Main menu

header

530 25 1de Dana Purgaru

În Cadrilater, pământul situat în Bulgaria, între Dunăre la nord-vest, râurile Beli Lom și Kamchiya la sud și Marea Neagră la est, românii se simt, pe bună dreptate, ca acasă. Nu numai datorită ospitalității binecunoscute a bulgarilor și a faptului că limba română este intens folosită, dar și pentru că aici se află zona dobândită de țara noastră în 1913, în urma celui de-Al Doilea Război Balcanic, până în 1940, când a reintrat în componența Bulgariei. Această regiune din sudul Dobrogei este cel mai des vizitată de românii care își petrec un weekend sau un concediu în locuri cum în România nu-s.

Balcic - magnetul românilor

530 25 2La circa 200 de kilometri de București, pe litoralul bulgăresc, ținta principală a călătorilor români este Balcic, un mic orășel fermecător, înconjurat în mod idilic de stânci albe de calcar. De altfel, din acest motiv, Balcic, ce are o istorie ce cuprinde influențe din partea multor culturi, a fost supranumit pentru mult timp „Orașul Alb”. Cuprinde un superb port, piețe pline de pește proaspăt, o grădină botanică imensă ce adăpostește peste 3.000 de specii de plante și, mai ales, celebrul castel vizitat anual de mii și mii de români, „Cuibul liniștit” al Reginei Maria. La construcția sa au contribuit arhitecții Augustino și Amerigo din Italia și decoratorul de grădini Jules Jany din Elveția, iar lucrările s-au încheiat în 1936. Deși interiorul castelului este de o simplitate remarcantă, în acest loc se pot observa atât influențele turcești și grecești tipice zonei, cât și „nuanțe” latine și chiar marocane.

Kaliakra - cetatea din mare

530 25 3După orașul Balcic, în sensul spre Vama Veche, se poate ajunge la Cetatea Kaliakra, situată la 12 kilometri de orașul Kavarna, pe Capul Kaliakra, o limbă de coastă ce pătrunde adânc în inima mării. Acest loc, ce își înfățișează totala sa splendoare abia la apus, precum o frumoasă fecioară, are o istorie „aglomerată”: a fost locuit de tribul de traci Tirizis, a făcut parte din provincia romană Scythia, a reprezentat reședința despotului Dobrotitsa între anii 1354 și 1386 și a jucat un rol important în războiul ruso-otoman (1787-1791). Din această zonă încărcată de istorie, de pe stâncile colorate, înalte de zeci de metri, colțuroase și abrupte, de care valurile se lovesc necontenit, se poate admira azurul parcă nesfârșit al Mării Negre.

Aladja - fagurele cu chilii

530 25 4La circa 30 de kilometri de Balcic, în drumul spre Varna, se află cea mai veche mănăstire rupestră din Bulgaria - complexul de la Aladja, ce se presupune că a luat ființă între secolele al XIII-lea și al XIV-lea. Aici se află, săpate în stâncă, o impresionantă reţea de altare și chilii, catacombe (la câteva sute de metri distanță, în pădure) şi alte spaţii cu destinaţii tipic mănăstireşti, iar vizitatorii pot urca până în vârful stâncii, pe scări exterioare ce străbat etajele unde se află „căușurile” în care sihaștrii medievali își duceau traiul ca niște albine într-un fagure, la 40 de metri deasupra mării. Mare al cărei luciu magic strălucește atât de aproape, încât parcă îl poți atinge.

La cele trei obiective, situate aproape unul de altul, se poate ajunge trecând prin punctele de frontieră de la Silistra (unde se trece cu bacul), Negru Vodă sau Vama Veche

  • Balcic, Cetatea Kaliakra și chiliile în stâncă de la Aladja se numără printre nestematele din Bulgaria ce trebuie adăugate la colierul cu călătorii