Main menu

header

932 27 1de Simona Soare şi Flori Pintea

Plantele de interior aduc un parfum suav și texturi interesante oricărui spațiu, având un efect relaxant asupra psihicului. Farmecul acestora poate transforma o simplă casă într-un cămin plin de viață, chiar dacă locuința este amenajată într-un stil minimalist. Potrivit specialiștilor, plantele au nevoie, primăvara, de o îngrijire specială mai mult ca oricând. Acest aspect le va menține viguroase și pregătite pentru temperaturile ridicate din vară.

Mențineți pământul umed

932 27 2Odată cu sfârșitul iernii, necesarul de apă pentru plante crește. În general, atunci când udați florile de apartament regula pe care ar trebui să o respectați este menținerea pământului în permanență umed. În plus, în această perioadă, plantele au nevoie de mai multe substanțe nutritive pentru a se menține viguroase. Cele pe care le-ați udat iarna o dată pe lună necesită apă, în prezent, o dată la două săptămâni. Din această categorie fac parte, printre altele, limba soacrei, aloe vera, cactușii, sansevieria (planta șarpe) și zamioculcas. Plantele ce au nevoie de apă o dată sau de două ori pe săptămână sunt cele pe care le-ați udat la o săptămână sau două în sezonul rece. Printre acestea se regăsesc ficusul, fittonia, monstera, calathea, maranta, violeta africană, crăciunița. Primăvara, ziua este mai mare și, automat, sunt mai multe ore de lumină naturală. Încercați pământul plantei cu degetul. Dacă acesta este uscat și are crăpături, udați-l mai des. În cazul în care pământul este prea umed, măriți perioada dintre udări.

Dracena și diffenbachia nu tolerează lumina directă a soarelui

Nu uitați că există puține plante care suportă să fie lăsate în bătaia directă a razelor de soare. Printre acestea se numără cele cu flori de sezon, dar și codiaeum și cactușii. Asigurați-vă că plantele primesc suficientă lumină naturală. De pildă, dracena, camelia și diffenbachia nu iubesc umbra, dar nici lumina directă a soarelui. Este indicat să le așezați în spatele unei perdele sau ceva mai departe de pervaz. Există și plante care cresc mai bine la umbră sau semiumbră, precum peperomia, monstera, fittonia. Zamioculcas se dezvoltă optim într-o locație unde lumina soarelui este prezentă dimineața, iar după-amiaza este umbră. Pentru o creștere uniformă, rotiți plantele o dată pe săptămână. În cazul în care apar arsuri pe frunze, înseamnă că acestea suferă din cauza luminii. Există și plante care nu suportă să fie mutate, cum ar fi crăciunița sau trandafirul chinezesc. Dacă le schimbați frecvent locul, acestea își pot pierde florile și frunzele sau se pot îngălbeni.

Igiena le ferește de potențiali dăunători

Pentru a se dezvolta armonios, plantele vor fi curățate de praf, igiena ferindu-le de potențiali dăunători. Praful care se depune pe frunze blochează lumina să ajungă la acestea și inhibă fotosinteza. Tot ce trebuie să faceți este să susțineți partea inferioară a frunzei cu palma, apoi să ștergeți suprafața cu o cârpă umedă și moale. Plantele nu iubesc iarna, îngălbenirea, căderea și ofilirea frunzelor fiind o realitate. Așadar, când primăvara își intră în drepturi, îndepărtați frunzele uscate și curățați suprafața solului. Un vas prea mic, lumină insuficientă, dar și prea multă sau prea puțină apă pot constitui adevărate obstacole în dezvoltarea plantelor. În afară de condițiile nefavorabile de mediu, unele pot suferi și din cauza infestării cu paraziți. Chiar dacă sunt ținute în permanență în casă, acest lucru nu înseamnă că ele nu pot avea probleme cu paraziții. Tratamentul presupune administrarea de substanțe speciale. În cazul apariției acarienilor, este suficient să pulverizați puțină apă pe plantă. Astfel veți reuși să îndepărtați „musafirii” nepoftiți fără prea multă bătaie de cap.

Transplantarea, unul dintre factorii-cheie

În cazul în care planta este într-un vas neîncăpător, primăvara reprezintă anotimpul prielnic pentru schimbarea lui. Specialiștii recomandă ca noul ghiveci să nu fie cu mult mai mare (2-5 centimetri în plus) față de cel anterior. Nu uitați, însă, că transplantarea totală se face la circa 18 luni (în funcție de mărimea ghiveciului și de ritmul de creștere a plantei). Transplantarea parțială se realizează în fiecare primăvară și presupune înlocuirea pământului de la suprafața ghiveciului. Este foarte important ca atunci când achiziționați o plantă de interior să citiți cu atenție instrucțiunile de îngrijire sau să solicitați detalii la florării despre ce fel de substrat este indicat. Există unele specii la care nu trebuie să folosiți niciodată pământ universal. De pildă, dacă utilizați pământ universal la suculente, orhidee și cactuși, acesta va păstra un nivel de umiditate la nivelul rădăcinilor de fiecare dată când plantele vor fi udate. Acest lucru va conduce la putrezirea lor. Pe de altă parte, dacă alegeți un substrat nisipos pentru plantele care necesită un substrat mai umed, rădăcinile lor nu vor putea să absoarbă suficientă apă. Astfel, plantele pot muri în scurt timp.

Când se schimbă ghiveciul

Cele mai importante semne că pământul trebuie schimbat sunt: planta este în creștere și trebuie transplantată de mai multe ori până ajunge la maturitate, rădăcinile devin prea mari și pot fi observate la suprafață. Practic, rădăcinile se strecoară prin găurile de drenaj sau chiar sparg vasul. Dacă planta pare slăbită, se impune schimbarea ghiveciului. Acesta trebuie să fie curat, pentru a vă asigura că nu se transmit anumiți paraziți de la o plantă la alta. În plus, este important să aibă orificii care să permită scurgerea apei sau absorbția ei din farfurioara așezată la baza ghiveciului. În cazul în care la baza plantei au apărut puii, este indicat ca odată cu transplantarea să-i separați și să-i replantați pe cei mai viguroși.

Ghiveciul din lut este cel mai indicat, datorită faptului că porii acestui tip de vas permit aerisirea rădăcinilor plantelor

Primăvara, pentru a se dezvolta armonios, plantele de interior trebuie curăţate de frunzele uscate şi de dăunători, mutate în ghivece puţin mai mari şi fertilizate

Alegeţi îngrăşăminte bogate în azot!

Pe lângă schimbarea pământului, îngrășământul este deosebit de important. În magazinele de specialitate, există numeroase sortimente de pământ, unele speciale pentru cactuși, mușcate și violete. Fertilizările plantelor de interior încep din primăvară și se încheie toamna. Îngrășămintele se găsesc sub formă lichidă, dar și de granule. Produsele lichide se vor dilua cu apă, respectând procentul menționat pe ambalaj. Soluția va fi distribuită plantei în funcție de instrucțiunile de pe etichetă. În cazul în care alegeți îngrășămintele granulate, acestea vor fi presărate în gramajul necesar peste amestecul de pământ din ghiveci. Îngrășământul ales trebuie aplicat pe solul umezit. În caz contrar, se pot arde rădăcinile. Nu aplicați o doză mare de îngrășământ. În cazul în care planta este supraalimentată, aceasta se poate opri din dezvoltare. Puteți combina fertilizarea cu material organic, cum ar fi compostul, cu condiția ca acesta să fie amestecat în noul pământ. Compostul va reprezenta a zecea parte din cantitatea de sol. În plus, apa în care au fiert ouăle este un excelent îngrășământ. După ce se răcește, o puteți turna la rădăcina plantelor. Potrivit specialiștilor, la înce- putul primăverii îngrășămintele administrate ar trebui să fie bogate în azot. Atunci când sunteți în căutarea unui fertilizant, luați în calcul acest aspect. Practic, nutrienții de care plantele de interior au cea mai mare nevoie sunt azotul, fosforul și potasiul. Pe parcursul verii, îngrășămintele pe care le administrați ar trebui să conțină mai mult fosfor și potasiu, astfel încât plantele să facă multe flori.