Main menu

header

553 20 1de Raluca Grințescu

Mulţi oameni cred că yoga înseamnă doar întinderea muşchilor, exerciţii de stretching. Yoga înseamnă crearea unui echilibru în organism, dezvoltând flexibilitatea corpului, capacitatea de concentrare sau modul de a gestiona stresul. Puteți face exerciţii de yoga şi acasă. Trebuie doar să vă concentraţi foarte mult pe respiraţie atunci când faceţi aceste exerciţii. Primul pas este să exersați poziţiile cel mai uşoare, concepute special pentru momentul de debut, când corpul nu este foarte flexibil! Iată câteva poziţii yoga pentru începători pe care le puteți face. Ţineți minte: ascultaţi-vă corpul şi fiți atenți la zonele vulnerabile!

Sukhasana

Poziţia de yoga clasică

Se numără printre cele mai simple şi mai comune posturi. Este o metodă care vă va ajuta să vă relaxați profund, să uitați de toate problemele şi să vă regăsiți. În plus, vă puteți îmbunătăţi memoria, puterea de concentrare şi atenţia.

Cum o puteți efectua: din poziţia şezut încrucișați picioarele, ţineți spatele drept şi păstrați o postură relaxată. Mâinile le puteți ţine pe genunchi, cu palmele orientate în sus sau în jos. Inspirați adânc şi expirați uşor, concentrându-vă pe mişcarea de urcare şi de coborâre a toracelui. Ţineți ochii închişi şi menţineți această poziţie de yoga măcar cinci-zece minute.

Tadasana

Postura muntelui

Este o postură de bază, de la care pleacă multe dintre poziţiile de yoga, fiind şi o modalitate excelentă prin care puteți învăţa să vă concentrați pe respiraţie.

Cum să o faceți: stați în picioare, cu tălpile lipite şi mâinile libere în lateral. Dacă simţiți că sunteți prea încordați, puteți depărta uşor picioarele; important este să distribuiți toată greutatea corpului egal, pe ambele tălpi. Respirați normal şi simțiți cum aerul intră prin nări, ajunge în corp şi apoi îl părăseşte. Menţineți această poziţie între un minut şi trei minute.

Balasana

Postura copilului

E o postură de odihnă, în care puteți sta nestânjeniți chiar şi câteva minute. O puteți exersa la sfârşitul unei şedinţe de yoga.

Cum să o faceți: începeți stând în genunchi, cu picioarele lipite; aşezați-vă cu bazinul pe picioare şi depărtați uşor genunchii; aplecaţi-vă abdomenul şi pieptul în faţă, puneţi-vă capul pe podea şi întindeți mâinile în faţă. Dacă fruntea nu vă atinge podeaua, puteți folosi o pernă. Menţineți această poziţie între un minut şi trei minute.

Utkatasana

Postura scaunului

Este o postură bună pentru tonifierea picioarelor, însă necesită rezistenţă destul de mare.

Cum să o faceți: stați în picioare şi depărtați-le uşor. Îndoiţi genunchii (ca şi cum v-ați aşeza pe un scaun imaginar) şi ridicați braţele în sus, pe lângă urechi. Este o postură puţin mai dificilă, iar pentru începători ar trebui să o alternați cu postura muntelui. Menţineți această poziţie între un minut şi trei minute.

Adho Mukha Svanasana

Poziţia câinelui, cu aplecare în jos

Această poziţie reduce nivelul de stres, întinde muşchii umerilor, ai picioarelor şi ai mâinilor. În plus, practicarea acestei poziţii de yoga ameliorează simptomele menopauzei şi îmbunătăţeşte digestia.

Cum să o faceți: stați pe podea, sprijinindu-vă în palme şi pe genunchi (genunchii trebuie să fie pe aceeaşi axă cu şoldurile, iar mâinile să fie poziţionate un pic în faţa umerilor). În timp ce expirați, ridicați genunchii de pe podea. La început ţineți-i uşor îndoiţi şi ţineți călcâiele puţin ridicate. Împingeți uşor noada în faţă şi ridicați uşor posteriorul către tavan. Încordați muşchii din partea interioară a picioarelor. În timp ce expirați, împingeți muşchii coapselor în spate şi întindeți călcâiele spre podea. Îndreptați genunchii, dar aveți mare grijă să nu îi ţineți foarte rigizi. Încordați muşchii braţelor şi presați degetele arătătoare pe podea. Ţineți omoplații închişi, apoi deschideți-i şi trageți-i spre zona inferioară a spatelui. Ţineți capul drept între braţe, nu îl lăsați să atârne. Menţineți această poziţie între un minut şi trei minute. Cel mai important este să menţineți coloana dreaptă pe tot parcursul exerciţiului.