Main menu

header

554 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Circuit sfânt pe malul drept al Dunării albastre

În special pentru bucureșteni, dar valabil și pentru constănțeni, călărășeni sau orice locuitor din sud-estul țării căruia îi place să șofeze și să se plimbe (cui nu-i place?!), TAIFASURI propune un circuit de o zi, „acompaniat” de valurile Dunării și cuprins între bacul de la Silistra și podul de la Cernavodă. După o fugă pe A2, coborâți prin Călărași la Dunăre și treceți cu bacul pe malul „bulgăresc”, dar nu depășiți punctul de frontieră și porniți prin Ostrov de-a lungul fluviului spre Cernavodă. Fără grabă, ca să vă puteți bucura din plin de drumul superb șerpuit printre păduri de pin. Opriți-vă neapărat la Mănăstirea Dervent, din satul Galița. Loc binecuvântat de Dumnezeu, acest altar creștin se înalță la o aruncătură de băț de celebra cetate Vicina sau, cum este cunoscută în zonă, Păcuiul lui Soare. Pe aceste meleaguri, sfințite de însăşi călcătura primului Apostol al Domnului, Sfântul Andrei, puterea tămăduitoare și forța pe care o degajă „Crucile de leac” răsărite pe locul martirajului unor ucenici ai Apostolului au făcut din Dervent una dintre cele mai căutate mănăstiri de la noi.

Poarta de intrare a creştinismului pe pământul românesc

Continuați excursia pe DJ223 spre comuna Ion Corvin, unde puteți vizita o altă mănăstire străveche, construită în jurul unei peșteri în care tradiția populară susține că a trăit Sfântul Apostol Andrei. Poarta de intrare a creştinismului pe pământul românesc, unde cel dintâi chemat Apostol al lui Hristos a ales să se roage când a venit la propovăduire în Scythia Minor, Dobrogea de azi, este situată într-o pădure mirifică, ce oferă întregului aşezământ o îmbrăţişare tainică. Lăcaşul a fost dat uitării în timpul regimului comunist, dar viaţa monahală a reînviat după Revoluţie. Aici există acum o aşezare monahală cu 14 călugări, două biserici şi peştera, la care vin an de an din ce în ce mai mulţi preoţi şi credincioşi.

Peștera Sfântului Apostol Andrei se găsește la mai puțin de doi kilometri de „Cișmeaua Mihai Eminescu“ și la aproximativ patru kilometri de drumul Ostrov-Cernavodă