Main menu

header

542 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Cascada Cailor, legendă și frumusețe sălbatică

Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din România, formată pe versantul nordic al Munţilor Rodnei, în apropierea staţiunii turistice Borşa, din judeţul Maramureş. Cascada este situată la altitudinea de 1.300 m, iar căderea de apă este de 90 m. Apa rezultată din topirea zăpezii şi din ploi se adună într-un circ glaciar şi de acolo, de pe versantul abrupt al Rezervaţiei Piatra Rea, se prăvăleşte în jos, formând cascada în mai multe trepte, cu căderi succesive de 40 m, apoi 20 m și din nou 40 m.

Conform legendei, Muntele Piatra Rea, datorită păşunilor sale întinse, era locul preferat al localnicilor pentru a ţine din primăvară până în toamnă „stavele” (hergheliile) de cai. Acest rai al cailor nu era însă chiar aşa de liniştit. Din când în când, ursul încerca să îşi găsească o pradă uşoară din sutele de cai de pe munte. Într-un loc deschis, şansele ursului erau slabe, aşa că de obicei încerca să încolţească „hrana” deasupra prăpastiilor de la cascadă. Unde caii nu aveau altă soluţie decât să se arunce în hău! Se spune că într-o noapte întunecată, pe o furtună apocaliptică, ursul a venit din nou după pradă. Speriaţi de fulgere şi de atacul neaşteptat al fiarei, caii au luat-o la goană direct spre prăpastie. Mulţi au căzut în hău, ursul alegându-se, după spusele localnicilor, cu cel puțin 15 „porții” de carne... De atunci, localnicii, marcaţi de nenorocire, au început să folosească numele de Cascada Cailor. Dar nu numai cascada a primit acest nume. Muntele se numeşte Muntele Cailor, circul glaciar a fost denumit Podul Cailor, iar pârâul care se prăvăleşte jos pe abrupturi se numeşte Izvorul Cailor.

Accesul din Borșa către cascadă este facil fie pe jos, pe o potecă marcată, fie cu telescaunul. De la capătul superior al telescaunului se poate ajunge la Cascada Cailor în circa 15 minute. Telescaunul porneşte doar dacă există un grup de minimum 10-15 persoane. Ultima cursă este la ora 17:00