Main menu

header

936 27 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Procedeu pe care pasionații de grădinărit îl cunosc foarte bine, mulcirea este, în esență, îmbunătățirea compoziției solului prin aplicarea unui îngrășământ rezultat din resturile vegetale. Pe lângă faptul că nu modifică datele naturale ale spațiului, această acțiune de fertilizare asigură un verde intens al frunzișului, indiciu al sănătății plantelor.

Protejează rădăcinile

Mulcirea este în general folosită pentru a economisi apă, pentru a suprima buruienile și pentru a îmbunătăți solul din jurul plantelor. Pe lângă aceste beneficii „tehnice” există și avantaje estetice și funcționale - mulcirea oferă grădinii un aspect îngrijit și ordonat și reduce timpul petrecut cu udarea și plivitul. Mulciul ajută solul să rețină umiditatea vara, lasă ploaia să pătrundă în sol iarna și protejează rădăcinile plantelor în tot sezonul rece. Mulcirea se face de la mijlocul până la sfârșitul primăverii, toamna sau oricând este necesar dacă se efectuează noi plantări. Mulciul poate fi compost de grădină de casă, obținut din deșeuri vegetale descompuse, folosit pentru fertilitate și creșterea capacității solului de a reține apa, sau compost de semințe, util pentru creșterea răsadurilor sau a plantelor în ghivece. Acesta din urmă este disponibil într-o gamă largă de formule produse comercial, realizate din amestecuri de diverse ingrediente (lut, nucă de cocos, turbă, nisip, îngrășământ).

Îmbunătățește înflorirea și fructificarea

Mulciul este un strat de material de fertilizare de cel puțin cinci centimetri grosime, aplicat pe suprafața solului între lunile noiembrie și februarie, dar nu numai. Pe lângă plusul de nutrienți pe care îl asigură, mulciul protejează plantele de îngheț și schimbă estetica grădinii, dându-i un aspect de proaspăt lucrat. Pentru a crește bine, plantele au nevoie de o gamă largă de nutrienți în cantități variate, în funcție de arietate și de stadiul de creștere. Cei trei nutrienți-cheie obținuți de obicei din sol sunt azotul, fosforul, magneziul, calciul, sulful și potasiul, în timp ce carbonul, oxigenul și hidrogenul sunt absorbiți din aer. Pasionații de grădinărit se asigură, cu ajutorul mulcirii, că plantele au tot acest tablou de substanțe hrănitoare. Rezultatele aplicării stratului de mulci sunt îmbunătățirea înfloririi și a fructificării.

Reține nutrienții

Mulciul biodegradabil este o combinație de „ingrediente” care se descompun treptat, pentru a elibera nutrienții în sol și pentru a ajuta la îmbunătățirea structurii acestuia. Straturile trebuie înlocuite când materialul a putrezit complet. Printre cele mai bune formule se numără compostul de grădină, așchiile de lemn, scoarța de conifere, mucegaiul de frunze, gunoiul de grajd, paiele (pentru căpșuni), hameiul uzat și algele marine. Mulciul organic se va descompune și va trebui înlocuit. Dar, în acest proces, stratul ajută la îmbunătățirea structurii solului, a drenajului, a capacității de reținere a nutrienților și la creșterea conținutului organic. Cu cât mulciul este mai uscat și mai lemnos, cu atât se va descompune mai lent. Totodată, este important să fie cunoscută compoziția și proveniența mulciului, întrucât materialul poate conține semințe de buruieni sau substanțe chimice care nu sunt potrivite pentru plantele din grădină. Fiecare tip de mulci organic are propria sa utilizare și, în general, aceste formule dau rezultate excelente în grădinile de legume.

Variante biodegradabile sau durabile

Variantele de mulci care nu sunt biodegradabile, deși nu sporesc fertilitatea solului, sunt recomandate spațiilor predispuse la a dezvolta buruieni și celor care au nevoie de păstrare îndelungată a umidității. De regulă, acest tip de mulci conține ardezie, șindrilă, pietricele, așchii de piatră. Materialul de culoare închisă va încălzi solul la soare, în timp ce mulciul de culoare deschisă, cum este pietrișul alb, reflectă lumina și menține rădăcinile mai reci. Foarte decorative și rezistente în timp, aceste mulciri au nevoie de un spor de atenție, întrucât pot lăsa apa să se prelingă în altă direcție decât cea dorită. Ca urmare, specialiștii recomandă să fie făcute șanțuri de scurgere în locurile potrivite, astfel încât acest strat să aducă toate beneficiile.

Stratificare în funcție de înălțimea plantelor

936 27 2Mulciul este aplicat și de la mijlocul primăverii până la sfârșitul anotimpului, când buruienile nu au germinat încă. Totodată, stratul poate fi pus și în jurul noilor plantări, în orice moment al anului în care se efectuează acestea. De regulă, pătura de mulci ține cont de înălțimea plantelor - cele joase nu trebuie înăbușite, iar în jurul celor înalte se poate aduna materialul pe lângă tulpini. Toamna, mulciul se așază peste solul umed, după prășirea și îndepărtarea cu mâna a buruienilor care cresc în jurul plantelor permanente. Dacă este așezat corect, mulciul este o adevărată binefacere pentru plante. Pe de altă parte, aplicarea incorectă poate provoca înmuierea tulpinii, făcând-o vulnerabilă la boli.

Acele de pin scad pH-ul solului

Mulciul de scoarță este cel mai bine folosit în jurul copacilor, arbuștilor și în spațiile din grădină unde nu intervin multe modificări. Aceste variante lemnoase nu se amestecă bine în sol și este nevoie de îndepărtare atunci când se doresc noi plantări. Pe de altă parte, mulciul din scoarță rezistă foarte mult. Și acele de pin sunt recomandate ca „ingrediente” al formulelor de mulci, întrucât scad pH-ul solului, căruia îi mențin umiditatea și pe care îl țin la adăpost de buruieni. La rândul său, amestecul de iarbă tăiată cu alte deșeuri vegetale generate de evoluția plantelor are conținut ridicat de apă și se descompune foarte rapid. În timp ce poate asigura o fertilizare naturală, acest tip de mulci trebuie utilizat cu măsură, întrucât poate deveni vâscos și capătă un miros neplăcut. În general, se recomandă ca iarba proaspăt tunsă să fie lăsată pe loc, pentru a adăuga fertilitate solului.

Atenție! Nu este nevoie să îndepărtați stratul de mulci pentru a aplica îngrășăminte

Ziarul mărunţit controlează temperatura

936 27 3Frunzele mărunțite sunt mulciul preferat al naturii. Acestea pot fi folosite oriunde și favorizează aerisirea solului. Dacă se întinde un strat de mulci din frunze primăvara, acesta se va integra într-un timp scurt. Frunzele mărunțite sunt perfecte pentru grădinile împădurite, iar dacă se aplică un strat peste grădina de legume toamna, se va descompune în timpul iernii. De asemenea, paiele și fânul sunt un mulci popular pentru grădinile de legume. Acestea împiedică bolile transmise de sol să ajungă la frunzele inferioare ale plantelor. Paiele se descompun foarte lent și rezistă pe tot parcursul sezonului de vegetație. Totodată, este adăpost pentru insecte benefice, care ajută la menținerea sub control a populației dăunătorilor. La rândul lor, paginile de ziar sunt foarte populare pe post de mulci. Ziarul mărunțit este folosit pentru a menține umede rădăcinile plantelor și acționează ca orice formulă organică de mulci în ceea ce privește suprimarea buruienilor și controlul temperaturii solului.