Main menu

header

543 20 1de Raluca Grințescu

Exerciţiile de torsiune în poziţie aşezată constituie o grupă importantă şi indispensabilă în practica yoga, având ca obiect şi efect direct în plan fizic mobilizarea şi pivotarea pe axă a ansamblului coloanei vertebrale, de la sacrum până la atlas, ultima vertebră cervicală, cea care susţine craniul. În special persoanele care suferă de sciatică trebuie să lucreze permanent asupra părţii lombare a coloanei vertebrale.

 Torsiunea lombară la sol

Este destul de frecvent, dar nu obligatoriu, să auziţi în timpul practicării acestor exerciţii o uşoară „trosnitură” care indică faptul că o vertebră a fost pusă la loc fără nicio durere; datorită faptului că nu acţionează nicio forţă din exterior, este astfel imposibil să se disloce o vertebră sau să se producă o subluxaţie. Mişcarea trebuie să se facă în timpul unei singure expiraţii, fără a brusca, fără a forţa coloana vertebrală, până când se relaxează partea inferioară a spatelui. Acest exerciţiu nu acţionează doar asupra umerilor. Trebuie să se basculeze cu atenţie întregul trunchi, pentru a se transfera greutatea pe partea inferioară a coloanei vertebrale, care e necesar să fie atunci complet destinsă. Concentrarea se face în special asupra musculaturii din partea inferioară a spatelui, care va permite ca torsionarea să se realizeze cât mai bine, pentru a acţiona eficient şi puternic asupra spaţiilor intervertebrale. Prin practica sa perseverentă se vor elimina blocajele energetice de la nivelul coloanei vertebrale.

Execuţia pe partea stângă

Vă așezați la sol cu faţa în sus, având capul orientat către nordul magnetic. Apropiați cât mai mult zona lombară de sol. Mâinile sunt uşor depărtate de corp; picioarele sunt uşor depărtate între ele. Îndoiți piciorul stâng, aşezând talpa stângă pe piciorul drept, întins la sol. Aşezați mâna dreaptă pe genunchiul stâng. În această fază, capul rămâne drept. Goliți complet plămânii de aer, realizând o uşoară contracţie a abdomenului. Cu ajutorul mâinii drepte împingeți genunchiul stâng spre dreapta, presându-l de sol, executând o torsiune a trunchiului spre dreapta. Realizați astfel o răsucire maximă la nivelul vertebrelor lombare. Genunchiul stâng trebuie să rămână nemişcat la sol pe toată durata exerciţiului. În continuare veți aşeza braţul stâng pe sol, perpendicular pe trunchi, cu palma orientată în jos. Veți roti capul spre stânga, privirea fixând vârful degetelor mâinii stângi. Pe durata întregii execuţii veți urmări să păstrați umerii lipiţi de sol. Încercați să relaxați cât mai mult, pe întreaga durată a relizării posturii, baza coloanei vertebrale. Rămâneți în această postură cu ochii închişi, respirând calm, profund. Revenirea se face întinzând piciorul îndoit şi aşezând mâinile pe lângă trup.

Acum treceți și pe partea dreaptă, aşezând talpa dreaptă pe piciorul stâng, întins la sol, iar mâna stângă pe genunchiul drept și continuați execuția ca în postura precedentă.

Trebuie să fie abordate gradat

Această postură nu reprezintă niciun fel de contraindicaţii, însă trebuie abordată gradat, fără a forţa coloana vertebrală. Durerile acute care ar putea interveni îi vor avertiza pe cei care au probleme grave la nivelul coloanei vertebrale şi trebuie să o abordeze gradat, foarte lent şi cât le permite mobilitatea.

Erorile cel mai frecvente constau în a nu lipi umerii şi genunchiul de sol sau a nu-i păstra lipiţi de sol pe întreaga durată de execuţie a asanei

Motto: „Ieri eram inteligent şi voiam să schimb lumea, azi sunt înţelept şi mă schimb pe mine însumi!“ (Rumi)