Main menu

header

542 20 1de Raluca Grințescu

Emisferele sunt conectate prin corpul calos. El serveşte ca un canal sau ca o punte între cele două părţi. Acest pod poate fi literalmente exersat şi consolidat până când este fizic mai mare şi mai capabil de a transmite informaţii, gânduri dintre cele două emisfere, creând un sistem mai integrat şi o performanţă mai bună. S-a descoperit că celebrul vindecător şi clarvăzător Edgar Cayce şi Albert Einstein aveau un corpus callosum neobişnuit de mare.

Observați pe ce nară respirați dominant

542 20 2Cele două jumătăţi ale creierului cooperează, şi una dintre ele va fi întotdeauna dominantă. Ore întregi sau minute una dintre emisfere îşi va schimba dominanta de multe ori în funcţie de activităţile desfăşurate. Acest lucru îl puteți sesiza printr-un feedback foarte simplu, când observați pe ce nară respirați dominant.

Cea mai mare parte a timpului, o nară respiră liber, în timp ce cealaltă se simte parţial mai strâmtă. Ele alternează la fiecare 90 de minute, astfel încât comută emisfera dominantă pentru o activitate specifică. S-ar putea să descoperiţi că starea dumneavoastră de spirit variază în funcţie de partea cu care respirați mai liber. Yoghinii şi-au dezvoltat tehnici pentru păstrarea ambelor nări deschise simultan, deoarece ei cred că acest lucru ajută la curgerea energiei pe canalul central al sistemului nervos, Sushuma, astfel încât se respiră regulat şi egal pe ambele nări. Fiziologic, acest lucru înseamnă că ambele emisfere îşi asumă în comun responsabilitatea, în loc ca una dintre ele să-şi asume rolul de şef. Vizualizarea este un alt domeniu în care se poate determina poziţia dominantă a unei emisfere.

Încrucișați ochii, încât să formați un al treilea cerc

542 20 3Următorul exerciţiu vă permite să observaţi şi să controlaţi acest proces. După cum vă uitați la această ilustraţie (foto 1), încrucișați ochii astfel încât să formați un al treilea cerc între albastru şi roşu. Ar trebui să încercați să observați cum în al treilea cerc dintre cele două se formează o cruce. Crucea nu e stabilă, depinde de emisfera creierului care e activă; când e activată emisfera stângă revine cercul albastru, astfel încât să vedeţi un al treilea cerc între un albastru şi roşu. Când ajungeți cu ochii concentrați pe dreapta, cercul de mijloc va părea a avea o cruce pe ea.

Crucea se schimbă de la o linie orizontală la una verticală

Uitați-vă la crucea de pe al treilea cerc (foto 2). La fiecare câteva secunde, se va schimba de la o linie orizontală la o linie verticală şi înapoi. Acest lucru se datorează faptului că emisferele creierului sunt alternante în funcţie de poziţia dominantă pentru această activitate. Când emisfera dreaptă este dominantă vedeți cercul albastru şi linia verticală în partea de sus, atunci când emisfera stângă este dominantă, vedeți cercul roşu şi linia orizontală pe partea de sus.

Va apărea o energizare a creierului

Acum sunteţi gata pentru yoga reală. Uitaţi-vă la imagine din nou (foto 3), dar încercați să faceți constant crucea din mijlocul cercului. Trebuie să ajungeți să vedeți o cruce pură, nu o linie orizontală sau verticală. Practicaţi acest exercițiu zi de zi, până când puteţi să-l faceți timp de 45 de minute continuu. Veţi traversa stări de spirit interesante. Vor apărea o energizare şi o focusare a creierului, starea de flow în care puteţi aplica mult mai uşor legea atracţiei prin vizualizarea unui obiectiv.

Motto: „Dacă oamenii nu şi-ar lega propriile mâini de superstiţii goale şi nu şi-ar umili propria minte, ar fi asemenea zeilor antici“ (Boris Akunin)