Main menu

header

23-12-1de Gabriela Niculescu

Din 20 septembrie, de luni până joi, de la ora 20:30, postul de televiziune Acasă aduce telespectatorilor cea mai frumoasă poveste de iubire de pe micul ecran, „Iubire şi onoare”, o telenovelă marca MediaPro Pictures, care va spune istoria unei iubiri imposibile dintre un arab şi o româncă, intriga principală fiind crima de onoare. Telespectatorii îi vor putea urmări pe Radu Vâlcan şi Mădălina Drăghici, Diana Dumitrescu, marii actori Marin Moraru şi Maia Morgenstern într-o producţie de amploare, presărată cu poveşti despre iubiri sincere, trădare şi secrete bine păstrate.

Crimă de onoare: anual sunt ucise 5.000 de femei
Intriga principală a telenovelei este construită în jurul crimei de onoare, un act pe care-l săvârşeşte familia atunci când femeia încalcă sau se presupune că a încălcat legile islamice, ceea ce afectează „onoarea familiei”, iar respectiva femeie este pedepsită prin desfigurare, viol sau trebuie să plătească chiar cu propria viaţă.
Ideea proiectului „Iubire şi onoare” s-a născut în decembrie 2009, în momentul în care producătorul general, Ruxandra Ion, a citit un articol despre crima de onoare în ziarul „The Sunday Telegraph”. „Crima de onoare este un concept cu care multe societăţi europene sunt familiarizate. Acesta este un fapt terifiant, o rămăşiţă a societăţii medievale, care se petrece acum în multe ţări din lume. În medie, 5.000 de femei sunt ucise în fiecare an de părinţi, fraţi şi rude apropiate. Imaginaţi-vă câte femei ar mai trăi dacă ar fi omorâte pentru că au făcut sex înainte de căsătorie, pentru că şi-au înşelat soţul, pentru că au ieşit pe stradă neînsoţite de un bărbat, pentru că s-au lăsat consultate de un medic bărbat sau pentru că s-au uitat la un film care conţine o secvenţă de dragoste ori sex. Noi nu judecăm, arătăm cât putem mai bine prin ce poate trece o româncă în acea parte a lumii. Din informaţiile pe care le avem de la comunitatea arabă din România, dar şi din ampla documentare pe care am făcut-o, crima de onoare este un act bazat pe o interpretare eronată a Coranului”, a declarat Ruxandra Ion.

Radu Vâlcan şi Mădălina Drăghici, în rolurile principale
Şeicul Amir bin Hussein el Jisr (Radu Vâlcan) este fiul cel mai mic al emirului Hussein, conducătorul micului şi bogatului emirat al luminii, Beled el Nur, un bărbat bogat, posesorul a mai multor mine de diamante. Brunet, înalt şi misterios, Amir are femeile la picioare, dar se îndrăgosteşte iremediabil de Ilinca Stuttman (Mădălina Drăghici), o tânără româncă de 23 de ani, din Constanţa. „Nu e un rol uşor, mai ales că eu sunt la început de drum în acest domeniu, al actoriei. Amir are multe umbre în suflet, dar şi loc suficient pentru multă dragoste şi încredere în cei din jur”, a mărturisit Radu.
Şi pentru frumoasa Diana Dumitrescu această telenovelă aduce o mare provocare, aceea de a intra în pielea unei rusoaice fatale, pe cât de frumoasă, pe atât de rea. Oxana este fiica unui magnat rus, o femeie inteligentă, calculată şi manipulatoare, care este în stare de orice pentru a-şi împlini visul, unul care va da peste cap destinele tuturor. „Este un rol negativ, total opus caracterului meu, şi a fost dificil să îmi găsesc privirile, vocea şi stările de răutate absolută. Personajul meu este special, dar diabolic în acelaşi timp”, a povestit Diana.
23-12-4Nicoleta Luciu va juca rolul Sorayei, a doua soţie a unui arab bogat, pe nume Aziz, o femeie credincioasă şi supusă bărbatului său, iar inegalabilul Marin Moraru intră şi el în pielea unui arab, dându-i viaţă lui Mohamed, un personaj apropiat sufleteşte de Emir, pe care-l sfătuieşte mereu, un ahtiat cititor al Coranului, care îi desface tainele şi le împărtăşeşte.
Maia Morgenstern, Ioan Isaiu, Alexandru Papadopol şi Elvira Deatcu, rudele protagonistei
Actriţa Maia Morgenstern va interpreta rolul Marietei, mama Ilincăi, o femeie care se opune iubirii dintre fiica sa şi şeicul arab Amir, iar Ioan Isaiu va fi tatăl Ilincăi. Alexandru Papadopol face şi el parte din familia protagonistei, interpretându-l pe unchiul acesteia, Claudiu, un bărbat uns cu toate alifiile, care are multe secrete. Între el şi Lavinia (Elvira Deatcu) se naşte o frumoasă poveste de dragoste.

Denis Ştefan, din nou doctor
Denis Ştefan va îmbrăca din nou hainele albe de doctor, pentru rolul unui chirurg plastician de origine arabă, Rashid Hammond. Este o persoană care încearcă şi reuşeşte să păstreze un echilibru între tradiţiile emiratului din care provine şi viaţa şi profesia lui din România. Alina Chivulescu o va interpreta pe frumoasa Amina, prima soţie a doctorului Rashid, de origine musulmană. Îşi iubeşte la nebunie soţul şi, pentru ca acesta să nu fie acuzat de bigamie în ţara sa, acceptă să treacă în faţa românilor drept sora sa. Sabina Posea va fi Silvia, soţia româncă a doctorului, care lucrează într-o firmă de relaşii publice. Actorul Cătălin Căşoiu îl va interpreta pe colegul de breaslă şi partenerul de afaceri al lui Denis Ştefan, în rolul lui Abdulah Khallid, un doctor ginecolog din Liban, care este un fustangiu notoriu. Cei doi au înfiinţat o clinică de chirurgie plastică şi fertilizare in vitro.

Dan Condurache, şeful structurii de securitate ultrasecretă
Dan Condurache revine pe platourile de filmare din Buftea în rolul comandantului structurii de securitate Matei Ştiucă, şi îşi trăieşte viaţa la maximum alături de iubita sa. Din echipa agenţilor secreţi fac parte Ioan Isaiu, Alexandru Papadopol, Mircea Gheorghiu şi tinerii actori Andreea Apetre şi Umar Aziz Jassim. Ştiucă este un om care a urcat toate treptele ierarhiei ca ofiţer de contrainformaţii, specializat pe lumea arabă. Irina Antonie va fi Vivi, amanta sa, o tânără originară din Bacău, care ar face orice să iasă în evidenţă, să aibă bani şi să apară pe prima pagină a ziarelor.

Mihai Petre a luat lecţii de actorie
Din distribuţie mai fac parte Marian Râlea - care va juca rolul lui Traian Năstase, un politician de marcă din societatea contemporană românească, Willmark - în rolul unui agent columbian sub acoperire, pe nume Fernando, şi Mihai Petre, care va fi Ovidiu, confidentul Ilincăi. Pentru acest rol, Mihai a luat câteva lecţii de actorie în timpul vacanşei de vară.

Costumele tradişionale, cumpărate din Egipt, Arabia şi America
Designerii Radu Mada şi Adriana Popa au achizişionat costumele tradiţionale din bazarurile egiptene, de pe site-uri din Marea Britanie, Statele Unite şi Arabia Saudită, după căutări de câteva luni. Vor fi folosite şi haine cusute în atelierul de creaţie de la Buftea, cum ar fi costumele de baie, care se găsesc mai greu.

Familia din Emiratul Luminii

23-12-2Costel Constantin îi va da viaţă personajului Hussein bin Nasser el Jisr, conducătorul noului şi bogatului emirat, un arab tradiţionalist, care respectă cu stricteţe legile Coranului. Virginia Rogin va intra în pielea Sharifei, prima soţie a lui Hussein, o femeie dură, care se consideră singura îndreptăţită să conducă locuinşa emirului. Dana Dembinski este Rania, a doua soţie a emirului, originară din Norvegia, ea încercând să-şi educe copiii, pe Amir şi Noor (Cristina Ciobănaşu), într-o manieră modernă şi europeană. Majda Aboulumosha o întruchipează pe Nadira, cea de-a treia soţie a lui Hussein, o femeie de origine libaneză, care provine dintr-o familie bogată. Emirul s-a îndrăgostit de ea pentru că ştie să danseze ca nimeni alta. „Mă regăsesc în acest personaj, pentru că mă simt mai aproape de familia mea, eu fiind pe jumătate arăboaică”, a mărturisit Majda. Cea de-a patra soţie a emirului Hussein este Aysha, interpretată de tânăra actrişă Aylin Cadîr. Aysha este însărcinată şi plină de speranşă că ea va fi cea care îi va dărui emirului moştenitorul dorit. „Informaşiile despre Coran şi învăţăturile lui le cunoşteam deja, având în vedere că sunt de religie musulmană”, a povestit Aylin. Cristina Ciobănaşu va avea rol determinant în această poveste, o va interpreta pe Noor, fiica Raniei şi a emirului Hussein.

Gaşca „de Dorobanţi“

23-12-3Telenovela va aduce în prim-plan, alături de lumea arabă, o lume mondenă, spumoasă, dar şi viaţa tumultuoasă a băieţilor şi a fetelor care-şi petrec timpul la cafenelele din Dorobanţi. Adela Popescu a suferit o mare schimbare de look pentru rolul lui Carmen, o femeie lipsită de scrupule, care nu urmăreşte decât să-şi atingă scopul: acela de a cuceri inima lui Amir. Adina Galupa, colega de platou a Adelei, a avut şi ea ceva greutăţi în a-şi înţelege, la început, rolul, şi asta pentru că Cici, o fiică de politician răsfăţată, e mult diferită de ea. La fel de decisă să intre în pielea personajului este şi Andreea Pătraşcu, Coco în serial, un fotomodel cu aspiraţii înalte, care-şi petrece zilele în cafenele, îndrăgostită de „Şarpe” (Răzvan Fodor). Adrian Ştefan, interpretul lui Kuki, fratele lui Cici, mărturiseşte că se înţelege foarte bine cu personajul său, un băiat de bani gata, al cărui scop principal în viaţă este distracţia. Emil Mandanac are şi el un rol dificil. Este Serghei, şeful găştii de „dorobanşişti”, un băiat de bani gata, căruia îi plac femeile şi petrecerile. Răzvan Fodor va fi Cătălin, zis şi „Şarpe”, un fante de Dorobanţi, alunecos şi băgat în afaceri ilegale. La începutul telenovelei, el este iubitul Ilincăi, un bărbat puţin labil.

23-12-5„Informaţiile despre Coran şi învăţăturile lui le cunoşteam deja, având în vedere că sunt de religie musulmană“ - Aylin Cadîr

„Mă regăsesc în acest personaj, pentru că mă simt mai aproape de familia mea, eu fiind pe jumătate arăboaică“ - Majda Aboulumosha