Main menu

header

554 2 2de Silviu Ghering

Henri Mathias Berthelot s-a născut la 7 decembrie 1861, la Feurs, în Franța. A fost unul dintre cei mai capabili absolvenţi ai prestigioasei Școli Militare Speciale Saint-Cyr. Și-a început cariera militară în Algeria, în 1883. În 1907 a fost promovat la Marele Stat Major, al cărui șef a devenit la începutul Primului Război Mondial. În octombrie 1916, a fost numit la comanda Misiunii Militare Franceze, trimisă în Moldova pentru a ajuta la refacerea Armatei Regale Române, slăbită şi dezorganizată ca urmare a înfrângerilor din ultima parte a anului 1916. În şase luni, ianuarie-iunie 1917, a reuşit să transforme Armata Regală într-o forţă militară redutabilă. Cu un efectiv de 400.000 de ostași, ofensiva românească de la Mărăști (11 iulie) și de la Mărășești (1-24 iulie) dejoacă planurile de luptă germane de ocupare a Moldovei și de cucerire a Portului Odessa. Numai că, după capitularea Rusiei în faţa Puterilor Centrale, România a fost nevoită să semneze tratatul preliminar de pace de la Buftea cu Puterile Centrale, niciodată ratificat însă de Regele Ferdinand I. Personalul Misiunii Militare Franceze a fost nevoit să părăsească România la 10 martie 1918. România era înfrântă și cel mai prețios aliat al ei pleca.

În octombrie, de la Salonic, Berthelot l-a anunțat pe Regele Ferdinand că forțele Antantei reiau ofensiva în Balcani. Armata Română a fost din nou mobilizată. La 1 decembrie 1918, în Bucureştiul eliberat de trupele de ocupație germane, intrau triumfal Regele Ferdinand și Regina Maria, însoțiți de generalul Berthelot, care a rămas un apărător al cauzei românești și în timpul tratativelor de pace la Versailles din 1919.

Pentru imensele sale merite, Henri Mathias Berthelot a fost decorat de Regele Ferdinand I şi de Parlamentul României. A fost declarat Cetățean de Onoare al României și a primit o casă și pământ în comuna Fărcădin (Hunedoara, acum numită „General Berthelot”), iar în 1926 a devenit membru al Academiei Române. Marele prieten al României a fost învins de artrită pe 28 ianuarie 1931. Ca un ultim semn de dragoste, el şi-a lăsat întreaga avere Academiei Române.