Main menu

header

26-12-1de Cătălina Tăgârţă

- Cântăreţul şi compozitorul Pavel Stratan se destăinuie

A avut o copilărie... nu tocmai uşoară. Cu bune şi cu rele, Pavel Stratan păstrează detaliile numai pentru sine. Un lucru însă e sigur, nu va repeta greşeala tatălui său, care ura să-l vadă cu chitara în mână, propunându-şi să ofere comorilor sale, Cleopatrei (9 ani) şi lui Cezar (3 ani), tot ce are el mai deosebit... Contrar aşteptărilor, în spatele scenei e destul de timid, îşi găseşte cu greu cuvintele atunci când trebuie să vorbească despre sine, dar e de neoprit când vine vorba despre copii. Şi asta fiindcă pentru Pavel Stratan, „familia e întotdeauna pe primul loc!”

Melodia „Ghiţă” o compusese iniţial pentru el!
Vă mai amintiţi de „Ghiţă”, acel băiat pe care micuţa Cleopatra Stratan îl aştepta în urmă cu vreo şase ani la „portiţă”, care era şi încă este pe buzele tuturor, de la copii până la bătrâni?! Puţini ştiu însă că multe dintre melodiile fetei au fost compuse de tatăl său iniţial pentru el, însă acestea au fost „cosmetizate” ulterior pentru Cleopatra. „Albumul Cleopatrei a fost de fapt albumul meu, era conceput pentru mine. Însă ulterior am parfumat piesele pentru ea, i-am dat ei toate ideile”, ne-a povestit Pavel Stratan, care a urcat pe scenă pentru prima oară în clasa I. Pe atunci cânta despre mamă şi patrie, iar în jurul vârstei de 13 ani a început să compună propriile melodii.

„Cânt ceea ce-mi «cântă» sufletul”
Mulţi ar fi tentaţi să afirme că muzica pe care o cântă este un amestec de stiluri, însă lui îi place să spună că aceasta nu se poate cataloga. „Eu cânt ceea ce-mi cântă sufletul. Nu ştiu dacă pot să cataloghez ceea ce fac. Eu, tot ce-mi vine în minte, pun pe foaie şi apoi cânt. Poate într-o anumită măsură unele dintre piesele mele chiar aduc puţin cu hip-hop-ul, dar n-am avut interpreţi de la care să învăţ ceea ce fac eu. Ca şi preferaţi, pe care-mi place să-i ascult, pot trece pe listă pe Victor Ţoi şi Vladimir Vîsotschii, ambii sunt ruşi”, mărturiseşte Pavel. De curând a lansat volumul patru al albumului „Amintiri din copilărie”, despre care spune că a „îngrămădit foarte multe idei pe care nu credeam vreodată că o să le fac publice”. Întrebat care e melodia cea mai aproape de sufletul său, artistul răspunde: „E aceeaşi întrebare pe care i-aţi pune-o unei mame, la care dintre copiii săi ţine cel mai mult. Piesele mele sunt copiii mei, la niciuna nu lucrez cu mai puţină importanţă decât la cealaltă, la toate ţin la fel”.

„Soţia e cel mai bun confident al meu”
26-12-6Mutată de doar câteva luni de la Chişinău la Bucureşti, familia Stratan vizitează frecvent locul unde a crescut. Dar unde sunt, de fapt, acasă?! „Unde-s cu familia şi mă simt bine, acolo e şi locul meu. O dată ce suntem aici, înseamnă că ne simţim bine şi aici. Şi aici suntem acasă, şi acolo suntem acasă”, a mai spus Pavel Stratan.
Nu degeaba se spune că „în spatele unui bărbat de succes stă o femeie puternică”. Soţia lui Pavel, Rodica, este nu doar confidenta soţului, ci şi a fiicei sale, Cleopatra. Deşi nu îi place să apară în public, ea îi încurajează de fiecare dată şi niciun vers nu ajunge la urechile ascultătorilor fără ca înainte să nu fi trecut pe la ea. „Suntem de 12 ani împreună şi avem o relaţie foarte frumoasă. Soţia e cel mai bun prieten al meu, confidentă şi partener de viaţă în acelaşi timp. Niciodată n-am avut vreo neînţelegere în toţi aceşti ani, ceea ce e foarte important pentru educaţia copiilor. Comunicăm foarte uşor, orice. De fapt, eu şi când scriu ceva merg şi-i arăt mai întâi ei. Şi Cleopatra face la fel, pentru că noi împărţim totul”, ne-a dezvăluit interpretul.

„Cleo a început să-şi scrie deja propriile piese”
Pavel Stratan nu e doar artist şi compozitor, ci şi scriitor. A început de ceva vreme să scrie şi o carte despre viaţă, despre cum ar face el anumite lucruri, însă nu i-a venit încă vremea să o finalizeze, aşa că e destul de rezervat în privinţa detaliilor. Momentan are alte priorităţi: un proiect pentru micul Cezar şi să-i ofere tot suportul său Cleopatrei, care îşi scrie deja singură versurile pieselor şi intenţionează să scoată un album cât de curând. „Cleo a început să-şi scrie deja propriile piese. Pe mine n-a avut cine să mă sprijine, în schimb, eu le voi oferi copiilor tot suportul meu. Cleo vrea să scoată un album anul acesta, poate chiar două, unul de 8 Martie, altul de 1 Iunie. S-a apucat deja de treabă, lucrează singură şi vine doar din când în când să-mi ceară sfatul. E foarte entuziasmată de tot ceea ce face, iar când vine să se consulte cu mine dacă mi se pare că trebuie să schimbe ceva îi spun ce, dar dacă e pe-aproape îi zic: «Mergi... mai gândeşte-te un pic, mai încearcă!». Eu n-am avut pe cine să întreb, chiar mă ascundeam de tata când cântam la chitară. Mama mă-nţelegea, că făceam piese despre mama, dar tatei nu i-a plăcut niciodată să mă vadă cu chitara în mână. Sunt foarte mândru de fiica mea şi de aceea o încurajez în tot ceea ce vrea să facă”, ne-a povestit Pavel Stratan.

Pasionată de creaţiile hand made
La fel ca tatăl său, şi Cleopatra - fetiţa care a încântat o lume întreagă cu vocea şi cu melodiile sale şi care a intrat în „Cartea Recordurilor” pentru cea mai tânără interpretă care a susţinut un concert de două ore la vârsta de 3 ani - are mai multe pasiuni. Face pian de doi ani şi iubeşte tot ce ţine de hand made. „Lui Cleo îi plac foarte tare lucrurile mari redate în miniatură, dar şi creaţiile hand made. De exemplu, în camera sa, pe lângă jucării, are o căsuţă ca acelea de la locurile de joacă şi-i place să se joace acolo cu Cezar. Alteori, face şi desface toată ziua mărgele, brăţări, chestii de genul acesta. De aceea nu cred că e exclus ca atunci când va mai creşte să aibă propriile ateliere de acest gen”, ne-a mai spus tatăl. În plus, Stratan senior ne-a povestit că, în prima vacanţă de şcolăriţă, Cleo a mers în Parcul Disneyland, unde şi-a întâlnit toate personajele din desenele animate preferate, iar în vacanţa de iarnă de acum au fost mai întâi în Irlanda, apoi la Chişinău. „Peste tot unde ne ducem luăm la rând toate locurile de joacă ce ne ies în cale. Pe mine nu mă încântă călătoriile. Eu sunt mai de casă, aşa că niciunde nu mă simt mai bine decât... acasă, dar merg de dragul copiilor, pentru ca ei să se simtă bine şi să cunoască locuri frumoase”, ne-a mai spus artistul.

Cine sunt „eroii” din bucătărie
O zi din viaţa familiei Stratan arată cam aşa: „Cleopatra este la şcoală, Cezar la grădiniţă, soţia acasă, iar eu, fie la concerte, fie cu proiectele. Seara mergem la un loc de joacă, în parc, în week-end-uri la pescuit sau copiii merg cu mama la cinematograf - le place la nebunie să vadă filme şi poveşti. Cât despre desenele animate, preferatele lui Cleo sunt Tom şi Jerry şi Pisicile Aristocrate”. Şi pentru că sunt foarte uniţi, e logic să şi gătească împreună. „Cleo, în mod special, o ajută pe mama la orice, şi la bucătărie, şi în casă. Şi mie îmi place să mă implic, iar dacă nu ajut la gătit întotdeauna, la masă tot ajung la timp. Cât despre Cezar, el mai mult încurcă în bucătărie, dar are voinţă, că m-a rugat să-i cumpăr un echipament de bucătărie, de jucărie, să gătească şi el”, a mai spus artistul, zâmbind. Deşi lui nu-i plac surprizele, asta nu-l împiedică să le facă celor dragi cadouri. „Eu aflu ce le-ar plăcea lor, ei la fel, apoi facem scrisori şi-l aşteptăm pe Moşul, care la ei vine cam des. Anul ăsta le-a adus o mulţime de cadouri, dulciuri şi jucării. Aşa copii ascultători şi cuminţi cred că fiecare familie îşi doreşte. Dumnezeu ni i-a dat după sufletul nostru. Cleo învaţă foarte bine, se înţelege perfect cu colegii, sunt ca o mare familie la şcoală. Cezar îşi «permite» mai multe, că e mai mic, dar dacă merg la locul de joacă, de exemplu, el stă numai lângă Cleopatra, nu se desparte de ea nici măcar pentru o clipă. În plus, dacă ea scrie sau face ceva, vrea şi el”, a mai spus tatăl celor doi.

Sfaturile calde ale lui Stratan senior
26-12-2Chiar dacă nu rosteşte cu voce tare, oricine petrece lângă ei câteva ceasuri îşi poate da seama că sunt oameni credincioşi, cu frică de Dumnezeu. Pentru ei, familia e pe primul loc, iar educaţia copiilor e sfântă. „E foarte important timpul acordat copilului din partea părinţilor. De aceea, eu nu concep să îmi las copiii să stea cu cineva, noi petrecem tot timpul liber cu ei. În plus, pe un copil nu-l poţi lăsa undeva, îi spui ceva şi-apoi îi ordoni să repete. Trebuie să-i spui poveşti, fiecare mesaj pe care vrei să i-l transmiţi trebuie «îmbrăcat» într-o poveste care îl va atrage şi care îl va face să reţină mai uşor. Lui Cezar, de exemplu, îi place foarte mult să asculte poveşti, să fac poveşti despre el, cu eroii şi numele său. Dacă nu vreau să pună mâna la priză fac o poveste despre asta, dar în aşa fel încât să-i placă şi să îi rămână în minte, să mă roage să i-o mai spun, nu una pe care nici eu n-aş crede-o. Cei mici foarte mult se pot educa prin poveşti. Şi Cleopatrei îi plăceau când era mică, nu se mai sătura să le asculte, îi spuneam chiar şi câte şase-opt pe zi”, ne-a spus Pavel Stratan.
Acesta este foarte mândru şi fericit de tot ce a realizat, iar dacă îşi mai doreşte ceva, acel ceva e pentru cei mici. „Îmi doresc pentru copiii mei să ducem la bun sfârşit proiectele începute, pentru că tot ce fac, atât eu, cât şi soţia, facem pentru ei, pentru viitorul lor. Pentru mine am tot ce-mi doresc, nu cred că aş putea avea mai mult de-atât. Cine are copii mai «mult» nu are nimic. Dar pentru a reuşi trebuie pornit de la aptitudinile fiecăruia. La grădiniţă nu se poate ocupa de fiecare în parte, acolo se dezvoltă normal, dar acasă mai trebuie să încerci şi alte lucruri de care cel mic dă dovadă că le poate face. Spre exemplu, Cezar are înclinaţii spre muzică şi actorie. L-am observat îndelung şi-am văzut că cel mai mult îi place să ne jucăm de-a teatrul de păpuşi, să inventăm poveşti”, a mai spus acesta.

26-12-4Cleo, în Cartea Recordurilor

Până în prezent, Cleopatra Stratan a strâns nu mai puţin de trei premii MTV Romanian Music Awards în 2007: pentru „Cea mai bună piesă - Ghiţă”, „Cel mai bun download - Ghiţă” şi premiul pentru „cel mai bun debut”; şase recorduri mondiale: cea mai tânără artistă al cărei hit a ajuns numărul 1 în top, cea mai bine plătită tânără interpretă, cea mai tânără interpretă care a înregistrat un album, cea mai tânără interpretă care a primit trei premii MTV Music Awards, cea mai tânără interpretă care a cântat pe scenă în faţa unui public numeros şi cea mai de succes tânără interpretă. Cleopatra a mai primit un dublu disc de platină pentru vânzări-record (40.000 de exemplare în două săptămâni) şi un triplu disc de diamant. În plus, este pe locul patru în topul „Zece copii geniali ai lumii”, realizat de www.oddee.com.

La Chişinău, micuţa artistă a avut două chinchille

Cleopatra iubeşte animalele. Trei ani, cât au locuit la Chişinău, fetiţa a avut un câine Taxa, pe care-l chema Patrocle, şi două chinchille, pe care le-a poreclit Fulga şi Ciuciu. „Le avea de puiuţi, iar când ne-am mutat a trebuit să le dăruiască. I-a fost tare dor de ele. Cu timpul, poate îşi va lua şi aici animăluţe, pentru că-i plac foarte mult”, a spus tatăl.

„E foarte uşor să lucrezi cu Cleopatra“

26-12-3Legat de cele mai mari satisfacţii ale sale, Pavel Stratan răspunde simplu: „Sunt fericit că am o familie unică şi sănătoasă. Cele mai frumoase momente pentru mine sunt cele petrecute cu toţii, când ne jucăm”, iar legat de Cleopatra, cu care se înţelege din priviri pe scenă, afirmă: „Ea este aşa, înţelege lucrurile foarte repede. De mult n-am mai avut concerte împreună, acum nu mai ştiu cum e Cleo pe scenă, dar în viaţa de zi cu zi e foarte receptivă, ştie foarte bine ce are de făcut, are o memorie extraordinară şi e foarte uşor să lucrezi cu ea, pentru că ia totul în joacă”.

„Proiectul lui Cezar va fi în română, engleză şi rusă“

26-12-5Tatăl îi pregăteşte şi fiului său ceva spectaculos. Nu vrea să detalieze încă, dar e lesne de înţeles din puţinele comentarii pe care le face pe această temă. „Proiectul lui Cezar e aproape gata. Tot ce pot spune e că va fi o lansare la nivel internaţional ce va bucura milioane de copii, mai ales că va fi în trei limbi: română, engleză şi rusă”, a mai spus Stratan. Nu putem decât să aşteptăm să vedem despre ce este vorba, însă un lucru e cert: Cezar va avea un succes cel puţin la fel de mare ca al Cleopatrei, ţinând cont de faptul că la numai 2 ani ştia treizeci, patruzeci de poezii, poveşti şi cântecele. „Cezar are o memorie uimitoare, iar vocea sa e deja pe două piese de-ale mele. Nu ştiu pe ce latură va merge el sau dacă va avea vreun proiect muzical anul acesta. Are acelaşi talent ca şi Cleo, dar pe locul întâi stă proiectul la care lucrez acum cu o echipă întreagă. Toate materialele vor apărea curând şi pe site-ul oficial www.familiastratan.com, şi nu-i exclus ca tot acolo Cleopatra să înceapă curând o emisiune online”, a mai dezvăluit interpretul.