Main menu

header

518 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Sighișoara, ultima cetate locuită

Pe cât de fascinant, pe atât de greu este de vizitat Sighișoara. De fapt, nu de vizitat, de vizitat nu e greu, de cunoscut e greu. Considerată „cea mai frumoasă cetate locuită din Europa”, Sighișoara respiră și trăiește un mister medieval. Nu degeaba centrul ei istoric - dar ce nu este istoric în Sighișoara?! - constituie una dintre perlele incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Denumită odinioară chiar așa, „Perla Transilvaniei” își înalță turnurile semețe pe colina care domină cel mai important defileu de pe Târnava Mare. Au fost 14, fiecare aparținând unei bresle, și au rămas nouă. Parcă te întorci în timp când intri în Sighișoara. Bătrânele construcții sunt dominate de stilurile renascentist și baroc, din vechea arhitectură gotică rurală rămânând doar cele două biserici importante ale Cetății: Biserica din Deal și Biserica Mănăstirii Dominicane. Simbolul Sighișoarei este turnul care protejează poarta principală a Cetății: Turnul cu Ceas. Se numeşte aşa datorită ceasului cu figurine, unic în ţara noastră, aflat la etajul al patrulea. Celelalte turnuri sunt: Turnul Frânghierilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Giuvaergiilor sau Aurarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Cizmarilor și Turnul Țesătorilor. Nu un sfert de pagină, un sfert de ziar și nu ar fi ajuns ca să amintim toate obiectivele turistice ale Sighișoarei. Numărul și frumusețea lor sunt copleșitoare: de la străzile înguste la cele 164 de case medievale locuite, de la Casa Vlad Dracul, fosta clădire a corpului de gardă a Cetății, unde s-a născut Vlad Țepeș în 1431, la Casa Venețiană, datând din secolul al XV-lea, de la Piața Cetății la Scara Acoperită, cea mai originală construcție din Transilvania, cu 178 de trepte de piatră, cu pereți de lemn și cu acoperiș de șindrilă. Atâtea și atâtea minunății cer timp ca să fie „savurate”, dedicați cel puțin trei-patru zile întâlnirii cu istoria la ea acasă. Iar în final nu ratați un tur al Cetății. Musai dimpreună cu Toboșarul Cetății!

Sighişoara a fost întemeiată de coloniști sași, iar prima atestare documentară datează de la 14 decembrie 1280, sub numele de Castrum Sex