Main menu

header

544 20 1de Raluca Grințescu

Orele lungi petrecute la birou, obiceiul de a merge cu maşina zi de zi, chiar şi poziţia în care dormiți… toate acestea vă strică postura şi vă cauzează dureri de spate mai mult sau mai puţin suportabile. Iar în scurt timp vă treziți cu spatele arcuit şi cu câţiva centimetri mai scunzi. Ce puteți face? Câteva exerciţii pentru îndreptarea spatelui foarte simple!

  1. Întărește mușchii

Acest exerciţiu contracarează efectul statului jos timp îndelungat asupra coloanei, mai precis întăreşte muşchii care susţin coloana, reducând presiunea exercitată asupra acesteia.

Cum se execută: întindeți-vă pe spate, cu picioarele uşor depărtate, braţele relaxate pe lângă corp, genunchii îndoiţi şi tălpile pe podea. Menţinând partea superioară a spatelui în contact cu podeaua, ridicați şoldurile, creând o linie dreaptă de la genunchi la umeri. Rămâneți în această poziţie câteva secunde, apoi coborâți-vă corpul în poziţia de start. Repetați mişcarea de 10-12 ori.

  1. Îmbunătăţeşte coordonarea şi echilibrul

Acest exerciţiu îmbunătăţeşte coordonarea şi echilibrul, ușurându-vă sarcina de a ţine spatele drept atunci când mergeți, alergați sau cărați o greutate mai mare.

Cum se execută: aşezați-vă pe podea în genunchi şi în palme, cu picioarele uşor depărtate. Menţinând spatele drept, fără a-l arcui, întindeți piciorul drept în spate şi braţul stâng în faţă, simultan. Rămâneți aşa câteva secunde, apoi reveniți la poziţia iniţială şi repetați mişcarea cu piciorul stâng şi cu braţul drept (cinci-șase repetări pe fiecare parte).

  1. Fluidizează sângele în zona abdominală

544 20 2Acest exercițiu e foarte bun și pentru întărirea mușchilor abdominali, dar și pentru fluidizarea sângelui în zona abdominală.

Cum se execută: întindeți-vă pe o parte pe podea, susținându-vă greutatea în cot. Menţinând abdomenul încordat, ridicați şoldurile de la podea, astfel încât corpul dumneavoastră să formeze o linie dreaptă de la umeri la glezne. Rămâneți aşa 20 de secunde, apoi reveniți la poziţia de start şi repetați mişcarea de două-trei ori pe fiecare parte.

  1. Masează în profunzime organele

544 20 3Această postură din yoga se numește Ardha Baddha Padma Paschimottanasana.

Execuţia pe partea stângă: aşezați pe sol, cu picioarele întinse în faţă, trunchiul perpendicular pe sol, iar mâinile pe lângă corp, cu palmele pe sol şi degetele înainte. Îndoiţi piciorul drept şi prindeţi genunchiul cu mâna dreaptă, iar laba piciorului cu mâna stângă. Trageţi lent, fără să forţaţi, laba piciorului drept cât mai aproape de articulaţia coxofemurală a piciorului stâng şi plasaţi-o pe coapsa piciorului stâng cu talpa în sus. Duceţi acum braţul drept pe la spate, astfel încât să ajungeţi să prindeţi laba piciorului drept, înconjurând trunchiul. Aplecaţi-vă uşor către în faţă până când bărbia va atinge piciorul stâng şi veţi putea prinde talpa piciorului stâng cu mâna stângă. Menţineţi genunchiul stâng întins trei minute, dar fără să forţaţi. Apoi executați mișcarea și pe partea cealaltă.

ATENŢIE. Atunci când faceți exerciţii pentru îndreptarea spatelui, trebuie să vă asigurați că ele lucrează şi muşchii abdominali, întrucât doar având un abdomen puternic vă puteți bucura de o postură frumoasă!

Motto „Viaţa nu stă pe loc nici măcar preţ de o secundă“ (Gampopa)