Main menu

header

546 20 1de Raluca Grințescu

Posturile Yoga oferă spatelui un antrenament unic, crescând flexibilitatea coloanei și întărind mușchii spatelui, ceea ce contracarează stresul și agitația zilnică care ne pot duce inevitabil la dureri de spate.

Nu așteptați să „ruginiți”!

În acest număr vă prezentăm câteva posturi care vă ajută foarte mult să vă reveniți când vă doare spatele, în zona lombară. Vă recomand multă atenție și precauție când le realizați dacă aveți dureri, pentru a nu forța și mai mult zona dureroasă. Exercițiile vă ajută prin relaxarea și energizarea mușchilor respectivi. Chiar dacă nu le puteți realiza perfect, tot e mai mult decât să așteptați să treacă fără să faceți nimic. Coloana vertebrală are o importanță esențială în păstrarea sănătății generale a corpului, în menținerea unui tonus bun psihic și mental, așa că acordați-i multă atenție, nu o lăsați să „ruginească”, să se rigidizeze.

Elongarea coloanei

Noi, oamenii moderni, stăm foarte mult așezați, iar coloana noastră se tasează astfel, se comprimă, se rigidizează. Un exercițiu foarte simplu este cel în care ne „lungim” coloana, urmărim să o întindem, să o readucem la dimensiunea ei normală. Acest exercițiu folosește fazele respirației pentru amplificarea energiei la nivelul coloanei. Ideea de bază este aceea că, pornind din poziția în picioare, cu tălpile depărtate, puneți palmele pe coapse, cât mai aproape de șolduri (la încheietură). Expirați profund (în acest sens vă ajută aplecarea în față), apoi inspirați în timp ce vă ridicați și țineți aerul în plămâni (retenție pe plin), timp în care împingeți cu palmele în coapse și simțiți lungirea coloanei. Coatele sunt întinse, umerii ușor ridicați, pentru a permite împingerea cu brațele întinse. Expirați apoi ușor, faceți pauză, apoi reluați exercițul. Se recomandă minimum 12 execuții zilnic.

Energizează intestinele

O poziție pentru relaxarea spatelui este cea în care, fiind cu picioarele depărtate, vă aplecați în față și lăsați trunchiul moale. Vă sprijiniți pe brațe și chiar vă puteți legăna sau răsuci ușor trunchiul pentru a-l relaxa. Executați acest exercițiu de șase ori. Postura elimină durerile din zona lombară, energizează intestinele și contracarează constipația.

Postura capului la genunchi

546 20 2Sunteți așezați la sol, cu picioarele întinse în față. Îndoiți piciorul drept și lipiți talpa dreaptă de coapsa stângă, apoi vă aplecați spre piciorul întins (stângul), încercând să prindeți degetele de la picioare cu palmele. Răsuciți ușor trunchiul spre dreapta. Reveniți apoi cu picioarele în față, rămâneți câteva minute în liniște, pentru a simți efectele, apoi repetați pe partea cealaltă (cu piciorul drept întins, ca în imagine). În funcție de zona dureroasă, puteți practica mai mult pe partea care vă ajută să eliminați durerea. Această postură relaxează și energizează foarte mult zona lombară, este recomandată în afecțiuni renale sau urinare, stimulează rinichii, elimină cistita. Condiția este să fie practicată suficient de mult timp, peste cinci minute pe fiecare parte.

Motto: „Când vezi muntele, nu vezi copacii. Când vezi copacii, nu vezi muntele“ (Shiva Yoga Swami)