Main menu

header

542 25 4de Dana Purgaru

O adevărată armată de oameni de știință trage un semnal de alarmă cu privire la viitorul umanității. Potrivit celor peste o mie de experți în tehnologie, oameni de știință și cercetători, avansul inteligenței artificiale poate ascunde pericole nebănuite pentru care nu suntem pregătiți.

Stephen Hawking, printre semnatari

Oamenii de știință au întocmit o scrisoare în care avertizează că o „cursă a înarmării cu inteligență artificială militară este o idee proastă”. Actul, semnat printre alții de fizicianul Stephen Hawking, de antreprenorul Elon Musk și de cofondatorul Apple Steve Wozniak, avertizează cu privire la pericolele armelor autonome, generate de evoluția rapidă a roboților. Scrisoarea a fost prezentată la 27 iulie, la o conferință cu privire la inteligența artificială, International Joint Conference on Artificial Intelligence, din Buenos Aires. „Roboții ucigași” fac în prezent subiectul unei dezbateri animate și au fost discutați până și în comitete ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), fiind luată în considerare o potențială interzicere a anumitor tipuri de arme autonome. „La fel cum majoritatea chimiștilor și biologilor nu au niciun interes în construirea de arme chimice și biologice, majoritatea cercetătorilor inteligenței artificiale nu au nicio dorință să construiască arme inteligente - și nu vor ca alții să le prejudicieze domeniul făcând asta”, se arată în scrisoarea semnată de reputaţii oameni de știință.

Armele autonome rescriu arta războiului

Aceste arme robotice pot include drone înarmate care pot urmări și ucide anumiți oameni în funcție de programare, o evoluție de la actualele drone, ghidate de oameni aflați uneori la mii de kilometri distanță de zona unde acționează.

În scrisoare se mai arată că „tehnologia bazată pe inteligența artificială a ajuns într-un punct în care angajarea acestor sisteme este - practic, dacă nu și legal - fezabilă în decurs de câțiva ani, nu decenii”. Oamenii de știință mai adaugă că armele autonome „au fost descrise ca a treia revoluție în război, după praful de pușcă și armele nucleare”. Noam Chomsky, profesor la celebra universitate americană MIT, șeful departamentului de inteligență artificială de la Google, Demis Hassabis, și expertul în conștiință Daniel Dennett se află printre cei care au sprijinit scrisoarea.

 

Inedit!

Un robot a trecut testul conştiinţei de sine

Un robot american a trecut recent pentru prima dată în istorie clasicul King’s Wise Men („Sfetnicii regelui”), un test de identificare a propriei conştiinţe. Inginerii de la Institutul Politehnic Rensselaer din New York au adaptat acest test pentru un grup de trei roboţi - doi dintre ei au fost informaţi în legătură cu faptul că au primit „o pastilă care prosteşte”, din cauza căreia nu mai pot să vorbească. Apoi, toţi cei trei roboţi au fost invitaţi să spună care dintre ei poate încă să „vorbească”. Iniţial, toţi cei trei roboţi nu au putut să rezolve problema şi au spus „Nu ştiu”, însă unul singur, după ce şi-a auzit propria voce, a adăugat imediat: „Îmi pare rău, acum ştiu!”. Experţii în robotică spun că trecerea cu succes a acestui test simplu nu reprezintă „o conştientizare deplină a sinelui”, dar Selmer Bringsjord, coordonatorul studiului, consideră că, prin trecerea mai multor teste de această natură, viitorii roboţi îşi vor construi un repertoriu de abilităţi care îi vor ajuta să devină tot mai folositori pentru oameni. În 2014, un supercomputer a devenit prima formă de inteligenţă artificială din lume care a trecut cu brio Testul Turing, convingând un grup de voluntari că era un băiat în vârstă de 13 ani.