Main menu

header

554 20 1de Raluca Grințescu

Cu toţii respirăm încă din prima secundă în care am venit pe lume, însă foarte puţini dintre noi, ajunşi la maturitate, respirăm corect şi sănătos. De unde această concluzie? Ei bine, respiraţia a fost studiată de mai bine de 5.000 de ani, timp în care s-a dovedit că prin învăţarea unor tehnici corecte de inspirație și expirație puteți elimina stresul, controla emoţiile negative, dar şi „dirija” buna funcţionare a organelor.

Creează armonie în tot organismul

Numeroşi specialişti au mediatizat cazuri prin care terapiile prin respirații nu numai că au ajutat la prevenţia bolilor, dar le-au şi vindecat. Astfel s-a ajuns la concluzia că o respiraţie corectă ajută organismul să funcţioneze în parametri normali şi să-l menţină sănătos. De asemenea, ea creează armonie în toate sistemele organismului. Centrul respiraţiei din creier este în directă legătură cu hipotalamusul, răspunzător pentru funcţiile de bază ale organismului, care corelează funcţiile vitale şi reglează tonusul muscular. În plus, mai este în legătură cu părţi ale corpului strâns legate de activitatea hormonală, planul emoțional, procesele de gândire şi de conştientizare. În limba ebraică, respiraţia se traduce „ruach”, ceea ce mai înseamnă şi „spirit”. Ştiinţa respiraţiei susţine că mai mult de 80% dintre toxinele emoţionale şi fizice se pot elimina prin respiraţie. În mod normal, oamenii nu pot beneficia de acest lucru, deoarece folosesc numai 35% din capacitatea plămânilor. Aici intervin exerciţiile de respiraţie pe care ar trebui să le faceți zilnic pentru a ajunge la procentul de 80%.

Nu mai aveţi migrene

Pentru durerile de cap puteți încerca un exerciţiu simplu: întindeți-vă pe pat pe o parte şi respirați cu nara părţii opuse celei pe care stați întinși. După câteva minute, schimbați partea. În majoritatea cazurilor, acest exerciţiu ajută, iar explicaţia este simplă: aerul nu se mişcă în mod egal prin căile nazale. Când nara stângă este mai deschisă, cea dreaptă este mai închisă, şi invers. Lucrul acesta se întâmplă deoarece sângele se mişcă prin cele două nări într-un ritm care durează în jur de două ore. Acesta poartă denumirea de ritm ultradian, care este în strânsă legătură cu funcţionarea emisferelor cerebrale.

Ca să uitați de durerile inimii

Terapiile prin respirații sunt de mare ajutor şi atunci când inima este afectată. Cercetările au scos la iveală faptul că între atacurile de cord şi respiraţia superficială ar exista o relaţie. Acest lucru este confirmat de Donna Farhi în lucrarea „Cartea respiraţiei”, care susţine că pacienţii care au suferit un atac de cord au fost sfătuiţi să respire profund. Astfel, mulţi dintre ei şi-au redus vizibil şansele de a repeta un alt episod de criză.

Scăpați de anxietate

Respiraţia superficială este aceea în care executați între 12 şi 14 respiraţii pe minut, o rată mult mai mare decât cea normală. Astfel, după cum ar spune specialiştii, respirați cu vârfurile plămânilor, adică superficial. Din această cauză, cantitatea de oxigen pe care organismul o primeşte este mult mai mică, activând astfel sistemul nervos simpatic. Această activare duce la nervozitate, irascibilitate şi anxietate. Pentru a evita situaţia neplăcută e musai să încetiniți respiraţia. Asta nu înseamnă că veți respira mai puţin, ci că veți respira mai profund, cu diafragma și veți accesa mai ușor starea de relaxare.

Pentru sănătatea ochilor şi a pielii

Cum majoritatea dintre noi îşi petrece cea mai mare parte a timpului în faţa calculatorului, ochii şi muşchii feţei au şi ei de suferit. Din acest motiv, specialiştii propun un exerciţiu simplu de relaxare şi destresare. Din 15 în 15 minute, mutați privirea în partea opusă calculatorului. În plus, tot în acest timp, relaxați şi muşchii feţei. Rezultatul este uimitor: în pauza în care privirea nu mai este îndreptată înspre monitor, mişcarea diafragmei revine la normal, iar nivelul oxigenului pe care organismul îl primeşte creşte.

Pentru a vă relaxa

Pentru cei care practică Yoga, respiraţia este un mod de viaţă. Ei sunt învăţaţi să respire profund şi conştient. Tocmai de aceea, după numai o şedinţă de Yoga, organismul este relaxat total, dar la fel şi mintea. Cheia stă în conştientizarea respiraţiei şi în ghidarea ei. Cel mai simplu exerciţiu pentru a dobândi o astfel de respiraţie este să stați în fiecare zi, în linişte, preţ de câteva minute şi să urmăriți respiraţia.