Main menu

header

541 30 1de Dana Purgaru

Ca și cum natura ar dori să le dea peste nas scepticilor care susțin că fenomenul încălzirii globale nu există, anul 2015 poate fi declarat cel mai călduros din istoria noastră. Cel puțin așa reiese până acum din măsurătorile efectuate de specialiști din toată lumea.

Temperatura crește de la an la an

Oamenii de știință au anunțat recent că primele șapte luni din 2015 au fost cele mai calde înregistrate pe suprafața globului din 1880, când au început să se facă sistematic asemenea măsurători. Practic, în lunile scurse de la începutul acestui an, temperatura medie combinată de la suprafața uscatului și a oceanelor a fost cu 0,85 de grade Celsius peste media din secolul al XX-lea și a depășit cu 0,09 grade Celsius precedentul record, din 2010.

Potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA, agenția americană pentru oceane și atmosferă), și luna iulie 2015 a bătut recordul de căldură, având cea mai ridicată temperatură medie (16,51 de grade Celsius) dintre toate cele 1.627 de luni scurse din ianuarie 1880, cu 0,08 grade mai mare decât recordul anterior, stabilit în iulie 1998.

Conform NOAA, 2015 se va dovedi cel mai călduros an din istoria înregistrată, în condițiile în care nouă dintre cele mai călduroase zece luni înregistrate începând cu 1880 sunt cuprinse între 2005 și 2015.

„Lumea se încălzește. Și continuă să facă acest lucru. Aceasta reiese constant din datele noastre”, a declarat Jake Crouch, cercetător la Centrele de Informații Meteo de la NOAA, potrivit BBC. „Acest lucru confirmă ceea ce ştim deja: că Pământul se încălzește. Încălzirea se accelerează și o vedem cu adevărat în acest an”, a mai spus climatologul.

Specialistul a adăugat că „suntem destul de siguri că 2015 va fi cel mai călduros an din istorie” și că ar fi bine să înceapă să se calculeze efectele acestui lucru, să se vadă ce înseamnă de fapt acest fenomen pentru oamenii de pe planetă.

Gheața din Antarctica, cu 7,7% mai mică decât în 1981-2010

Specialiștii pun acest fenomen pe seama schimbărilor climatice și pe efectele meteo ale El Nino, încălzire a zonei centrale din Oceanul Pacific, ce determină schimbări meteo la nivel planetar. De asemenea, luna iunie a acestui an a fost cea mai călduroasă din ultimii 135 de ani, de când se fac măsurători meteo. „Temperatura medie globală la suprafaţa pământului şi oceanelor în iunie 2015 a fost cea mai ridicată pentru o lună iunie de la începutul monitorizărilor, în 1880”, a precizat Centrul Naţional pentru Informaţii de Mediu al Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA). Primele şase luni ale anului 2015 au stabilit, de asemenea, un record de temperatură, potrivit raportului lunar al organizației. „Temperatura medie pentru luna iunie la suprafaţa pământului şi oceanelor a fost cu 1,58 grade Fahrenheit (0,88 grade Celsius) peste media din secolul al XX-lea”, potrivit cercetătorilor. Recordul anterior pentru luna iunie a fost stabilit în 2014, a precizat NOAA. Pentru primele şase luni ale anului, 2015 a depăşit recordul de căldură din 2010. „Temperaturile înregistrate în această perioadă la suprafaţa pământului şi oceanelor au fost cu 1,53 grade Fahrenheit (0,85 grade Celsius) peste media din secolul al XX-lea. Aceasta a fost cea mai caldă perioadă ianuarie-iunie din 1880 până în 2015”, a menţionat NOAA.

Cantitatea de gheaţă din Antarctica a fost de numai 350.000 de mile pătrate (906.496 de kilometri pătraţi), cu 7,7% mai mică decât media din perioada 1981-2010. „Aceasta a fost a treia cea mai joasă cantitate din iunie de la începutul măsurătorilor, în 1979”, a conchis NOAA. Foarte important de consemnat este faptul că nivelul gazelor cu efect de seră emise în atmosferă (bioxid de carbon, metan), care sunt la originea schimbărilor climatice, a atins concentrații-record în 2014, potrivit raportului internațional asupra „Stării climei”, publicat la 16 iulie de NOAA.

Autoritățile iau măsuri în al 12-lea ceas

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a avertizat la începutul lunii iulie că, dacă nu se face nimic, încălzirea ar putea fi de 5-6 grade Celsius până la sfârșitul secolului. De asemenea, cel mai puternic om din lume, președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, și-a lansat oficial planul foarte așteptat contra „marii amenințări” reprezentate de schimbările climatice. El a insistat asupra urgenței de a acționa imediat și a anunțat o restricție fără precedent asupra centralelor electrice. „Nu există o provocare mai mare pentru viitorul nostru și generațiile viitoare ca amenințarea reprezentată de schimbările climatice”, a subliniat Obama. „Dacă nu vom reglementa acest caz, probabil că nu ne vom mai putea adapta suficient”, a notat el. Anunțul acestui plan intervine cu mai puțin de șase luni înainte de conferința de la Paris asupra climatului (COP21). Cele 195 de țări participante la conferință ar trebui atunci să se angajeze să limiteze la maximum 2 grade Celsius creșterea temperaturii pe glob generată de emisiile de gaze cu efect de seră. Uniunea Europeană a salutat imediat planul lui Obama și „eforturile sincere” de reducere a emisiilor de carbon.

RECORD: În Iran s-au înregistrat 74 de grade Celsius!

Un val de caldură rar întâlnit a afectat Iranul. Chiar dacă în această țară este în mod obișnuit foarte cald, la începutul lunii august s-a înregistrat un posibil record mondial de 74 de grade Celsius. Acest lucru s-a petrecut în localitatea Bandar Mahshahr, situată pe litoralul Golfului Persic. Dacă valoarea termică va fi confirmată de specialiștii internaționali, temperatura va fi cea mai ridicată măsurată vreodată oficial pe Pământ. În anul 2005, în Deșertul Lut, situat la frontiera Iranului cu Afganistanul, s-a înregistrat temperatura de 70,7 grade Celsius.

Una dintre urmările încălzirii globale la care asistăm este înmulțirea fenomenelor meteorologice extreme precum uragane, tornade, ninsori neașteptate ori ploi torențiale ce determină inundații masive