Main menu

header

17-12-1de Elena Şerban

- Actor, instructor de aikido, budist, tată a şapte copii şi bunic, cântăreţ, şerif şi... erou

Steven Seagal a împlinit la 10 aprilie 60 de ani. Star de film, producător, chitarist şi… şerif în viaţa reală. Acestea sunt doar câteva dintre activităţile desfăşurate de Steven Seagal, cunoscut în România mai ales prin filmele sale de acţiune. Deţinător al centurii negre cu şapte dani, Seagal şi-a început cariera ca instructor de aikido în Japonia. El a fost, de altfel, primul străin căruia i s-a permis să antreneze într-un dojo de aikido din Japonia.

Cariera de la Hollywood
Actorul s-a născut în 1952, în Lansing, Michigan, SUA, loc în care a trăit până la vârsta de 5 ani. Mama sa, Patricia, a fost tehnician medical, iar tatăl Samuel Steven, profesor de matematică. Părinţii săi aveau origini deosebite: mama irlandezo-mongolă, iar tatăl, evreu.
Steven şi-a descoperit înclinaţia către artele marţiale în adolescenţă, motiv pentru care s-a şi mutat în Japonia. Aici a fost antrenat de mai mulţi sensei, printre care Harry Ishisaka şi Koichi Tohei. De altfel, datorită faptului că a petrecut mulţi ani în Asia, Seagal este budist.

Mai mult succes în reality-show decât în filme
După vârsta de 36 de ani s-a mutat din Japonia înapoi în SUA, unde i-a impresionat pe producătorii filmului „Above the law”, care i-au oferit un rol important.
Au urmat producţiile „Sub asediu”, „Teren minat” şi „Sub asediu 2”, care nu s-au bucurat de prea mare succes. De altfel, toate producţiile în care a jucat până în 2009 nu au fost prea apreciate de criticii marelui ecran. Reîntoarcerea sa în Prima Ligă a Hollywoodului s-a produs în 2009, o dată cu filmul „Machete”, în care a jucat rolul Torrez.
Marele succes la public a venit o dată cu reality-show-ul „Lawman” („Justiţiarul”). În ciuda faptului că nu era apreciat de critici, publicul îl adora. Multe dintre filme au fost adevărate succese de casă, unul dintre ele aducând producătorilor încasări de peste 156 de milioane de dolari.

Relaţii amoroase pe bandă rulantă
17-12-3Prima căsnicie a starului a fost cea cu japoneza Miyako Fujitani, fiica unuia dintre instructorii săi de aikido. Din căsătoria celor doi au venit pe lume Kentaro Seagal - care a încercat, nu cu prea mare succes, o carieră de actor, dar a fost apreciat mai mult ca model - şi Ayako Fujitani, care a îmbrăţişat cariera de scriitoare după ce a încercat-o pe cea de actriţă.
Căsnicia dintre Seagal şi Miyako Fujitani s-a sfârşit după ce actorul a decis să revină în SUA pentru a deveni actor. Aici a început o relaţie cu actriţa Adrienne La Russa, care juca pe atunci în serialul de mare succes „Zile din viaţa noastră”, chiar dacă în acea perioadă era încă însurat cu japoneza de care a divorţat ceva mai târziu.
Şi povestea s-a repetat. În timp ce era încă, oficial, soţul lui Adrienne s-a îndrăgostit de actriţa/model Kelly LeBrock. Cei doi au avut trei copii: două fiice, Annaliza şi Arissa, şi un fiu, Dominic. În 1994, LeBrock a intentat divorţul. În cererea înaintată tribunalului, actriţa amintea de diferenţe ireconciliabile. Se pare că aceste probleme erau cauzate de faptul că Steven începuse o relaţie cu Arrisa Wolf. Aceasta fusese angajata cuplului Seagal-LeBrock pe post de bonă. Şi această relaţie s-a soldat cu aducerea pe lume a unui copil: Savannah.
În prezent, Seagal este însurat cu Erdenetuya Batsukh, care i-a dăruit un fiu, Kunzag. Soţia lui Seagal, cunoscută mai ales cu numele Elle, este originară din Mongolia. Şi-a dorit să fie dansatoare, motiv pentru care s-a şi pregătit ani în şit la Palatul Copiilor din Ulan Bator. Seagal şi-a cunoscut actuala soţia în timpul vizitei pe care a efectuat-o în statul asiatic.
În afara copiilor biologici, actorul este tutorele lui Yabshi Pan Rinzinwangmo, fiul unui important lider spiritual din Tibet.
În prezent, Seagal este şi bunic. Fiul său cel mare, Kentaro, are la rândul său doi copii, de 5 şi respectiv 6 ani.

A capturat droguri în valoare de 250.000 de dolari

În afară de cariera de actor, Steven Seagal se poate lăuda şi cu o altă profesie, spre deosebire de alte staruri de la Hollywood. Este poliţist cu acte în regulă, fiind absolvent al Academiei de Poliţie din California în urmă cu peste 20 de ani. De altfel, în prezent, Seagal este şerif în Jefferson Parish, Louisiana, localitate în care are o reşedinţă. Faptul că este poliţist l-a ajutat şi în cariera de actor. Astfel, în timp ce filma reality show-ul „Justiţiarul”, în localitatea Maricopa Conty din Arizona, Seagal, împreună cu şeriful localităţii, a prins trei infractori care încercau să treacă frontiera, prin deşert. Aceştia aveau ascunse în maşini 250 de kilograme de marijuana, în valoare de 250.000 de dolari. Imediat, actorul a fost asaltat de televiziuni, care l-au numit erou.

Apărătorul elefanţilor

17-12-2În 1999, Seagal a fost recompensat cu un premiu din partea organizaţiei de protecţie a animalelor PETA. Actorul este cunoscut ca mare iubitor de necuvântătoare. La ferma sa din Colorado, Steven are o minigrădină zoologică de care se îngrijeşte cu mare drag. În 2003, starul a trimis o scrisoare deschisă conducătorilor Thailandei, în care îi roagă să oprească relele tratamente aplicate puilor de elefant.

• Actorul este îndrăgostit de România. Cel puţin aşa a declarat cu ocazia numeroaselor vizite pe care le-a efectuat în ţara noastră. De altfel, starul este naşul de botez al fiului creatoarei de modă Clara Rotescu, Alex Nicola.

• Alte lucruri care poartă marca Steven Seagal sunt câteva albume de muzică, bine primite de public, dar şi o băutură energizantă şi un produs after-shave.