Main menu

header

  În urmă cu trei decenii, regizorul Roman Polanski era implicat într-un imens scandal mediatic, în care cineastul era acuzat că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o fetiţă în vârstă de numai 13 ani. Victima din scandalul ce l-a determinat pe Polanski să fugă din SUA în 1978 a cerut retragerea acuzaţiilor împotriva cineastului.

30 de ani urmărit de justiţie


  În decembrie 2008, celebrul regizor francez, în vârstă de 75 de ani, a făcut recurs, prin intermediul avocaţilor săi, la tribunalul din Los Angeles, cerând justiţiei americane să renunţe la acuzaţiile formulate împotriva lui în urmă cu 30 de ani. În răspunsul lui din 6 ianuarie 2009, Parchetul a cerut magistraţilor să respingă această cerere, atât timp cât acuzatul nu se prezintă în faţa tribunalului. Polanski este considerat în mod oficial un fugar, iar pe numele lui există în continuare acel mandat de arestare, emis în urmă cu trei decenii. Victima din acest caz, în prezent în vârstă de 44 de ani, mamă a trei copii, a depus o cerere la tribunal, cerând încetarea urmăririi în justiţie a cineastului.

Nu poate fi extrădat

  Polanski, regizorul filmelor devenite clasice „Un copil pentru Rosemary” (1968) şi „Cartierul chinezesc” (1974), are cetăţenie franceză şi nu poate fi extrădat în SUA. Puternic dezaprobat de mass-media americană din acea perioadă, cineastul franco-polonez nu s-a mai întors niciodată în Statele Unite, nici măcar atunci când a câştigat Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, în 2003, pentru filmul „Pianistul”, cu Adrien Brody în rolul principal.

A întreţinut raporturi sexuale cu o minoră

  Polanski s-a aflat iniţial sub incidenţa mai multor capete de acuzare, inclusiv cele de viol şi de corupere prin administrare de droguri. În mărturia pe care a depus-o în timpul procedurii de anchetare, cineastul a declarat că este vinovat doar de întreţinere de raporturi sexuale cu o minoră. Polanski a părăsit SUA înainte de formularea sentinţei. Francezul era unul dintre cei mai apreciaţi regizori de la Hollywood în anii ‘60-‘70. El s-a bucurat de compasiunea americanilor după ce soţia lui însărcinată, actriţa Sharon Tate, a fost ucisă, în 1969, în Los Angeles, de patru membri ai sectei lui Charles Manson.
Elena Şerban