Main menu

header

11-12-1de Gabriela Niculescu

- Unul dintre pionierii impresariatului artistic în România se destăinuie

Radu Baron este renumit pentru impresarierea celor mai bune trupe etno din România. Din palmaresul firmei sale, RBA, fac parte Haiducii, Etnic, Hora, Româncutze, dar şi artişti ai muzicii dance precum Senzual sau Kristine. Unul dintre cele mai importante succese înregistrate de impresar a fost albumul „Mama şi fiul” al iubiţilor interpreţi Irina Loghin şi Fuego. Cele 16 piese înregistrate de aceştia s-au auzit în toate casele din România şi au ajuns să fie fredonate de public la toate spectacolele. Dacă vreţi să aflaţi picanterii din culisele succesului unui impresar, citiţi rândurile de mai jos.

Colaborarea s-a legat spontan
Ideea colaborării Irinei Loghin cu Fuego i-a aparţinut chiar impresarului Radu Baron, atunci când pregătea filmările videoclipului „Împodobeşte mamă bradul!” al lui Fuego. „Mă gândeam că ne-ar trebui o persoană potrivită pentru rolul mamei lui Fuego din videoclip şi mi-a venit în minte figura doamnei Irina Loghin. Unul dintre oamenii echipei noastre o cunoştea şi s-a dus să-i propună să apară în acest videoclip. Dumneaei a acceptat şi aşa s-a legat colaborarea dintre cei doi artişti”, ne-a spus impresarul. „Irina Loghin şi Gheorghe Turda au avut lacrimi în ochi atunci când au ascultat pentru prima dată piesa cântată de Fuego”, a completat el.

„Relaţia lor profesională a fost extraordinar de caldă”
Ce a urmat acestei colaborări ştie deja toată lumea. Albumul „Mama şi fiul” a înregistrat vânzări uimitoare în anul 2004, epuizându-se de pe piaţă într-un timp-record. Irina Loghin şi Fuego au fost invitaţi să cânte împreună la tot mai multe spectacole, şi aşa a apărut şi un al doilea album al lor, „Valurile vieţii”, în 2006. Una dintre întâmplările inedite din timpul turneelor, care se repetă şi astăzi, ne-a fost povestită de Radu Baron: „Publicul cânta fiecare vers cu cei doi, dădeau sute de autografe şi plecau de la spectacole cu braţele încărcate de flori. Fuego chiar îmi spunea la un moment dat să fac o pauză cu împărţitul posterelor, pentru că îl doare mâna. Dar cea mai amuzantă scenă s-a petrecut atunci când oamenii credeau că Irina Loghin este în realitate mama lui Fuego. De foarte multe ori li se spunea acest lucru, pe care unii şi astăzi îl mai cred. Eu aveam trecut numărul de telefon pe spatele albumului şi oamenii mă sunau să transmit felicitări mamei lui Fuego sau fiului Irinei. Erau foarte uimiţi când le spuneam că nu există acest grad de rudenie între ei. Relaţia lor profesională a fost extraordinar de caldă şi de apropiată, ca aceea dintre o mamă şi fiul său, probabil şi acest lucru contribuind la ideea pe care o aveau mulţi spectatori”.

Pregăteşte un turneu ca la „Cenaclul Flacăra”
Radu Baron se pregăteşte de un turneu în toată ţara, aproximativ 50 de oraşe. Spectacolele vor fi susţinute de trupele pe care le manageriază şi vor fi în aer liber. „Mie mi-a plăcut foarte mult «Cenaclul Flacăra» şi mi-am dorit să organizez şi eu un turneu asemănător. A venit momentul, iar la aceste spectacole nu vor cânta doar artiştii, ci şi publicul”, susţine impresarul.

„Dragi prieteni,
Nu te simţi cu adevărat un artist împlinit decât atunci când publicul trăieşte emoţia alături de tine, trece peste obstacole ca să ajungă la spectacolul tău, te caută cu privirea şi cu sufletul. Şi ca să declanşezi această ardere în sufletele oamenilor ai nevoie de un moment de inspiraţie, în care Dumnezeu să-ţi călăuzească gândurile. Pentru mine acest moment a fost atunci când vocea mea s-a armonizat cu vocea inegalabilă a doamnei Irina Loghin - un simbol viguros, inepuizabil şi patrimonial al muzicii populare româneşti, ce impresionează prin constanţa talentului şi succesului ei, prin frumuseţea, modestia şi sinceritatea cu care se adresează publicului.
11-12-2Am cunoscut-o pe doamna Irina Loghin la filmările videoclipului «Împodobeşte, mamă, bradul». Atunci a fost momentul în care s-a legat o prietenie necondiţionată şi a luat naştere acest proiect. Am avut bucuria de a învăţa de la un artist remarcabil, cu o carieră impresionantă, ce însumează 50 de ani de cântec. Am lucrat împreună la albumul «Mama şi fiul», un material produs de Casa de Discuri RBA, în 2004, ce a beneficiat de privilegiul colaborării cu orchestra «Lăutarii» din Chişinău, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros, un dirijor şi violonist de excepţie, cu o sensibilitate remarcabilă, virtuozitate şi tehnică excepţională de interpretare. A fost un material muzical foarte îndrăgit de public datorită melodiilor calde şi cu o puternică încărcătură emoţională, care s-a bucurat de o popularitate uriaşă, atât în ţară, cât şi în afară, atunci când am cântat pentru românii din Diaspora, de pe toate meridianele lumii. Succesul acestui duet a venit firesc, ca urmare a faptului că publicul ne-a perceput ca fiind foarte adevăraţi pe scenă, doamna Irina comportându-se ca o mamă, iar eu ca un copil răsfăţat de dragostea sa. Trăirile expuse sunt reale, eu însumi am constatat că, dacă la început am spus «mamă adoptivă», acum o numesc pe Irina Loghin «Regina Mamă».
Acest succes ne-a determinat să continuăm colaborarea şi să dăruim publicului un alt material, «Valurile vieţii», producător Euromusic - Cluj, 2007. Piesele de pe acest album au fost intens difuzate la radio şi televiziune, au sensibilizat sau au alinat. Este copleşitor şi onorant să fii în mijlocul unei săli arhipline, în care spectatorii te aclamă şi te aplaudă minute în şir, îţi cunosc repertoriul şi lăcrimează împreună cu tine.
Personalitatea Irinei Loghin a înnobilat cariera mea. Sunt foarte fericit şi onorat că am avut şansa de a o cunoaşte şi de a colabora cu această doamnă a muzicii populare româneşti şi îi mulţumesc pentru cuvintele dragi: «Cânt de când mă ştiu şi l-am adoptat pe Fuego, mândreţea mea de fecior, tot cântând, considerând acest act de credinţă misiunea noastră pe acest pământ. Pentru dragostea pe care mi-a dăruit-o şi continuă necondiţionat să mi-o dăruiască, la rându-mi, îi întorc prin cântec bucuria întâlnirilor noastre muzicale ce au făcut succes, fiind mesagerii prin cântec ai harului încredinţat nouă, umili slujitori ai bunului Dumnezu. Îl iubesc, îl iubesc, pur şi simplu. Declar astăzi de Sfânta Sărbătoare de Paşti că l-am iubit, îl voi iubi şi-l apreciez foarte mult pentru ceea ce face. Mă liniştesc sufleteşte dacă îl aud».
Duetul rezistă şi este primit de public cu aceeaşi mare bucurie la fiecare apariţie, încercând să lăsăm să rămână în cântec sensibilitatea, fervoarea, temperamentul şi simţirea noastră. Un duet care va ţese legende. Vrem să fim sănătoşi, să ne putem dărui în continuare celor care ne iubesc. Ne dorim ca oamenii să se bucure când ne ascultă, iar noi să ne încărcăm de bucuria lor pentru ca proiectul «Mama şi fiul» să rămână aproape de suflete.
Dragi prieteni, în gândurile mele şi în sufletul meu sunteţi prezenţi mereu, nu doar în timpul spectacolelor. Vouă vă dedic toate clipele pe care le petrec sub ocrotirea muzei Euterpe, adică viaţa mea - un cântec de iubire pentru voi.

Al dumneavoastră pentru totdeauna,
Paul Surugiu - Fuego“

„L-am iubit, îl voi iubi şi-l apreciez foarte mult pentru ceea ce face. Mă liniştesc sufleteşte dacă îl aud“ (Irina Loghin despre Fuego)