Main menu

header

544 30 1de Silviu Ghering

Să scrii despre Ileana Sărăroiu este deopotrivă ușor și greu... Ușor pentru că viața sa a fost o carte deschisă de cântare și încântare pentru milioanele de iubitori ai folclorului, ai romanțelor, ai refrenelor săltăreţe de cârciumă, adevărat românesc, vechi şi autentic. Greu pentru că viața sa a fost mult prea scurtă și marcată de un sfârșit tragic, învăluit în legende care de care mai înfricoșătoare și, de aceea, extrem de controversate. Ceea ce a lăsat în urmă Ileana Sărăroiu este, însă, un tezaur folcloric imens și inestimabil. Care face din ea o interpretă pentru veşnicie. A fost frumoasă în cântec, la chip şi la port. A plecat într-un turneu astral fără întoarcere, dar ne-a lăsat refrenele sale pentru a ne păzi de rău şi de urât...

Benone Sinulescu a remarcat-o primul

Ileana Sărăroiu s-a născut Elena Sărăroiu, la 25 septembrie 1936, în satul Valea Voievozilor, de pe malurile Ialomiţei, în județul Dâmbovița, într-o casă simplă, de țărani. Dintre toți cei cinci copii ai familiei, doar ea a avut o fire artistică. Muzica a fost dragostea sa din copilărie, a dorit atât de mult să cânte, încât nimic nu a putut să o oprească, nici măcar părinții, care visau să ajungă inginer agronom. La 11 ani a urcat pe scena Căminului Cultural din satul natal. Instructorul de acolo și-a dat seama primul de vocea sa deosebită și o lua pe la toate serbările din zonă.

După ce a terminat şcoala primară, a urmat Liceul „Enăchiţă Văcărescu” din Târgovişte, unde s-a afirmat ca un mare talent în interpretarea folclorului dâmboviţean, după debutul „local”, la Casa de Cultură din orașul Chindiei. Școala Populară de Artă din Târgoviște a însemnat următorul pas firesc. A fost remarcată de Benone Sinulescu, primul artist care i-a „mirosit” talentul: „I-am dat primele cântece cu care s-a lansat, «Ți-o părea, puiule, bine» și «Satule, vatră frumoasă». Știa atât de bine să spună poezia cântecului… îl simțea de la prima ascultare, parcă venea, curgea apoi din ea”.

Celebră în anii ’60

După absolvirea Școlii Populare de Artă pleacă la București. În 1954 este angajată la Restaurantul „Cina”, iar compozitorul Hary Negrin o aduce la Teatrul „Ion Vasilescu”, unde cunoaște foarte repede celebritatea. În 1958 cântă la Hotelul-restaurant „Minerva” din Craiova. Activează apoi în cadrul Ansamblului de Cântece și Dansuri al DGSM (Direcția Generală a Serviciului Muncii) și Ansamblului Aviației, iar în 1964 ajunge, în mod firesc, la cei mai buni: Ansamblul „Ciocârlia”. În același an face prima imprimare la Radio București, iar în 1966 lansează primul disc „Electrecord”. Cântă la restaurantele bucureștene „Cina”, „Athénée Palace” și „Balada” al Hotelului „Intercontinental”. Devine colaboratoare permanentă a Radioteleviziunii Române.

Până şi nemţii au fost la picioarele ei!

544 30 2Are contracte în străinătate, în special în Israel, Germania, Austria și Canada, unde se bucură de succese răsunătoare. A cântat la Hamburg, Frankfurt, Köln, Stuttgart sau Trowemunde, sub conducerea maestrului Nicu Stănescu. Dovada cea mai elocventă a succesului enorm au fost emisiunile în care a apărut la posturile de televiziune din Hamburg şi discul scos de o casă de profil vest-germană.

În ultimii 12 ani ai prea scurtei sale vieţi a cântat alături de Orchestra „Gheorghe Dima” din Braşov.

N-a vrut să se opereze de anevrismul care a omorât-o!

Ileana Sărăroiu a fost căsătorită de două ori. Primul soț a fost Petru Ganță, un tânăr student la Medicină, frumos, cultivat, distins şi mai ales bun. S-au iubit doi ani...

Ileana suferea încă din tinereţe de dureri groaznice de cap din cauza unui anevrism cerebral, iar Petru, conștient de gravitatea bolii, a insistat de multe ori să se opereze, dar Ileana a refuzat cu obstinaţie. O operaţie i-ar fi putut salva poate viaţa... După ce a terminat facultatea, Petru i-a pus condiția să renunțe la cântat, și despărțirea a devenit inevitabilă.

S-a căsătorit a doua oară cu baschetbalistul Mircea Câmpeanu, alături de care și-a găsit fericirea atât sentimental, cât și profesional. Singurul lor regret a fost că nu au putut avea copii...

„Unde e Târgoviștea?” a fost cântecul de lebădă...

12 mai 1979. Ora 22:00. Comuna Unirea, județul Călărași. Mare nuntă mare. Povestește Liliana Ispas, mireasa de 18 ani de atunci: „A sosit exact la ora stabilită, cu soţul său, Mircea Câmpeanu, cu o Dacie albă. Elegant îmbrăcată, a urcat imediat pe scenă. Avea o rochie lungă bleu şi un pardesiu negru cu alb în motive populare. Părul negru, lung, era strâns în coadă cu o coroniţă cu flori. S-a plâns că e obosită, mai avusese cântări în acea zi, şi că ar dori o cafea. Atât a consumat, doar o cafea, după care a cântat neîncetat 45 de minute. Aproape că nimeni nu mai mânca, toată lumea o asculta cu gura căscată. Ar fi trebuit să susţină un program de trei-patru ore. Din păcate, după ce a cântat «Unde e Târgoviștea?» și-a cerut scuze că nu mai poate continua deoarece se simte foarte rău. Au fost ultimele sale cuvinte... Aflat chiar lângă ea, proprietarul salonului a sprijinit-o să coboare de pe scenă. De aici a intervenit nenorocirea. Ştiu că nu a mai fost conştientă nicio secundă şi că şi-a dat sufletul până la ieşirea din comună, în ambulanţa care o transporta la spitalul din Călăraşi”.

Autorităţile ceauşiste au făcut anchetă mare

544 30 3Moartea Ileanei Sărăroiu a produs un şoc în toată țara. Autorităţile de la acea vreme au început o anchetă pentru a stabili în ce condiţii a decedat. Mai multe persoane care au participat la nunta de la Unirea au fost audiate. „Femeia care i-a pregătit cafeaua a fost prima luată la întrebări la Procuratură. S-au gândit că poate i s-a pus ceva în băutură, că moartea nu a fost un accident. Evident că nu s-a descoperit nimic. O săptămână întreagă i-au ţinut trupul la Morga din Călăraşi. I-au făcut autopsia, și când au fost stabilite cauzele morţii, nimeni nu a mai avut dubii”, și-a mai amintit Liliana Ispas. Verdictul medicilor legiști a fost clar: accident vascular cerebral provocat de un anevrism cerebral. A fost înmormântată la Cimitirul „Sfânta Vineri” din București. Iar de aici a început legenda...

Adevăratul motiv al deshumării

Nu mult după deces un zvon teribil a cutremurat România: Ileana Sărăroiu a fost îngropată de vie! Caz clasic de moarte clinică. S-a spus că trecătorii au auzit zgomote venind din cripta artistei, au alertat paznicii din cimitir și, în mare secret, sicriul ar fi fost deschis. Cadavrul ar fi fost găsit cu fața în jos și cu unghiile smulse de cât râcâise în capacul sicriului! Nimic mai fals. Artista fusese deshumată pentru a fi mutată în alt loc, deoarece mormântul inițial era prea aproape de un grup sanitar. Și nu prezenta nicio anomalie din cele care înfioraseră o țară întreagă!

„Ileana Sărăroiu este o pagină de valoare în istoria muzicii populare şi de petrecere. A fost o mare artistă. Nu era răutăcioasă sau invidioasă pe colegii de breaslă şi ajuta pe fiecare cum putea“ (Maria Dragomiroiu)

„Mă simt vinovat de moartea Ileanei, deoarece, la un moment dat când eram amândoi prin Călăraşi, acei oameni m-au rugat să cânt la nunta lor. Aveam un concert în Iugoslavia şi le-am recomandat-o pe Ileana. S-a dus să cânte în locul meu şi nu s-a mai întors... Legendele legate de moartea sa mă mâhnesc profund. Nu este nimic adevărat! Când s-a constatat că a murit i s-a făcut autopsie, deci nu avea cum să mai fie în viaţă după ce a fost îngropată!“ (Benone Sinulescu)

„Eu împreună cu o colegă am machiat-o pe Ileana înainte de înmormântare. Era clar pentru toată lumea că era moartă, mai ales că i se făcuse autopsia și fusese îmbălsămată“ Elena Merișoreanu