Main menu

header

915 25 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Institutul Pantone, din SUA, care a făcut din stabilirea unei culori oficiale a fiecărui an deopotrivă știință și artă, a decis că în 2023, „regina” decorațiunilor, ținutelor și accesoriilor va fi magenta, în varianta Viva.

Exprimare fără limite

Potrivit specialiștilor Pantone, magenta Viva 18-1750 este o nuanță plină de energie și vigoare. Descendentă a familiei culorii roșu, magenta Viva transmite forță și curaj, exuberanță și optimism. Specialiștii Pantone au luat în calcul vibrațiile majore ale lumii, care pare mai dispusă, odată ce a ieșit din pandemie, să se exprime fără limite, să experimenteze, să manifeste spirit rebel. Pe roata culorilor, magenta se află direct între culorile primare roșu și albastru. Cum albastrul liniștii și echilibrului a dominat anul 2022, picurarea de vibrație purpurie duce de asemenea cu gândul și la era tehnologiei, întrucât magenta face parte din setul de culori primare moderne utilizate pentru imprimare, alături de cyan, galben și negru. Pe de altă parte, unul dintre cele mai fascinante aspecte ale culorii magenta este dezbaterea asupra existenței sale reale. Creierul uman percepe diferite lungimi de undă de lumină ca pe culori diferite, dar magenta nu are propria lungime de undă…

Paletă caldă pentru living

915 25 2Magenta poate adăuga un impact real unui spațiu de locuit. Culoarea are o energie izbitoare, care poate crea o declarație îndrăzneață într-o cameră, fie că este prin intermediul unui covor, prin elemente decorative sau cu ajutorul vopselei de perete. Se continuă astfel și în 2023 ceea ce faimoasa companie de prognoză WGSN a stabilit ca fomulă de culoare centrală a anului precedent - „Floarea de orhidee” - un ton de magenta care a fost descris ca având o „calitate intensă, hiperreală și energizantă”. Această referire la lumea naturală întruchipează natura atemporală a designului cu magenta Viva în ansamblul optic. „Culoarea poate fi folosită alături de alte tonuri, cum ar fi verdele și violetul intens, pentru a crea palete calde, dar energice, în încăperi mari, deschise, cum este livingul”, recomandă Tobie Lewis, senior manager la compania de vopsele Valspar Paint, din SUA.

Accent prin decorațiuni

Magenta este cunoscută ca o culoare a armoniei și echilibrului, este folosită în Feng Shui și adesea considerată deținătoare de putere spirituală. Potrivit experților, pentru o senzație mai feminină, magenta Viva se poate combina cu nuanțe de albastru profund, iar un design mai masculin poate include culoarea alături de galben strălucitor. În același timp, este mai puțin obișnuit să existe într-o încăpere accente de magenta, întrucât nu este simplu de combinat. Vibrația sa înaltă recomandă magenta Viva ca accent prin decorațiuni - perne, vaze, abajururi sau tablouri - cu atenție la exprimarea ierarhiei culorilor de ansamblu, întrucât magenta Viva va ieși imediat în evidență. Pentru cei care doresc să „rupă” decorul tradițional, această culoare a anului 2023 este cum nu se poate mai potrivită: deschide noi percepții estetice și, odată integrată cu celelalte piese ale decorului, face o mare dferență estetică.

Vibrație alături de piese în tonuri neutre

915 25 3Culoarea magenta Viva nu se poate folosi la întâmplare în designul interior, întrucât este puternică și „pretențioasă”. Dar efectul merită din plin. În general, tonul magenta care este cel mai răspândit în lumea decorului interior este cel mai apropiat de granat, cu trimitere spre violet. În aceste condiții, nuanța Viva este considerată unică și distinsă. Aplicată pe un perete care se evidențiază, culoarea anului 2023 duce sufrageria la un alt nivel de eleganță și rafinament. O altă modalitate de a aduce magenta în camera de zi este cu ajutorul unei canapele în această culoare - oaspeții vor fi atrași de spațiul de odihnă ca de un magnet. Singura regulă estetică de respectat este păstrarea celorlalte elemente de decor în tonuri neutre. O variațiune pe această temă este alegerea canapelei în ton neutru și amplasarea de perne decorative magenta Viva. Contrastul va fi fermecător, iar un covor cu nuanțe de aceeași culoare alături de negrul televizorului nu va face decât să întregească perfect un ansamblu original, personalizat.

Dormitor cu amprentă de eleganță

În dormitor, distribuirea accentelor de magenta Viva trebuie să fie mai specifică și mult mai restrânsă decât în living, întrucât este o nuanță energizantă, nu relaxantă. Chiar și așa, amplasarea unui obiect de culoare magenta Viva în camera de dormit transformă imediat încăperea. Un truc cu efect estetic remarcabil este vopsirea peretelui pe care este amplasat capul patului în această culoare plină de forță. Restul pereților trebuie să rămână albi, iar pentru echilibru se poate apela la o traversă sau la o lampă cu accente de magenta Viva, ori chiar la draperii în această nuanță dinamică, pentru întregirea decorului. „Cheia este echilibrul. Culorile neutre lângă magenta o vor face întotdeauna să arate foarte elegant”, punctează Zara Stacey, editor Homes&Gardens.

O baie de poveste, în combinație cu alb

Chiar dacă poate părea inedit, magenta Viva se potrivește foarte bine și în baie. Nuanța puternică va funcționa subtil și delicat în acest spațiu intim. Și în acest caz, secretul este potrivirea celorlalte elemente, din perspectivă coloristică. Se poate încorpora magenta Viva în ansamblu pe un perete sau pe sertarele de sub chiuvetă. Pentru a stabili un contrast armonios, podeaua și toaleta trebuie să fie albe. În acest fel, se obține un rezultat optic fără diferențe deranjante. Practic, magenta funcționează foarte bine cu gri sau crem, culori des întâlnite în băile clasice. Ideea principală este ca toate culorile din baie să se completeze între ele și să facă spațiul să arate îngrijit, iar magenta Viva poate reprezenta un accent care să învioreze baia imediat și va atrage atenția exact pe acele porțiuni pe care le acoperă.

„În această eră a tehnologiei, căutăm să ne inspirăm din natură și din ceea ce este real. Înrădăcinată în primordial, Pantone 18-1750 magenta Viva ne reconectează la materia originală, invocă forțele naturii și ne ajută să ne construim puterea interioară“ (Leatrice Eiseman, director executiv Pantone Color Institute)

Ţinute vestimentare, accesorii şi machiaj remarcabile

915 25 4Prezența magenta Viva într-o ținută vestimentară o face imediat remarcabilă. În 2023, această culoare etalată inclusiv de Kate, ducesa de Cambridge, poate fi prezentă ca accent - eșarfă și poșetă la o ținută crem, cizme la un pardesiu gri, pălărie la un compleu alb - dar și ca rochie. De asemenea, accesoriile pot face parte dintr-un ansamblu care să includă magenta Viva preponderent în brățări și curele. În ceea ce privește înfrumusețarea, rujul în nuanță magenta Viva va fi, cu siguranță, omniprezent pe podiumurile de modă și în viața de fiecare zi, alături de fardul de pleoape în această culoare, care se va potrivi perfect cu șuvițele blond suedez sau argintii.