Main menu

header

27-12-1de Cătălina Tăgârţă

Puţine persoane se pot mândri cu o carieră de invidiat şi, în acelaşi timp, cu o viaţă de familie liniştită şi împlinită. Mariana Ionescu Căpitănescu a avut norocul să îmbine într-un mod plăcut atât rolul de artist, cât şi pe cel de mamă şi de soţie. Ce-i drept, nici vocea nu a lăsat-o la greu, astfel că iubita interpretă de muzică populară s-a adaptat oricărei situaţii, pentru că ea cântă live de fiecare dată şi îi place să fie înconjurată de oameni simpli, care o apreciază pentru ceea ce este.

„La 6 ani interpretam melodii la serbări”
Inspirată de marii artişti ai copilăriei sale, precum Maria Ciobanu, Maria Cornescu, Maria Lătăreţu sau Ion Dolănescu, Mariana a început să cânte încă de la grădiniţă. „De fiecare dată când spuneam o poezie, copiii mă aplaudau, aşa că am prins curaj, şi pe la 6 ani deja interpretam melodii la serbări”, îşi aminteşte solista. Provenind dintr-o familie modestă, din satul Dănciuleşti, judeţul Gorj, copila de la acea vreme tânjea deja după artiştii care veneau să cânte la nunţi în zona sa. „Aveam vreo 14 ani când am aflat de prin vecini că Maria Ciobanu urma să cânte la o nuntă la noi în sat. Cum am auzit, m-am îmbrăcat frumos şi m-am dus să o văd, numai că, pentru că nu mă număram printre invitaţi, m-am căţărat pe un gard de unde aveam poziţie bună, cu vedere spre scenă, şi am stat acolo ore în şir s-o ascult, până am amorţit. Când m-am hotărât în sfârşit să cobor, mi-am rupt rochia. Am mers cu hainele sfâşiate vreo cinci kilometri până acasă şi mi-am luat şi o bătaie soră cu moartea de la mama, pentru că era o rochie nouă. Dar a meritat, pentru că de fiecare dată când sunt la o nuntă şi îi văd pe cei din jur privindu-mă îmi amintesc de ce era în sufletul meu când eram mică şi am văzut-o pe Maria Ciobanu şi mă trec fiorii”, ne-a mai povestit cântăreaţa de muzică populară.

A realizat 12 albume până acum
Mariana e un izvor nesecat de poveşti. Fiind sora mai mare, îşi aminteşte că a avut o copilărie grea, pentru că a fost nevoită să aibă grijă de fraţii mai mici. „Când am mai crescut ţin minte că maică-mea îmi găsea mereu pretendenţi, se «încuscra» cu tot satul, dar eu îi spuneam de fiecare dată că n-o să rămân la ţară şi că voi deveni o artistă foarte cunoscută”, îşi aminteşte solista. Aşa a şi fost. La 19 ani lucra deja pentru Ansamblul „Vâlceanca”, iar în 1991, la 22 de ani, a obţinut premiul I la Festivalul Naţional „Maria Tănase” de la Craiova. În prezent are la activ 12 albume şi multe planuri de viitor.
Mariana Ionescu Căpitănescu se bucură că Dumnezeu a aranjat lucrurile în aşa fel încât să se nască printre ţărani, pentru a putea duce folclorul mai departe. „Cântecul popular vine din sufletul românilor, prin el expunem diferite ipostaze ale vieţii noastre şi oriunde merg cânt live”, a mai mărturisit artista.

A renunţat la multe spectacole ca să stea cu copiii săi
27-12-2Momentele petrecute pe scenă au făcut-o mai puternică, iar faptul că soţul îi este mereu alături o apropie mai mult de el şi trăiesc împreună o dragoste ca în poveşti. S-au cunoscut cu 16 ani în urmă, la o petrecere, şi de atunci sunt nedespărţiţi. Dan îi face multe cadouri, iar în primii şapte ani de căsnicie cât au locuit în Canada îi aducea flori în fiecare zi. În prezent o însoţeşte aproape la toate reprezentările şi este responsabil cu recuzita şi geamantanul cu haine. Din cauza grabei însă, de câteva ori a pus-o în încurcătură pe artistă. „Ţin minte că, odată, am încurcat cutia cu microfonul fără fir cu o alta, aşa că atunci când soţia mi-a făcut semn că începe să cânte şi am deschis cutia, surpriză: era bormaşina mea, pe care o folosisem la o lucrare cu câteva zile înainte. Toată lumea din jur s-a pus pe râs, am râs şi noi de momentul critic şi uite-aşa am ieşit din încurcătură”, ne-a povestit, amuzat, soţul solistei.
Vedeta nu şi-a neglijat niciodată viaţa de familie. Îi place să se trezească dimineaţa şi să bea cafeaua cu soţul său, să facă planuri şi să îi pregătească băieţelului său mâncarea preferată, ciorbă de fasole şi sarmale. De multe ori a renunţat chiar la apariţia în anumite emisiuni sau spectacole pentru a nu pierde momentele importante din viaţa celor mici. „Copiii sunt lumina ochilor mei. Anthony, în vârstă de 11 ani, şi Tara Maria, de doar 6 luni, sunt foarte iubiţi. E un sentiment extraordinar să vezi că din rodul dragostei apar aşa minunăţii pe acest pământ. De bucurie că o să am şi o fetiţă, i-am compus o piesă: «Mi-am dorit mereu o fată/ Dar n-aş fi crezut vreodată/ Să fiu aşa norocoasă/ Să am o fată frumoasă»”.

„Ador să merg la schi şi să joc tenis”
Timpul liber îi place să şi-l petreacă alături de cei dragi şi adoră să meargă cel puţin de două ori pe an în vacanţă. „Sunt o sportivă. Îmi place să merg la schi, să joc tenis şi să alerg. Înainte făceam jogging şi de trei ori pe săptămână, însă, când am aflat că sunt însărcinată cu Tara Maria, medicul mi-a interzis să mai fac sport”, a mai dezvăluit aceasta.
Ca orice artist care doreşte să arate impecabil, Mariana e nevoită să păşească o dată la două luni în saloanele de cosmetică, unde îşi face măşti de toate felurile. Şi masajul, o dată pe săptămână, este sfânt, acesta ajutând-o să se relaxeze în special atunci când are programul încărcat. De asemenea, solista apelează şi la produsele naturiste. „În fiecare an culeg tei, coada-şoricelului, cozi de cireşe şi podbal pentru iarnă. După o noapte nedormită, teiul mă ajută să mă odihnesc mai bine. În plus, mă bucur că au apărut urzicile, ca să fac o cură pentru păr. Mă spăl pe cap cu infuzie o dată pe săptămână, timp de o lună, şi firele sunt mai sănătoase şi mai strălucitoare”, a adăugat artista.

Soţii Prigoană au creştinat-o pe Tara Maria

27-12-3Naşii micuţei Tara Maria au fost Silviu Prigoană şi Adriana Bahmuţeanu. „Naşa a fost alături de mine pe toată perioada gravidităţii. Având amândouă sarcini cu probleme ne-am destăinuit una celeilalte şi am devenit foarte apropiate. Când am născut eu mi-a trimis un cadou superb, o rochiţă frumoasă foc pentru cea mică, ce mergea purtată la botez. Atunci mi-a venit ideea şi le-am propus să o creştineze pe fetiţă. Au fost încântaţi”, ne-a spus Mariana. La rândul său, Dan, soţul său, are numai motive de laudă la adresa Adrianei, şefa de la Etno TV. „Naşa e exemplul feminin care a reuşit în viaţă prin muncă, siguranţă şi valoare profesională. Despre naşul pot spune doar atât: dacă ar avea România 20 de oameni valoroşi ca el ar fi departe acum”.

„De fiecare dată când sunt la o nuntă şi îi văd pe cei din jur privindu-mă îmi amintesc de ce era în sufletul meu când eram mică şi am văzut-o pe Maria Ciobanu şi mă trec fiorii“