Main menu

header

538 20 1de Mario Sorin Vasilescu

Iată-ne ajunşi la finele miniserialului dedicat relaţiei dintre formă și respiraţie, mai bine zis dintre ceea ce văd ochii noştri și cum răspunde respirul la acest act, fie el desenat în revista aceasta, fie reluat cu ochii minții sau ieşind și privind ceea ce vă oferă peisajul din jurul vostru.

Pentru că pe tot ce cade privirea voastră vă conduce imediat la o clară modificare atât în respiraţie, dar și în însăși modul în care simţiți, gândiți și, în fond, trăiți!

Oameni buni, nu aveţi decât SĂ PRIVIȚI ÎN JUR ca să vedeţi cum se schimbă nu doar respiraţia, ci și însăși starea voastră de spirit. Și cum cea mai fidelă oglindă a fiinţei este tocmai RESPIRAȚIA, e normal ca în ea să puteți percepe aceste modificări, uneori fulgerătoare. Destul cu vorba. Ceea ce vă propun înainte de a trece la alte capitole din yoga cea utilă în viața de toate zilele pare a ține puţin de parapsihologie. Vă întreb, puteţi să respiraţi voluntar doar cu partea dreaptă (sau stângă) a toracelui, inclusiv plămânul respectiv? Sau doar cu partea din față sau din spate a cuștii toracale? Ori doar cu partea toracală dreaptă spre în față și cu cea stângă spre în spate? Și am putea continua. Probabil că nu!

Vă întreb toate acestea pentru că zecilor de generaţii de cursanţi le-am arătat practic din decembrie 1971 cum se poate dirija respirul pe orice direcţie dorită. Mergând până la a respira cu un lob dintr-un plămân și cu alt lob din celălalt plămân. Sau să inspirați cu un plămân și să expirați cu celălalt. Doar folosind imaginea mentală. Până atunci vă rog numai să remarcaţi cum se schimbă respiraţia privind imaginile ce urmează:

Priviţi destinşi imaginile aducând-o pe fiecare exact în fața voastră. LE PUTEȚI COPIA ȘI MĂRI SEPARAT. Constataţi fără să judecaţi. Doar constataţi cum simţiţi noul peisaj respirator. PUTEȚI GĂSI TOATE VARIANTELE POSIBILE!

Terminaţi cu exerciţiile din numărul anterior. Combinaţia reprezintă o excelentă gimnastică respiratorie, dar și mentală. Fiecare exerciţiu durează două-trei minute. Apoi faceți Palming și relaxare. Să vă fie de bine!

Motto

„Dumnezeu a suflat în nări Viața, și omul a devenit ființă vie!“ (Geneza)