Main menu

header

536 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Lacul Albastru, unic în lume: își schimbă culoarea!

Singurul lac din lume care îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină şi de oamenii care înoată sau nu în apele sale se află la doar 45 de minute de orăşelul Baia Sprie, de lângă Baia Mare, în județul Maramureș. Lacul Albastru are o suprafață de jumătate de hectar, măsoară aproximativ 50 de metri de pe un mal pe celălalt și este situat pe teritoriul administrativ al oraşului Baia Sprie, la trei kilometri de acesta, într-o pădure tânără de gorun, pe versantul sudic al Dealului Minei, la o altitudine de 530 m la poalele Munţilor Gutâi, în apropierea DN18, care leagă municipiul Baia Mare de oraşul Sighetu Marmaţiei.

Lacul Albastru s-a format prin prăbușirea unei vechi galerii de mină de pe Filonul Domnișoara, în anii 1919-1920. De atunci, lacul a rămas plin de reziduuri metalice cu abundenţă de ioni de cupru şi sulfat de fier, care au făcut ca apa să capete, cu timpul, o culoare verzuie. În anumite condiţii meteo şi de luminozitate, aceeaşi apă devine albastră, de aici şi denumirea de Lacul Albastru. Mai exact, combinaţia chimică din lac a făcut ca aici să fie prezent şi acidul sulfuric liber, în concentraţie de 7,8 miligrame la litru, iar pH-ul apei să ajungă la 4. Datorită solubilizării acestor compuşi sulfuroşi, apa are culoarea verde, uneori cu reflexe de smarald, mai multe nuanţe de albastru sau turcoaz. Nu vă speriaţi, se poate înota în siguranţă în lac! Lacul Albastru înseamnă, de fapt, o întindere de apă de formă eliptică, cu o adâncime a apei de până la patru metri. Accesul în aria protejată se face din centrul oraşului Baia Sprie și se urcă prin spatele bisericii catolice. Strada conduce în direcţia nordică până la liziera pădurii, iar de aici se urcă în serpentine pe o potecă până la Lacul Albastru. Timpul de mers este de aproximativ 45 de minute, până la o oră.

Sunt multe legende despre acest lac. Localnicii susţin că, de fapt, adâncimea lacului este mult mai mare de 4 metri şi ar avea legătură cu Marea Neagră! În plus, în zonă ar fi foarte multe galerii, iar oraşul Baia Sprie s-ar putea scufunda din cauza acestora!!