Main menu

header

23-11-1de Gabriela Niculescu

Mihai Mărgineanu merită apreciat, dacă nu chiar invidiat, pentru relaxarea pe care o are în orice abordează. Probabil acesta este şi secretul succesului său, mai ales în plan muzical. Versurile sale sunt controversate şi „nedigerate” uşor de snobi, dar se mai întâmplă să-i auzi fredonându-le. Bizaru’, aşa cum se autointitulează artistul, este un om dintr-o bucată, spune lucrurilor pe nume, fără să-l intereseze părerea celor din jur, şi asta i-a atras în preajmă numai prieteni pe care se poate baza. Mărgineanu a prezentat, cu acelaşi succes despre care aminteam mai sus, emisiunea „Bazar Bizar”, difuzată de postul B1 TV, aflată acum în vacanţă estivală, iar audienţele confirmă faptul că francheţea şi dezinvoltura lui sunt apreciate la nivel naţional. Vi-l prezentăm necenzurat, în toată splendoarea sa.

„Nu sunt genul de mascul care crede că el agaţă femeia”
- Care este cea mai mare nebunie a vieţii tale?
- Habar n-am care e cea mai mare. În momentul ăsta mi-a venit în cap videoclipul ăla stupid cu „Loca Loca Loca”. Nu m-am gândit vreodată că acţiunile mele pot fi numite şi nebunii, dar printre cele mai inexplicabile mi se pare prostia pe care am făcut-o acum vreo şapte ani, când am plecat la Vama Veche în ziua de 27 mai pentru câteva zile, şi m-am întors acasă în 8 septembrie.

- Cum ai cunoscut-o pe soţia ta, Andreea, şi cum a început povestea voastră de dragoste?
- Când avea 5-6 ani, mi-amintesc de ea că se juca „elasticul” în faţa blocului în care locuiam. Peste 20 de ani ne-am întâlnit la teatru. Nu sunt genul de mascul care crede că el agaţă femeia. Cred că este invers, şi voi, femeile, îl alegeţi din turmă pe ăla care vi se pare că ar putea face pui sănătoşi.

- Datorită versurilor pe care le cânţi, pari o persoană ieşită din tipare. Cum este personalitatea Andreei?
- Andreea este femeie. Are aceeaşi atitudine pe care ar avea-o orice altă femeie care are un idiot ca mine acasă şi în custodie. Introspectează-te şi o să-ţi dai seama ce personalitate şi-a dezvoltat: dublă şi lucrează la a treia, vorba Paraziţilor!

Andreea nu ştia că merge la propria nuntă
23-11-2- Trebuie să recunosc că ai dat dovadă de ingeniozitate ducându-ţi soţia la propria nuntă, pe plajă, în Vama Veche, fără să ştie. Ce reacţii ai primit la o aşa idee?
- Toţi prietenii mei au complotat cu drag la diversiunea „nunta-surpriză pe plajă”. Inclusiv părintele Cristian, care ne-a cununat pe nisip, în picioarele goale. Inclusiv jumătate din presa românească, ce ştia de asta şi n-a suflat o vorbă. Inclusiv familia mea numeroasă, care s-a abţinut eroic de la sporovăială. Când a ajuns Andreea la hotelul în care era aşteptată de toţi invitaţii, i-am zis: „Să nu mă faci de râs cumva, să începi să plângi, să boceşti, te rog, du-te în cameră că ai o surpriză!” S-a dus şi a plâns o oră şi jumătate, cred. Şi nu am vrut să particip la nunta mea ca la un eveniment banal de gen, la care să mă îngrijesc de calitatea antreului şi a bombonelelor de pe lângă tacâmuri, în loc să mă distrez maxim, cum de altfel s-a întâmplat. A fost o nuntă fără dar şi cu muzicieni de excepţie pe scenă. Vin bun şi sarmale, doar sarmale. Şi, a doua zi, i-am cărat pe toţi pe mare într-o corabie cu pânze de la 1902.

- Îţi place să găteşti?
- Mi-a plăcut să gătesc, dar între timp fratele meu şi-a descoperit pasiunea vieţii sale în gătit. Şi e mai simplu aşa, ţinând cont că el este şi talentatul în domeniu. Eu am imaginaţia de a face, din ce găsesc prin frigider, lucruri de mâncat la care nu prea se aşteaptă cineva. Le numesc „şmecherii”, şi copiii mei sunt fani.

„Încerc să-mi apăr spaţiul vital şi să-l păstrez ordonat”
- Ştiu că eşti foarte ordonat. Acasă te ocupi de curăţenie sau îţi ajuţi soţia?
- Aparent sunt tare dezordonat. Însă, adevărul este că nu pot gândi dacă în jurul meu este dezordine. Acasă încerc să-mi apăr spaţiul vital şi să-l păstrez ordonat. Altfel, nu o ajut niciodată pe Andreea la treburi gospodăreşti, iar ea „şi-a tras” nişte aghiotanţi de nădejde care să suplinească lipsa mea din „batalionul gospodăresc”.

- Scriai pe blog că fratele tău îţi este cel mai bun prieten. Câţi prieteni de suflet ai?
- Nu sunt de acord cu principiul unora cum că prietenii te distrug. În schimb, îmi aleg cu mare grijă oamenii şi prietenii alături de care îmi trăiesc viaţa. Tata mi-a dat un sfat valoros cândva: „Nu accepta în jurul tău oameni care nu-ţi plac!”. Şi mi-a ieşit. Am mulţi prieteni pe care mă bazez, am avut şi dezamăgiri, şi cred că prieteniile se cern în timp.

„Starea pe care ţi-o dă o plajă goală la răsărit este orgasmică”
- Cele mai tari distracţii ale tale au fost la munte sau la mare?
- Şi la mare, şi la munte. Fiecare are farmecul său aparte. Marea e unică. Starea pe care ţi-o dă o plajă goală la răsărit este orgasmică. Muntele este pur şi drăgăstos.

- De ce crezi că te confundă lumea deseori cu Florin Chilian şi invers, pe el cu tine?
- Probabil că este de la ochelari! Mă bucură că mă confundă lumea cu Florin şi este o onoare pentru mine. Mai amuzant este că toată lumea trăieşte cu impresia că noi doi suntem „la cuţite”. De fapt, eu şi Chilian ne petrecem foaaaaarte mult timp împreună... şi nu neapărat la repetiţii.

- Ce-ţi doreşti cel mai mult?
- Ce-mi doresc cel mai mult am.

23-11-3„Nu consider că am piese, ci cântece. Piese are Bach”
- Te-ai gândit vreodată să pleci din România?
- M-am gândit să plec din România şi încă o fac. Am şi o opţiune, cel puţin tentantă. Dar n-o să-ţi spun unde.

- Povesteşte-ne despre „Bazar Bizar”, emisiunea în care ţi-ai propus „alfetizarea” (n.r. - de la „altfel”) României, şi cum ai ajuns să o prezinţi?
- Mi s-a făcut o propunere de „MondoFilm” şi am acceptat-o imediat. Nu neapărat din motive legate de bani, ci pentru că mi se dădea ocazia să fac ceva ce nu mai făcusem şi-aş fi vrut. Cât despre „alfetizarea” pe care mi-am propus-o, încă nu mi-a ieşit, dar voi lucra la asta, din toamnă.

- În plan muzical cu ce ne încânţi? Lucrezi la piese noi sau promovezi piesele de până acum?
- Eu nu „lucrez” la piese, mie pur şi simplu îmi vin cântece. Pentru că nu consider că am piese, ci cântece. Piese are Bach. Şi mi-au venit câteva, la care am terminat deja aranjamentele. Am compus toată muzica filmului făcut de regizorul Dragoş Buliga, care va fi lansat în toamnă. Încep să concep muzica pentru al patrulea film şi... voie bună!

„«Vacanţa vieţii» am avut-o anul trecut”
- Cum arată vacanţa perfectă pentru tine?
- Îmi plac vacanţele lungi, în care să văd cât mai multe lucruri şi locuri. Detest din suflet „all inclusiv”! Cea mai frumoasă vacanţă, pe care am intitulat-o „vacanţa vieţii”, am avut-o anul trecut cu Sergiu Stoiadin şi Justinian Radu - împreună cu fetele din dotare - timp de două săptămâni. Şi a fost un periplu de 8.000 km, asezonat cu două concerte, Alejandro Sanz şi Michael Buble, unul la Bilbao, celălalt la Milano, astea fiind cele două puncte cardinale ale vacanţei. Între ele am văzut locuri, muzee, cârciumi şi am cunoscut oameni de cea mai mare excepţie. În vara aceasta voi avea o vacanţă lungă, un circuit prin Europa.

- Ce nu suporţi să faci, dar uneori trebuie?
- În trecut trebuia să mă duc la sifoane şi să ascult cotele apelor Dunării. Asta mi-a mâncat o parte importantă din nervii de atunci. Astăzi nu prea fac lucruri pe care nu le vreau, în afară de a plăti impozitele la stat.

„Reorientaţi-vă şi nu disperaţi!”
- Ce sfat le-ai da românilor împovăraţi de griji şi de probleme?
- Reorientaţi-vă şi nu disperaţi! Când eşti disperat iei cele mai proaste decizii, care împovărează şi picul de linişte pe care l-ai câştigat cu greu.

- La ce întrebare ai vrea să răspunzi, dar nu ţi-a adresat-o nimeni până acum?
- Întrebarea la care nu am răspuns până acum pentru că nu mi-a fost pusă este următoarea: „Vrei să faci parte din «Echipa de Şoc» care să cureţe România de lichele şi şpăgari, de mincinoşi şi hoţi bogaţi, de şefii milionari de Regii, de baronii locali analfabeţi, de şefi de cluburi de fotbal, de cei care taie pădurile pentru că aşa vor ei, de asistente medicale arogante şi doctori de nota 5, de Casa de Asigurări de Sănătate, de UCMR-ADA şi Iorgulescu - fostul ministru al (in)Culturii -, de braconierii care-şi vând marfa pe DN 2, de arhitectul-şef al Capitalei, de... şi aşa mai departe?” Şi eu aş răspunde cu o întrebare: „De când şi cât mă costă?”.

Soluţii anticriză

- Cum crezi că ar ieşi România din criza economică, şi la cum ne prezentăm acum crezi că vom depăşi acest moment vreodată?
- Simplu! Numai că nu se vrea. În primul rând, trebuie bombardat cu napalm Tribunalul din Craiova. Cu tot cu personal. Şi am rezolvat problema Justiţiei. După care scoatem la pensie minimă jumătatea cangrenată a politicului românesc, care nu trebuie înlocuită cu copiii foştilor demnitari. Luat Ministerul Sănătăţii de la UDMR, care a omorât de tot sănătatea, şi dat austriecilor. Scoase în afara legii toate ajutoarele sociale de la sate şi angajarea tuturor şomerilor în construcţia de autostrăzi, atât de necesare. Împuşcaţi mortal toţi tăietorii ilegali de păduri, precum şi cei care pescuiesc în Dunăre cu curent şi carbid, fără judecată. Liber la credite din partea BNR - care, de fapt, este şi motivul principal al crizei: lipsa creditului. Şi să vezi cum începe treaba!

„Andreea are aceeaşi atitudine pe care ar avea-o orice altă femeie care are un idiot ca mine acasă şi în custodie. Introspectează-te şi o să-ţi dai seama ce personalitate şi-a dezvoltat: dublă şi lucrează la a treia!“

„Vreau ca ai mei copii să nu încerce să-şi dezvolte o «carieră» care le va înlocui plăcerea de a trăi frumos“

- Care sunt cele mai importante lucruri pe care vrei ca micuţii tăi, Tudor şi Alexandra, să le înveţe de la tine?
- Vreau ca ai mei copii să nu fie răpuşi de sistem şi să reuşească să fie liberi. Să nu încerce să-şi dezvolte o „carieră”, care le va înlocui plăcerea de a trăi frumos. Să separe în mintea lor informaţiile şi impulsurile cu care sunt bombardaţi în subconştient zi de zi de media, să citească tot ce le pică în mână din toate domeniile posibile, fără să se întrebe „la ce-mi vor folosi mie informaţiile astea?” şi să iubească frumos.

23-11-4„Tata mi-a dat un sfat valoros cândva: «Nu accepta în jurul tău oameni care nu-ţi plac!» Şi mi-a ieşit“