Main menu

header

23-13-5de Gabriela Niculescu

- Realizatoare de televiziune, om de afaceri, mamă fericită şi logodnică

Iuliana Marciuc are o carieră de 20 de ani în televiziune şi este una dintre puţinele persoane publice autohtone care au rămas fidele postului care le-a consacrat, Televiziunea Română. De-a lungul anilor, Iuliana a realizat şi prezentat numeroase emisiuni, dar şi evenimente precum „Cerbul de Aur”. Astăzi este gazda show-ului „Confesiuni”, difuzat în direct de postul TVR 2, de luni până joi, de la ora 17:30. În luna iulie a anului trecut, Iuliana şi Adrian Enache s-au logodit, după 15 ani de iubire. În urmă cu aproape şase ani, moderatoarea şi-a împlinit visul de a deveni mamă, iar fiul său, David Mihnea, pare să-i calce pe urme tatălui, având înclinaţii artistice şi o pasiune pentru pian.

Absolventă de Cibernetică
Iuliana a absolvit Facultatea de Planificare şi Cibernetică în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), apoi şi-a început cariera în TVR. Aparent, între aceste două domenii nu există nicio legătură, dar gazda emisiunii „Confesiuni” ne-a elucidat misterul: „Încă de mică am fost pasionată de calculator - pe vremea aceea era celebrul «Felix PC», care funcţiona cu cartele. Totodată, eram îndrăgostită şi de televiziune şi ştiam că ASE-ul are studio propriu, unde, de altfel, am şi realizat emisiuni încă din studenţie”.
23-13-1Din 1990, Iuliana Marciuc este emblema aceluiaşi post de televiziune, în contextul în care vedetele de pe „sticlă” migrează de la un trust la altul, în funcţie de ofertele financiare. De-a lungul anilor, a primit propuneri de angajare din partea posturilor private, dar statornicia şi lipsa de materialism au făcut-o să le refuze. „Am intrat în Televiziunea Română când aveam doar 23 de ani. Am crescut aici, şi colegii mei îmi sunt, mare parte dintre ei, prieteni. Mi-a plăcut mult că am putut urca treaptă cu treaptă în această profesie şi nu cred că era corect să părăsesc locul care m-a crescut şi m-a făcut să devin ceea ce sunt acum, moderator şi realizator tv. În plus, sunt foarte multe amintiri şi lucruri dragi petrecute aici, de la primul moment de crainic alături de Cristiana Bota la «Telecluburile» de sâmbătă împreună cu Cristian Ţopescu şi prezentări de emisiuni pentru copii şi până la spectacolele de ţinută pe scena Ateneului Român şi producţiile de evenimente speciale la cinci ediţii ale Festivalului Internaţional «Cerbul de Aur»”, ne-a spus Iuliana. După toate aceste evenimente şi atâţia ani de carieră, am rugat-o să ne rezume în câteva cuvinte tot ce a trăit în TVR, iar răspunsul său a venit rapid şi hotărât: „Trecutul, prezentul şi viitorul meu”.

„M-am simţit onorată că emisiunea a fost atât de repede apreciată”
23-13-2Oana Turcu şi Cristi Brancu, concurenţa Iulianei - dacă îi putem numi aşa - de la un post privat, i-au oferit acesteia un premiu pentru emisiunea „Confesiuni”, pe care o realizează la TVR 2, la nici jumătate de an de la debutul acestei producţii. Eroii fiecărei ediţii sunt invitaţi de marcă, persoane care nu acceptă cu uşurinţă să vorbească în public despre viaţa lor, care selectează cu mare grijă calitatea emisiunilor tv la care participă, personalităţi cu performanţe reale, a căror valoare a fost certificată de-a lungul vremii: oameni din teatru, din film, din muzică, din operă sau din balet. „M-am simţit onorată şi bucuroasă că o emisiune apărută acum cinci luni în peisajul media românesc a fost atât de repede remarcată şi apreciată”.

Rol principal în piesa „Patru pe o canapea plus valetul”
Şi pentru că spuneam la început că „microbul” teatrului i-a fost transmis din familie, vedeta TVR nu a ocolit nici acest domeniu, ea deţinând un rol principal în piesa „Patru pe o canapea plus valetul”, jucată la Teatrul Incomod, alături de Iurie Darie, Anca Pandrea, Candid Stoica şi Victor Yila. „Aş repeta oricând experienţa teatrului. Mă distram la fiecare reprezentaţie şi mă încărcam cu energie din aplauzele publicului pe care-l vedeam numai la sfârşit, când se aprindeau luminile în sală”, ne-a mărturisit Iuliana.
Şi dacă tot am abordat capitolul actorie, nu puteam rata ocazia să întrebăm dacă vedetei i-ar surâde şi un rol într-un film. Realizatoarea tv a început să râdă de ideea care i-a încolţit în minte, apoi a rostit-o cu voce tare: „Da. Eventual într-o telenovelă făcută după viaţa mea”.

Patroană de restaurant chinezesc
Dacă soarta nu i-ar fi oferit şansa să-şi urmeze pasiunea şi să ajungă prezentatoare şi realizatoare tv, Iuliana crede că şi-ar fi ales cariera de medic. „Cred că este cea mai onorabilă şi generoasă meserie”, ne-a spus ea.
Atunci când nu se ocupă de televiziune îşi supraveghează atent afacerea - un restaurant cu specific chinezesc, care a depăşit cu bine perioada financiară critică din domeniul alimentar. Am vrut să aflăm de ce a ales acest specific şi cum a reuşit să fie un bun manager în plină recesiune economică. „Când partenerii mei, familia Barbu, mi-au propus să deschidem un restaurant, m-am gândit că nu există în Bucureşti un local chinezesc elegant. Suntem de patru ani pe piaţă în primele locuri şi sper să rămânem aici, mai ales că acum greul a trecut. Pentru perioada de criză am gândit dezvoltarea catering-ului şi nu am dat nici de această dată greş”.

„Descopăr lumea împreună cu David”
23-13-3Dincolo de carieră şi de afacere, Iuliana este o femeie împlinită şi fericită în viaţa personală. Spune că oricând ar urma acelaşi drum pe care l-a făcut în dragoste, pentru a fi acum alături de cântăreţul Adrian Enache. Sunt logodiţi, dar, când vine vorba despre căsătorie, Iuliana ne răspunde retoric: „De ce trebuie să stricăm ceva ce merge atât de bine?”.
Fiul său are aproape 6 ani şi are preocupări inedite pentru această vârstă. „Lui David nu-i plac maşinile şi nu se joacă decât citind şi înotând. Face pian de două ori pe săptămână şi se pregăteşte să-şi acompanieze tatăl. Descopăr lumea împreună cu David şi îl fac să o vadă mult mai frumoasă decât este”, ne-a dezvăluit mama sa. Când vine vorba despre temperament, aflăm că fiul realizatoarei tv seamănă într-o zi cu mama sa, iar în alta, cu tata.

Şi-a petrecut copilăria vizavi de TVR

23-13-4Iuliana Marciuc a avut mereu o atitudine discretă cu privire la viaţa personală, iar singurul lucru care a atras atenţia presei de scandal a fost relaţia sa cu Adrian Enache. Dincolo de acest aspect, am vrut să aflăm care sunt cele mai pregnante amintiri din copilăria realizatoarei tv, despre care ştiam că provine dintr-o familie iubitoare de teatru. „Am avut o copilărie fericită. Mare parte din ea mi-am petrecut-o într-o casă aflată vizavi de Televiziunea Română, la bunicii mei paterni. În fiecare vacanţă am mers acolo, până în clasa a VIII-a, când bunicii mei s-au stins din viaţă, la o săptămână unul după altul, în zilele Crăciunului şi sfârşitului de an”, ne-a mărturisit vedeta de televiziune.

„Merg la sala de aerobic sau la piscină“

Pasiunile şi activităţile recreative sunt extrem de importante pentru fiecare persoană care are un program încărcat, aşa cum este Iuliana. Nu am încheiat interviul înainte ca logodnica lui Adrian Enache să ne mărturisească ce-i place să facă în timpul liber. „Dacă până acum mergeam la teatru cu prietenele, acum mă duc mult mai des la teatrul pentru copii, împreună cu fiul meu. M-a impresionat în mod deosebit spectacolul «Alice în Ţara Minunilor», regizat de Alice Barb, la Teatrul Ţăndărică. În rest, merg la aerobic sau la piscină, plec foarte des la Predeal, unde mă simt ca acasă, iar când timpul îmi permite, îl însoţesc pe Adrian în turneele din străinătate. Pot să vă spun că mi-a plăcut foarte mult Catedrala din Köln”.
Am vrut să aflăm şi cum reuşeşte vedeta TVR-ului să-şi păstreze frumuseţea, iar răspunsul nu s-a lăsat aşteptat: „Iubesc şi sunt iubită”, iar remediul său „naturist” este somnul adânc şi liniştit.