Main menu

header

541 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Castelul Cantacuzino din Bușteni, acasă la „Nabab”

La intrarea în Bușteni cum vii de la București, pe dreapta, dincolo de Râul Prahova, pe Strada Zamora, se odihnește de un secol unul dintre cele mai frumoase edificii civile neoromânești existente - Castelul Cantacuzino. Construit în stil neoromânesc, din piatră și cărămidă, a fost inaugurat în 1911, purtând amprenta inconfundabilă a marelui arhitect Grigore Cerchez, cel care și-a adus o contribuție de marcă și la Palatul Cotroceni din Capitală.

Castelul a fost ridicat la vrerea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost ministru al României (1899-1900 și 1904-1907) și tot de două ori primar al Bucureștiului (1869-1870 și 1913). Datorită averii sale colosale și a stilului de viață opulent a fost supranumit „Nababul”. A mai construit două palate în afara celui de la Bușteni: unul în București, pe Calea Victoriei, care adăposteşte în prezent Muzeul Naţional „George Enescu”, și unul la Florești, lângă Câmpina, supranumit „Micul Trianon”, din păcate acum în ruină.

Castelul de la Bușteni este înconjurat de un parc ale cărui alei șerpuiesc printre cascade și fântâni arteziene. Impozanta sală de primire adăpostește o colecție de heraldică unică în România, reprezentând blazoanele familiilor de boieri încuscriți cu Cantacuzinii și o friză de picturi votive cu iluștrii membri ai familiei Cantacuzino din ramura munteană. Repertoriul decorativ conferă ambianței interioare un pronunțat caracter romantic. Vitraliile aduse din Italia, stucomarmura, consolele, plafoanele cu grinzi aparente și pictate, balustradele din lemn, piatră sau fier forjat, feroneria turnată în bronz și bogat ornamentată sunt o culme a măiestriei meșteșugului artistic. Șemineele realizate din piatră albă, ornamentate cu mozaicuri policrome, împlinesc atmosfera de opulentă reședință boierească, sporind valoarea edificiului. Scara de marmură de Carrara, Holul de Onoare, Sala de Bal, Salonul Ardelenesc de la etaj, toate „respiră” stil, măreție, eleganță, istorie...

Pe frontispiciul castelului stă scris: „Eu Gheorghe Grigore Cantacuzino, cu soția mea Ecaterina, născută Baleanu, clădit-am acest castel întru amintirea străbunilor și pentru adăpostul urmașilor“