Main menu

header

29-13-1de Gabriela Niculescu

După teribilul accident rutier în care a fost implicat Şerban Huidu în luna octombrie a acestui an, la pupitrul „Cronicii Cârcotaşilor” de la Prima TV s-au petrecut modificări. Astfel, cârcotaşii de serviciu sunt acum Mihai Găinuşă şi Codruţ Kegheş, alias Dezbrăcatu’. Am vrut să aflăm care este starea de spirit în noua formulă, cât se implică Şerban Huidu în producţia emisiunii şi cum arată viaţa celor doi „principali” în spatele camerelor de filmat. Mişu Găinuşă a lansat de curând o nouă carte, „Jurnal din viitor”, şi investeşte mult timp în educaţia celor doi copii ai săi, Eva, în vârstă de 5 ani şi jumătate, şi Andrei, care are 1 an. Nici Dezbrăcatu’ nu pierde vremea. Fiul său, Ştefan, de 2 anişori, iubeşte să binedispună oamenii, semn că ar putea deveni curând Dezbrăcatu’ Junior...

Mihai Găinuşă: „Coeficientul de inteligenţă al românului s-a micşorat teribil“

29-13-2- Ce te inspiră atunci când scrii textele pentru „Cronica Cârcotaşilor” şi pentru cărţi?
- Sunt două feluri foarte diferite de a scrie. Pentru „Cronica Cârcotaşilor” scriu la modul profesional, volens-nolens. E o scriitură pentru audiovizual, pentru ascultat sau văzut. Are o topică diferită, o frazeologie specială, care se învaţă după ani de practică. Mie îmi sar imediat în ureche un dezacord, un pleonasm sau o repetiţie neavenită dacă ascult radioul. După mai mult de 18 cuvinte într-o frază ai pierdut ascultătorul. La televizor, după un subiect dezbătut mai mult de trei minute, mâna pleacă spre telecomandă. Divertismentul e o meserie. Uneori, şi atunci e cel mai plăcut, râd pe măsură ce scriu. Dar scriu oriunde m-aş afla, fiindcă trebuie să-mi fac meseria. În privinţa cărţilor e altă mâncare de peşte. Trebuie să am o stare. De rău sau de bine. Uneori visez subiecte, alteori ideile mă trăsnesc din senin.

- Ai duşmani sau există persoane care te-au „mustrat” pentru prezenţa lor la „Cronică”?
- Pentru mine, persoanele prezente la „Cronică” nu sunt nici duşmani, nici prieteni. Sunt simple subiecte. Nu mă interesează duşmănia unor subiecte. Ştiţi, scriitorii au o foarte mare putere. Îşi pot suprima oricând personajele. Iar ignorarea unor subiecte e arma cea mai puternică.

- Ce aduce diferit Dezbrăcatu’ în emisiune faţă de Şerban?
- Dezbrăcatu’ e un fenomen! În viaţa de zi cu zi e mult mai comic decât în emisiune. Are un talent nativ pentru interpretare şi un bun-simţ pe care alţi comedianţi din domeniu l-au pierdut de mult. El face un umor cald, nu grotesc. Dar să nu-i spuneţi, că îşi ia lumea în cap...

- Tocmai ai lansat cel de-al şaselea volum ce-ţi poartă semnătura. Despre ce vorbeşte „Jurnal din viitor”?
- E cea mai reuşită carte a mea, cred. E greu să mă recunoşti acolo, dar e cea mai aproape de mine. Sunt opt povestiri ce se petrec în lumea largă, iar în cea care dă titlul volumului un tip găseşte în podul casei, în cutia cu jurnalele din tinereţe, un jurnal al următorilor cinci ani din viaţa sa. Mai multe, în carte.

- Te-ai gândit vreodată să scrii un scenariu de film?
- Dacă m-am gândit? Hm, am şi scris două episoade-pilot de seriale de comedie. Dar de lungmetraj încă nu m-am apucat. Cred că mai degrabă mă provoacă o piesă de teatru.

„M-am săturat de Ceauşeşti atotştiutori”
- La cine ai mai mult succes, la politicieni sau la blonde?
- Politicienii nu mă interesează. Toţi sunt nişte lipitori care trăiesc pe spinarea oamenilor care muncesc. Blondele nu mă interesează. Sunt căsătorit cu o brunetă!

- Românii au mai mult sau mai puţin umor din cauza stării actuale a ţării?
- Umorul nu ţine de starea economică. Umorul ţine de starea culturală a captatorului spectator sau telespectator. Iar ceea ce se-ntâmplă în ultimii ani în România e jalnic. Îmi pare rău că o spun, dar coeficientul de inteligenţă al românului s-a micşorat teribil. Şi nu din cauza creierelor care au plecat în străinătate. Din cauza lipsei de valori promovate cu obstinaţie şi acceptate cu nepăsare. În ritmul acesta, în câţiva ani o să se râdă doar dacă actorul îşi dezveleşte părţile intime.

- Ce soluţie vezi pentru redresarea naţională?
- Spre deosebire de toate capetele luminate apărute la tv, Ceauşeşti atotştiutori, nu mă pricep la redresare naţională. Dar dacă se mai vrea aşa ceva, deşi sunt sceptic, trebuie pornit de jos, nu de sus. De la bunul-simţ pierdut al românului.

„E o afacere să respiri aer curat şi să-ţi clăteşti nervii printre oameni normali”
- Cum merge afacerea cu pensiunea ta, „Găinuşa de Munte”, de la Cheia? Cât de des mergi acolo?
- Din păcate, merg mai rar decât îmi doresc. Probabil însă, o să-mi scot pârleala la pensie. Nu e o afacere să ai opt camere. Dar e o afacere să respiri aer curat şi să-ţi clăteşti nervii printre oameni normali, cum sunt cei care vin mereu la „Găinuşa de Munte”.

- Cum se poartă fiica ta, Eva, cu frăţiorul său? E geloasă sau tolerantă? Ţi-a promis că-l „creşte”?
- Andrei o iubeşte foarte mult pe Eva. Iar Eva iubeşte foarte mult prinţii şi prinţesele, dar tolerează şi bebeluşii. Deci e o întreagă poveste.

- La cei 5 ani şi jumătate, Eva pare să fie atrasă de televiziune şi de radio sau are alte preferinţe?
- Eva are o personalitate puternică. A avut ambiţia să înveţe să citească înainte de a ajunge la şcoală şi ne-am străduit s-o îndrumăm. Dar să ştiţi că e foarte greu, ca părinte, să navighezi printre atâtea surse de informaţie, uneori inutile sau negative, de la tv şi internet. Îmi doresc doar ca ea să facă în viaţă ceea ce-i place. E cel mai important.

- Care sunt cele mai relaxante momente din viaţa ta?
- Un apus de soare, ciocnind un pahar cu vin rosé cu Ioana, soţia mea, şi, dacă se poate, copiii dormind.

- Ce te enerveză cel mai mult?
- Prostia agresivă.

Dezbrăcatu’: „Cât de curând o să-mi deschid o fabrică de fulare“

29-13-3- Ai avut emoţii când ai preluat rolul lui Şerban în emisiune?
- Nu am preluat rolul lui Şerban, pentru că îl joc pe al meu. Aşa cum am mai spus, Şerban este de neînlocuit. Cât despre emoţii, au fost foarte mari şi mă bucur că nu s-a văzut „morcovul”.

- Care este cea mai mare dorinţă a ta în ceea ce priveşte noua sarcină pe care o ai?
- Îmi doresc să fim cu toţii sănătoşi şi să meargă lucrurile într-un sens bun.

- Ce feedback ai primit de la apropiaţii tăi după prima emisiune în noul format?
- Prietenii m-au încurajat, iar susţinătorii „Cronicii” au fost, ca de obicei, alături de noi.

„Începând cu Angelina Jolie, toate femeile mă vor acasă”
- Ce mesaj le transmiţi vedetelor care dau bâlbe?
- Să se bâlbâie în continuare ca să se vadă la „Cronica Cârcotaşilor” şi să se amuze.

- Câte dintre manechinele pe care le-ai „curtat” în emisiune s-au lăsat cucerite? Şi câte dintre ele au vrut să te ia acasă?
- Păi cum câte? Toate! Am acasă o adevărată crescătorie de manechine. În general, sunt foarte curtat. Începând cu Angelina Jolie, toate femeile mă vor acasă.

- Ce faci dacă pierzi fularul?
- Dacă pierd fularul îmi fac altul, creaţie proprie.

- Fiul tău are unul?
- Fiul meu are chiar mai multe. În curând o să-mi deschid şi o fabrică de fulare.

- Dacă ai avea trei subiecţi în acelaşi loc şi ai putea intervieva doar unul, ce ai alege dintre o blondă, un politician şi o reprezentantă a unei minorităţi?
- Un politician, pentru că mă interesează foarte mult soarta ţării, în special creşterea copiilor, nivelul de trai...

- Te mai putem vedea pe scena teatrului în această stagiune?
- Nu, pentru că nu am timp nici să respir, cu atât mai puţin să urc pe scenă.

- Ce preferi: teatru, film sau televiziune?
- Să joci în faţa unei camere este total diferit de scena unui teatru. Ca actor poţi face şi teatru, şi film, şi televiziune, însă teatrul este cel mai greu. Dar este bine să le încerci pe toate.

- Ţi-ar plăcea ca fiul tău, Ştefan, să-ţi calce pe urme? Ce pasiuni are la cei 2 anişori?
- Din câte observ, e un copil destul de dezgheţat. Şi văd că îi place să facă oamenii să râdă. Are o grămadă de pasiuni, dar momentan nu cred că are vârsta necesară ca să-l pot canaliza către un anumit domeniu.

„Şerban are nevoie de linişte“

29-13-4- Cum aţi reuşit să vă organizaţi atât de repede după dramaticul eveniment în care a fost implicat Şerban Huidu?
Mihai Găinuşă: A fost exact ca în filmul „Titanic”. Cu menţiunea că noi am fost aisbergul, iar gura lumii s-a umplut cu apă de ploaie.
Dezbrăcatu’: Am trecut prin multe împreună. A fost mai întâi pierderea lui Toni, apoi accidentul lui Şerban de la schi, acum accidentul de maşină... Aceste necazuri ne-au marcat, dar ne-au şi unit şi ne-au făcut mai puternici.

29-13-5- Spuneaţi că Şerban rămâne alături de echipa „Cronicii” şi o veghează din spatele camerelor. Cât se implică în producţia emisiunii?
Mihai Găinuşă: Şerban este în continuare realizatorul emisiunii. În momentul în care el va decide că este bine să se implice mai mult, noi suntem alături de el şi e binevenit să ne ajute. Dar pentru el liniştea este acum esenţială.
Dezbrăcatu’: Şerban este în continuare producătorul şi realizatorul „Cronicii”, dar în acest moment are nevoie de linişte.

FLASH-amusement

Mihai Găinuşă
Cartea preferată: „Mersul trenurilor”. E atât de comică, nimic nu se întâmplă cum scrie acolo.
Filmul preferat: „Războiul Stelelor”.
Actorul preferat: Jim Carrey.
Mâncarea preferată: Ciuperci după reţeta Lucreţiei Borgia (n.r. - ciuperci otrăvitoare).
Hobbyuri: cititul, scrisul, schimbatul scutecelor şi, uneori, dormitul.
Maşina preferată: de scris.

Dezbrăcatu’
Cartea preferată: „Jurnal din viitor”, cea mai recentă carte scrisă de Mihai Găinuşă.
Filmul preferat: „Undeva, Cândva”.
Actorul preferat: Richard Gere.
Mâncarea preferată: Orice. Şi pământ cu ceapă mănânc.
Hobbyuri: Îmi place foarte mult să conduc maşina.
Maşina preferată: Maşina de Poliţie.