Main menu

header

535 24 1de Gabriela Militaru

Uneori, norocul le poate surâde chiar și celor mai ghinioniști. Chiar dacă s-au născut în țări sărace din Asia sau din Africa sau au fost abandonați de părinți la vârste fragede, unii copii au avut norocul să întâlnească oameni cu suflete mari, care să-i înfieze și, astfel, să le schimbe complet viața. Privită cu neîncredere de unii, adopția ajută copiii pe care destinul părea să-i fi vitregit.

Aduși din Asia și din Africa

Angelina Jolie ar putea scrie un roman voluminos pe tema adopțiilor internaționale, cu un capitol special dedicat adopțiilor din țările slab dezvoltate, situație cu care este foarte familiarizată. Actrița are trei copii adoptați. Primul este Maddox, băiețelul înfiat în 2002 din Cambodgia, când micuțul avea numai 7 luni. Trei ani mai târziu, actrița a adoptat o fetiță de 6 luni, pe nume Zahara, din Etiopia. În 2006, partenerul de viață al Angelinei, actorul Brad Pitt, i-a înfiat, la rândul său, pe cei doi copii adoptivi ai actriței. După un an, cuplul a adoptat un alt copil, un băiețel de 3 ani, din Vietnam, pe nume Pax. Așadar, cuplul Jolie-Pitt are trei copii înfiați și trei copii naturali, toți șase fiind în permanență în atenția presei.

De aceeași celebritate se bucură și copiii Madonnei, o altă vedetă care a decis să înfieze un copil dintr-o țară săracă. În 2006, când era deja mamă a doi copii, cântăreața a început procesul de adopție a unui băiețel din Malawi, pe nume David Banda. Din cauza legilor restrictive, întregul proces a devenit legal abia în 2008.

Alți moștenitori fericiți

535 24 3O altă celebritate care și-a dorit să aibă mai mult decât copiii biologici este Meg Ryan. Deși avea deja un băiat de 14 ani cu fostul soț Dennis Quaid, actrița din „Nopți albe în Seatle” a hotărât, în 2006, să înfieze o fetiță. Noua membră a familiei avea doar 14 luni când a fost adusă din țara natală, China, în Statele Unite. Inițial, actrița a dorit să o numească pe noua fiică Charlotte, dar s-a răzgândit și a ales numele de Daisy True. După ce a reușit cu greu să aibă propriul copil cu cel de-al doilea soț al său, Emma Thompson a înfiat un adolescent de 16 ani din Rwanda, pe nume Tindyebwa Agaba, în 2006. „După câteva inseminări eșuate mi s-a spus că nu mai pot avea copii, și vestea a fost cumplită. Dar acum sunt fericită că s-a întâmplat așa. Poate că, dacă aș fi avut mai mulți copii ai mei, aș fi ratat experiența minunată de a fi mama lui Tindy”, a declarat actrița. Nu se știe sigur dacă Katherine Heigl a decis să înfieze copii pentru că nu putea să aibă propriii moștenitori, cert este că actrița și soțul său, Josh Kelley, au înfiat o fetiță din Coreea de Sud în 2009. Naleigh s-a născut cu o deficiență cardiacă și a suferit o operație la inimă înainte de a fi adusă în America de părinții săi adoptivi. Trei ani mai târziu, cuplul de actori a adoptat o nouă fiică, Adalaide, de data aceasta din Statele Unite.

„Sunt cele mai frumoase persoane pe care le-am întâlnit vreodată”

De peste Ocean, ca și Naleigh, a venit și fetița pe care a adoptat-o Mary-Louise Parker. Deși avea un fiu cu actorul Billy Crudup, în 2007, actrița a decis că a venit momentul să mai aibă un copil, de data aceasta ca rezultat al adopției. Actrița din „Îngeri în America” a înfiat-o pe Caroline „Ash” Aberash din Etiopia. „De ce să nu adoptăm din această țară? Oamenii de aici sunt săraci. Iar dacă tot vrei să faci pasul acesta, poți să-l faci oriunde”, a spus ea. Într-un interviu acordat revistei „People”, actrița a mărturisit, de asemenea, că misiunea de a crește singură doi copii este grea, „dar apoi mă uit la copiii mei și îmi dau seama că sunt cele mai frumoase persoane pe care le-am întâlnit vreodată”.

Schimbări radicale pentru Sandra Bullock

535 24 4Experiența de mamă singură a unui copil înfiat a experimentat-o din plin și Calista Flockhart încă din anul 2000. Actrița din serialul „Ally McBeal” a asistat chiar la nașterea celui care urma să-i devină fiu. Calista și mama lui Liam se știau de ceva vreme, iar actrița a dorit să se asigure că nașterea decurge în condiții normale. În plus, ea era foarte emoționată să devină mamă. „Este cel mai frumos lucru pe care l-am făcut vreodată. Să fii mamă te schimbă complet”, a declarat ea. Un an mai târziu, actrița l-a cunoscut pe Harrison Ford, cu care formează un cuplu și în prezent. În 2008, actorul l-a adoptat, la rândul său, pe Liam. Dacă pentru Calista experiența de a deveni mamă a coincis cu aceea de a-și găsi iubirea vieții, lucrurile au stat exact invers pentru Sandra Bullock. Deși inițial plănuise să înfieze un copil alături de fostul său soț, Jeese James, câștigătoarea Oscarului din 2010 a finalizat procesul de adopție de una singură, după ce a divorțat de faimosul star de televiziune. Sandra l-a înfiat pe micuțul Louis în 2010, pe când băiețelul de culoare din New Orleans avea dor 3 luni și jumătate. „Nu trebuie neapărat să aduci pe lume un copil ca să ai unul”, a declarat actrița pentru revista „Harper’s Bazaar”.

Emoții mari pentru Sheryl Crow

Tot singură a trecut prin emoțiile adopției și Sheryl Crow. Dacă în cazul primului fiu pe care l-a adoptat în 2007 lucrurile s-au derulat simplu și Wyatt, care avea atunci 9 luni, a putut merge acasă cu mama sa la scurt timp după demararea procesului de adopție, cu totul altfel s-a întâmplat în cazul celui de-al doilea fiu, Levi. „Toată povestea a început în urmă cu un an: pregătirile pentru nașterea copilului, după aceea mama s-a răzgândit și abia apoi a fost bine”, spunea cântăreața în 2010. Doi mai târziu, i-a venit rândul și lui Charlize Theron să devină mamă. Actrița l-a înfiat pe Jackson când acesta avea numai 9 zile. Multă vreme au existat speculații cum că Jackson, un drăgălaș de culoare, ar fi fost înfiat din țara natală a actriței, Africa de Sud. Într-un interviu acordat lui Ellen DeGeneres, actrița a mărturisit că fiul său este, de fapt, american și că, în momentul în care l-a adus acasă, cei doi câini ai săi l-au îndrăgit instantaneu. „A fost cel mai frumos moment la care am luat parte. Oamenii tot spun că sunt o mamă singură, dar, de fapt, nu sunt. Am doi băieți, câinii mei, care mă ajută”, a glumit ea.

Părinți la orice vârstă

535 24 5Dorința de a deveni mame nu le-a părăsit pe starurile de la Hollywood nici chiar după ce au trecut de vârsta la care, în mod normal, schimbi scutece. Începând chiar cu Sandra Bullock, care avea 46 de ani când l-a adoptat pe fiul său, celebritățile nu s-au sfiit să înfieze copii după ce au trecut de vârsta de 40 de ani. Deși nu multă lume știe, doi dintre copiii actriței Julie Andrews sunt înfiați. Vedeta din „Cântecul muzicii” le-a adoptat pe Amy și Joanna din Vietnam, în 1974, când actrița trecuse ușor de prima tinerețe. Același lucru l-a făcut și Diane Keaton, doar că ea avea deja 55 de ani când a decis că vrea să aibă copii. Actrița din „Annie Hall” a înfiat o fiică pe nume Dexter în 1996 și un fiu Duke în 2001. „Faptul de a fi mamă m-a schimbat complet. Este cel mai înălțător sentiment pe care l-am avut vreodată”, a declarat actrița. Și în timp ce unele staruri au înfiat copii pentru că nu aveau deloc, Cate Blanchett a adoptat o fetiță chiar anul acesta, cel mai probabil pentru că avea doar băieți. Actrița, în vârstă de 46 de ani, a recunoscut că și-a dorit să adopte un copil încă de când era însărcinată cu primul fiu. Adopția fetiței, pe nume Edith Vivian Patricia, a fost confirmată în martie anul acesta. Tot 46 de ani avea și Viola Davis când, alături de soțul său, Julius Tennon, a înfiat-o pe Genesis în 2011. În același an și tot la aceeași vârstă, Kristin Davis a adus-o acasă pe fiica sa adoptivă, Gemma-Rose. Și pe cât a fost de fericită să aibă copilul pe care și l-a dorit mereu, pe atât a fost de temătoare că visul său nu va deveni realitate. „Este puțin înspăimântător, pentru că ai, până în ultimul moment, sentimentul că nu va merge”, și-a recunoscut ea temerile.

Dar nu doar femeile de la Hollywood au înfiat copii mai târziu în timpul vieții, ci și bărbații. Pe lângă Brad Pitt, care trecuse de 40 de ani când a înfiat trei copii cu Angelina Jolie, regizorul Steven Spielberg se poate mândri că, pe lângă cei patru copii naturali ai săi, a adoptat, alături de cea de-a doua soție, Kate Capshaw, încă doi copii: un fiu, Theo, și o fiică, Mikaela George, pe când avea 41, respectiv 47 de ani.

În 2009, Elton John a fost împiedicat să adopte un băiețel de 14 luni cu HIV din Ucraina, pe motiv că starul era prea în vârstă și nu era căsătorit

VIP-uri adoptate în copilărie

Dacă pe celebritățile care au hotărât să adopte copii le cunoaștem destul de bine, nu același lucru putem spune despre starurile care au fost înfiate în copilărie. De exemplu, cine știe oare că faimoasa Marilyn Monroe a fost abandonată de mama sa, rămasă văduvă, și că și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei într-un orfelinat? John Lennon s-a aflat într-o situație similară după moartea tatălui său, când mama sa, care nu-și permitea să-l întrețină, l-a dat spre adopție unei mătuși de-a cântărețului. Tot din lumea muzicii, cântăreața Faith Hill a fost înfiată în copilărie, fapt care, mărturisea ea, a determinat-o să aibă „un puternic simț al stabilității în privința familiei. Succesul nu ar însemna nimic dacă nu a-i avea cu cine să-l împarți”. Dintre actori, Ingrid Bergman a fost adoptată de mătușa sa la vârsta de 13 ani, în timp ce Melissa Gilbert a fost înfiată pe când avea doar o zi. Ray Liotta a fost adoptat la vârsta de 6 luni, iar 40 de ani mai târziu a angajat un detectiv particular să-i găsească mama biologică. Dar nu numai starurile au fost adoptate, ci și oameni de afaceri sau politicieni. Regretatul Steve Jobs provine dintr-un tată de origine siriană, care a trăit o poveste de dragoste cu o tânără ai cărei părinți nu au fost de acord cu relația lor, astfel că, la nașterea micuțului Steve, acesta a fost dat spre adopție. Și chiar fostul președinte al Americii, Bill Clinton, a fost lăsat în grija bunicilor întreaga sa copilărie.

Alte staruri care au adoptat copii sunt: Hugh Jackman, Jamie Lee Curtis, Kirstie Alley, Tom Cruise şi Nicole Kidman, Sharon Stone, Ewan McGregor, Ted Danson

Scandaluri mediatizate

535 24 6535 24 7Iar dacă unele celebrități au reușit să înfieze doi și chiar trei copii, altor staruri le-a fost foarte greu să înfieze chiar și unul. În cazul actriței Michelle Pfeiffer, adopția a fost pe cât de îmbucurătoare, pe atât de apăsătoare, din cauza mediatizării negative de care a avut parte. Actrița a înfiat-o pe Claudia Rose în 1993, iar ziarele de la vremea aceea scriau că, de fapt, fetița ar fi fost „cumpărată” de Michelle. Deși titlurile din ziar au nemulțumit-o profund pe actrița din „Batman”, ea a preferat să uite scandalul și să se bucure de familia sa. Cu câteva luni înainte de finalizarea procesului de adopție, actrița îl cunoscuse pe regizorul David E. Kelley, cu care are un fiu. Tot de o adopție cu scandal a avut parte și Rosie O’Donnell (cunoscută pentru relaţiile sale cu persoane de acelaşi sex), care a adoptat un copil ca părinte singur, doi copii cu fosta sa soție Kelli Carpenter (cu care are și un copil biologic) și unul cu cea de-a doua soție, Michelle Rounds. La câțiva ani după ce actrița o înfiase pe una dintre fiicele sale, Chelsea, mama biologică a acesteia a iscat un scandal național, pretinzând că fusese drogată de fostul său soț și obligată să-și dea fiica spre adopție. Tot de un scandal de proporții (încă și mai mari) a avut parte și Mia Farrow, care are nu mai puțin de 15 copii, dintre care 11 sunt adoptați (foto 1). Scandalul a apărut în momentul în care actrița a descoperit că partenerul său de viață, faimosul regizor și actor Woody Allen, avea o relație amoroasă cu una dintre fiicele sale adoptive, Soon-Yi Pevin, cu care Allen s-a și căsătorit. Cei doi au, la rândul lor, doi copii înfiați din China, respectiv din Statele Unite ale Americii (foto 2).