, E 60, după Hoghiz, treceți podul peste Olt și urmați pe DJ 131C, ce se desprinde în dreapta, doar vreo 10 km