Main menu

header

22-12-1de Gabriela Niculescu

- Actor, prezentator, soţ şi tată de excepţie

Pavel Bartoş este, alături de Smiley, coprezentatorul show-ului „Românii au talent”, difuzat în fiecare vineri, de la ora 20:30, de Pro TV, şi la acelaşi post îl puteţi urmări, de luni până joi, de la ora 22:15, în rolul cuceritorului Jules din serialul „Moştenirea”. Dacă vreţi să-i vedeţi prestaţia artistică şi pe „scândură”, o puteţi face la Teatrul „Odeon” din Capitală. Actorul, în vârstă de 36 de ani, are o soţie minunată, Anca, cea care i-a dăruit două fiice superbe, Eva, în vârstă de 6 ani, şi Rita, de doar 2 anişori. Am vrut să aflăm amănunte din viaţa actorului, şi nu mică ne-a fost mirarea când Pavel ne-a împărtăşit în exclusivitate de la cine a moştenit talentul actoricesc şi cum şi-a petrecut copilăria, bineînţeles, toate cu umorul său caracteristic.

Deţinătorul a numeroase premii pentru interpretare
Pavel Bartoş a fost înzestrat cu talent şi cu mult umor, iar la vârsta de 16 ani a ştiut că vrea să devină actor. Şi-a urmat dorinţa şi a absolvit Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Deosebit de muncitor şi de activ, a avut multe colaborări cu teatrele din ţară şi este deja deţinătorul a numeroase premii pentru interpretare. Pe scena Teatrului Naţional din Timişoara a întâlnit-o pe colega sa de breaslă, Anca, alături de care a întemeiat frumoasa familie pe care o vedem astăzi şi despre care Pavel spune că este lucrul care i-a schimbat cel mai mult viaţa. În 2001 a fost acceptat în trupa „Odeonului” bucureştean şi a început colaborarea cu televiziunea. În 2004 a intrat cu dreptul în lumea telenovelelor, filmând pentru multe dintre producţiile de gen ale trustului Media Pro precum: „Numai iubirea” (în rolul lui Paul Tănase), „Păcatele Evei” (Luigi), „Aniela” (Janos Ionescu Bartok) sau „Moştenirea” (Jules) şi nelipsind din nicio emisiune cu largă audienţă precum „Dansez pentru tine” sau „Românii au talent”.

„Televiziunea şi filmul te propulsează imediat”
22-12-5Mulţi dintre actorii de astăzi au fost atraşi de toate domeniile în care-şi puteau exercita acest talent de a interpreta diverse personaje sau stări. Astfel, pe numeroşi artişti, aşa cum tocmai scriam că este şi cazul lui Pavel, îi regăsim pe micile şi marile ecrane, dar şi pe scena teatrului. Am bănuit că unul dintre domeniile film, teatru sau televiziune îi este mai aproape de suflet protagonistului articolului nostru şi am vrut să aflăm care. „N-aş putea să fac o distincţie, pentru că în fiecare investeşti foarte mult. Aş putea să spun că teatrul are întâietate, datorită faptului că interacţionezi cu spectatorul pe viu, dar în acelaşi timp televiziunea şi filmul oferă şi ele un soi aparte de emoţie şi te propulsează imediat în faţa a milioane de oameni pe care, dacă vrei să-i cucereşti, trebuie să investeşti foarte mult suflet”, a spus actorul.

„Am mare noroc cu o astfel de soţie”
22-12-2Actoria practicată pe scena teatrului i-a scos în cale şi sufletul-pereche, iar orele petrecute în acelaşi spaţiu, la repetiţii sau la spectacole, i-au făcut pe tinerii artişti să se îndrăgostească. „Cu Anca am jucrat în «Ivona, principesa Burgundiei», în regia Ancăi Colteanu, în «Cum vă place?» de William Shakespeare şi în multe producţii ale Teatrului Maghiar din Timişoara şi pot să zic, acum că tot nu mă aude, că este o parteneră grozavă”, ne-a dezvăluit mândrul soţ.
Şi dacă tot i-a recunoscut calităţile artistice ale soţiei sale, am vrut să aflăm cum stau lucrurile şi în gospodărie. „O ajut pe Anca foarte mult! 90% din treburile casei, tot ea le face. Celelalte sarcini, dintre care 5% bonă, cad pe umerii mei. Ideea este că am mare noroc cu o astfel de soţie”, a mărturisit Pavel, cu umorul de rigoare.

„Dacă va fi decizia fiicelor mele să facă actorie, le voi susţine”
22-12-3Întotdeauna unul dintre părinţi îşi asumă rolul de „căpcăun” în faţa copiilor, iar celălalt este „iertătorul”. Dacă tot suntem la capitolul sarcinilor împărţite, l-am rugat pe simpaticul actor să ne dezvăluie rolurile pe care le interpretează, alături de Anca, în viaţa reală a celor două fiice: „La prima vedere aş zice că eu sunt mai permisiv, pentru că nu sunt tot timpul acasă, dar respect întru totul şi suntem la unison în ceea ce priveşte deciziile legate de copii şi de educaţia lor”, semn că familia Bartoş cunoaşte foarte bine regulile şi rolul educaţiei.
Eva, fiica cea mare, este deja la şcoală, în clasa I. L-am întrebat pe Pavel dacă face temele cu ea. „Da, în limita timpului meu liber. Ea s-ar descurca şi singură, numai că s-a obişnuit să fie concentrată doar atunci când e cineva alături de ea. Seamănă cu mine!”, ne-a spus el zâmbind.
Nu puteam să nu ne interesăm şi de dorinţele fetelor în materie de carieră şi dacă tăticului lor i-ar plăcea ca ele să-i calce pe urme. „Dacă va fi decizia fiicelor mele să facă actorie, le voi susţine întru totul. Ce ţine de mine este să le ofer cât mai multe opţiuni în ceea ce priveşte viitorul lor. Restul depinde de ele”, a răspuns tânărul tătic. Dacă pentru pasiunile Evei şi ale Ritei este totuşi prea devreme, despre tatăl lor am aflat că iubeşte pictura şi călătoriile, fiecare vacanţă petrecută alături de familie, eventual la munte, fiind una ideală.

„Întâlnirile mele cu Carmen Tănase, Cabral sau Răzvan Fodor sunt memorabile”
După ce ne-am lămurit cu familia Bartoş, am trecut la provocările profesiei de actor şi am vrut să aflăm care a fost cea mai grea încercare profesională a lui Pavel de până acum, iar răspunsul nu a întârziat să apară: „Admiterea la Facultatea de Teatru a fost cel mai greu moment. Veneam dintr-un oraş mic, unde nu am avut susţinere decât din partea dirigintei mele, care a crezut în mine şi în talentul meu”.
Dacă ne amintim distribuţia producţiilor trustului Media Pro, este imposibil să nu realizăm faptul că actorii trăiesc momente memorabile pe platourile de filmare. Am încercat să-l iscodesc pe Pavel, să ne povestească măcar câteva, dar se pare că sunt prea multe şi îi este greu să aleagă. În schimb, ne-a arătat o fotografie care nu mai are nevoie de cuvinte. „Toate întâlnirile mele cu Carmen Tănase, Cabral sau Răzvan Fodor sunt memorabile. Să stai lângă asemenea caractere este de neuitat, în general”, a completat el.

„M-am bucurat să văd românii şi dintr-o altă perspectivă”
22-12-6Pentru cei care nu-şi amintesc, Pavel Bartoş a fost şi el încercat în ringul visurilor concursului „Dansez pentru tine”, unde a dat dovadă de mult talent. Acum ne-a împărtăşit impresia pe care şi-a făcut-o când a ieşit din ringul de dans: „A fost un efort atât psihic, cât şi fizic inimaginabil. E foarte greu atunci când ai şi presiunea concurentului asupra ta. Trebuie să faci tot posibilul ca el să câştige, pentru că această emisiune este, pentru el, o şansă extraordinară. A fost foarte greu, dar să nu spui niciodată nu”, a conchis artistul.
22-12-4Pavel a participat la toate preselecţiile concursului „Românii au talent”, o emisiune cu audienţe-record, care a surprins pe toată lumea. Ce l-a surprins însă pe coprezentator? „Nu m-am aşteptat la numărul atât de mare de oameni care au venit la preselecţii şi nu m-am aşteptat ca românii să aibă atât curaj şi să se deschidă în faţa întregii ţări. Cel mai trist era cazul oamenilor care nu pricepeau motivele pentru care au fost eliminaţi, iar noi trebuia să le explicăm şi să îi facem să înţeleagă. În rest, surprizele au fost foarte plăcute şi m-am bucurat să văd românii şi dintr-o altă perspectivă”, ne-a mărturisit el.

„Mi-au schimbat coliva reală cu una butaforică”
După cum ştiţi probabil, Pavel este o persoană mereu pusă pe şotii, dar cum orice naş îşi are naşul, l-am provocat să ne spună care a fost cea mai inspirată glumă care i s-a făcut vreodată. „În general, e greu ca eu să fiu surprins, dar s-a întâmplat odată la teatru, când eram foarte obosit şi puterea mea de atenţie era diminuată. Dorina Lazăr şi Carmen Tănase mi-au schimbat coliva reală, din care eu trebuia să mă înfrupt în piesă, cu una butaforică realizată excepţional. Aşteptând momentul acela cu mare drag, am trăit o dezamăgire enormă când am băgat furculiţa în colivă. Acest lucru se întâmpla în spectacolul „Gaiţele”, care la 16 martie a ajuns la 150 de reprezentaţii în decursul a nouă ani”, ne-a mărturisit actorul.

Talentul l-a moştenit de la bunică

Fiecare actor are un moment în adolescenţă în care-şi descoperă talentul, fie el moştenit sau nu, şi decide să urmeze drumul teatrului şi al filmului. Iată ce ne-a mărturisit Pavel despre acest lucru: „Pe la 16 ani mi-am dat seama sau, de fapt, am îndrăznit să cred că pot să am o carieră în actorie. Bineînţeles, handicapul meu major era faptul că proveneam dintr-un oraş mic precum Miercurea Ciuc, unde cine auzea că eu vreau să devin actor pufnea în râs. Asta nu m-a descurajat. Ba din contră, am realizat că pot fi un foarte bun actor de comedie dacă, fără să am experienţa scenei, stârneam deja râsul. Cât despre talentul moştenit, bunica din partea mamei era o bocitoare extraordinară. Nu rata nicio înmormântare”.

„Am zeci de mii de ore la activ în îngrijirea copiilor mici“

Am făcut o trecere prin ani şi ne-am oprit în perioada copilăriei lui Pavel. Am vrut să ştim cum s-a desfăşurat şi de ce îi este cel mai dor de atunci. „Cât am fost singurul copil din familie, am fost cel mai răsfăţat de pe planetă. Din păcate, asta a durat doar trei ani. Şi au început să vină pe lume fratele meu şi apoi surorile mele. Am început să învăţ că totul în viaţă se plăteşte. Am împăturit la scutece… şi am zeci de mii de ore la activ în îngrijirea copiilor mici. Pe vremea aceea nu exista noţiunea de bonă, doar de frate mai mare. În plus, încă nu se inventase una dintre marile minuni ale lumii: pamperşii. Din anii copilăriei, cel mai dor îmi este de sporturile de iarnă şi de prietenii mei”, ne-a mărturisit interpretul lui Jules din serialul „Moştenirea”.