Main menu

header

520 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Castelul Bethlen de la Sânmiclăuș, limita dintre Renaștere și Baroc

Mergând de la Târnăveni spre Blaj, după ce treci de Jidveiul cu rezonanță de licoare binecuvântată de Dumnezeu, se rupe la dreapta din județeanul 107 un drum de vreo doi kilometri, 107V, care duce la Sânmiclăuș. Aici găsești ce a mai rămas dintr-o construcție unică în genul ei. Aflat la limita dintre Renaștere și Baroc, castelul influentei familii transilvănene a Bethlenilor a fost ridicat între anii 1667 și 1683 de Miklós Bethlen (1642-1716), după planurile pe care el însuși le-a realizat. Pentru o persoană altfel aliniată la gusturile vest-europene, Miklós Bethlen face prin palatul de la Sânmiclăuș dovada unor înclinații marcate puternic de tradiția locală: într-o Europă barocă, reședința de la Sânmiclăuș păstrează un aspect de Renaștere târzie. Castelul este un pătrat, fără curte interioară, cu colțurile marcate de volume asemănătoare unor turnuri. Modificările aduse de Bethlen acestui tip de plan renascentist includ diminuarea dimensiunilor a două dintre turnuri - transformate în pavilioanele de colț - și introducerea, între ele, a unei spectaculoase logii pe două etaje, deschise spre Mureș. Camerele sunt acoperite cu bolți renascentiste, acoperite, la rândul lor, cu stucaturi colorate. Ușile și ferestrele păstrează ancadramente de piatră, sculptate în manieră renascentistă. Palatului i se adaugă între 1686 şi 1689 o fortificație constând în ziduri de apărare, cinci bastioane și un șanț de apă, dar din fortificație nu se mai păstrează astăzi nimic. În 1765, clădirea primește câteva elemente decorative baroce. Ancadramentele renascentiste de la parter sunt ornate cu scoici sculptate în piatră, iar sub geamurile de la etaj sunt realizate decorațiuni în tencuială specifice barocului. Frontonul accesului în castel este ornat cu o scoică similară celor din ancadramente, iar logia primește un parapet cu baluștri. După Revoluţie, castelul a fost cumpărat de compania Jidvei, care a promis că îl va restaura. După renovare, spun cei de la Jidvei, Castelul Bethlen îşi va recăpăta strălucirea demult pierdută.

37 de kilometri sunt de la Sânmiclăuș la Alba Iulia. Alte distanțe de la castelul Bethlen: Cetatea de Baltă - 6 km, Jidvei - 8 km, Blaj - 15 km, Mediaş - 26 km