Main menu

header

929 18 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Debutul primăverii este acel moment din an în care renașterea naturii se transmite entuziasmului iubitorilor de plante, care încep să devină dornici de a-și completa grădina sau colecția de „prieteni verzi”. Unul dintre trendurile majore ale momentului, în special în zonele urbane, este amenajarea grădinii cu un colț cu plante aromatice sau crearea unui spațiu special pentru acestea în bucătărie.

Adaptabile, versatile, puțin pretențioase

În așteptarea momentelor de peste vară când grădina devine sinonimă cu o inegalabilă relaxare, iubitorii de plante pregătesc colțul special cu plante aromatice. Furnizoare de nutrienți de excepție, parfumate și foarte arătoase, plantele pe care le folosesc de milenii oamenii în gastronomie sunt pregătite să fie sădite în grădină și să umple cu arome extraordinare aerul din jur. Cele mai performante plante aromatice din această perspectivă sunt cimbrul, menta, rozmarinul, lavanda sau coriandrul, care furnizează un deliciu senzorial cu nuanțe exotice în orice exterior. Pe de altă parte, mirosul proaspăt de pătrunjel, mărar și salvie aduce aminte de copilărie și de bucătăria bunicii. Adaptabile, versatile, puțin pretențioase, aceste plante oferă beneficii atât de extinse, încât nu este de mirare că primăvara 2023 le aduce în prim-plan. Iar iubitorii de plante știu că variantele aromatice au nevoie de un spațiu al lor, delimitat, în orice grăină.

Menta și busuiocul, vedete olfactive și gustative

929 18 2Dintre plantele aromatice care nu trebuie să lipsească din grădină este parfumata mentă verde. Pe lângă faptul că nuanța sa aprinsă va schimba aspectul grădinii, menta poate fi sădită lângă garduri sau în zone mai retrase din grădină. Mirosul său inconfundabil va umple de plăcere olfactivă aerul din jur și poate fi utilizată proaspătă, într-o limonadă răcoritoare sau pentru un sos sofisticat, și, de asemenea, se poate usca și nu este nimic mai plăcut decât un ceai relaxant și terapeutic în zilele reci din frunze care toată vara au aromat grădina și preparatele culinare. Aceleași proprietăți remarcabile se pot consemna și în dreptul busuiocului, o altă plantă aromatică de top, vedetă a tuturor salatelor proaspete de peste vară sau ingredient-cheie al sosurilor delicioase pentru paste. Și toate acestea pentru doar o cerință: lumina soarelui. Perfect adaptabil în aproape orice sol, busuiocul va fi fericit într-un spațiu însorit al grădinii.

Salvia și coriandrul, puncte de atracție

929 18 3Una dintre campioanele nutrienților, adevărat vindecător al naturii, salvia este un tezaur de compuși benefici pentru organism și poate fi la fel de bine un punct de atracție estetică al grădinii, întrucât face nenumărate flori albastre. Planta este deopotrivă un spectacol în grădină și în farfurie atâta vreme cât este plantată în zone în care ajunge lumina soarelui, dar fără s-o ardă la orele prânzului și în care există suficientă umezeală pentru frunzele sale miraculoase. Excelent pe lângă salvie, coriandrul este ca un cavaler cu frunze ascuțite, ale cărui flori albe vor sta foarte bine alături de cele în culoarea cerului pe care le etalează salvia. Aroma sa puternică duce cu gândul la grădinile exotice ale Indiei sau Africii de Nord. Mare iubitoare de soare, această vedetă a ierburilor aromatice se plantează când temperatura solului are în jur de 10 grade și este extraordinar de productivă.

Cimbru și mărar - plăcerea orelor petrecute afară

929 18 4Gastronomia românească este plină de aroma specifică a cimbrului. Plantă micuță, dar bogată în flori colorate în diverse nuanțe și încărcată de beneficii pentru sănătate, cimbrul răsfață prin arome, prin aspectul des, vesel, și prin versatilitatea extraordinară. Prezent în grădină, va fi o sursă majoră de gust pentru sosuri și fripturi sau pentru gustări cu ierburi aromatice și, în același timp, poate fi uscat pentru infuziile sănătoase de peste iarnă ori pentru delicioasele murături. În oricare variantă, cimbrul este un campion al combinației fericite dintre aspect, gust și proprietăți terapeutice. La fel de omniprezent în preparatele de la noi și la fel de plin de proprietăți pe toată linia este mărarul. Plantă viguroasă, extraordinar de parfumată, comoară de compuși și de uleiuri esențiale, acest condiment se plantează expus direct la razele solare, într-un sol nisipos-lutos, cu un drenaj bun. Apoi, de când răsare până când este pus la uscat, mărarul va face deliciul bucătăriei și plăcerea orelor petrecute afară, în grădină.

Pătrunjelul, parfum la ghiveci

929 18 5Dacă nu există o grădină exterioară, nimic nu-i împiedică pe iubitorii de plante să le cultive cu succes în propria bucătărie. Câteva rafturi pe un perete lângă fereastră, câteva condiții minime, câteva ghivece aranjate cu bun gust și grădina din casă este gata. Una dintre cele mai aspectuoase plante aromatice care pot fi crescute în interior este pătrunjelul, cel mai bun prieten al sănătății stomacului și nu numai. Parfumat, des, de un verde profund, fermecător, pătrunjelul este o adevărată bucurie și pentru ochi, și pentru papilele gustative. Atunci când este crescut în ghivece, acestea se poziţionează într-un loc cu mult soare şi cu căldură dacă sunt scoase pe grilajul din exteriorul ferestrei, iar pe timp de iarnă, planta se introduce în casă. Iubitorii de pătrunjel cultivat în casă trebuie să țină cont de faptul că această plantă minunată crește foarte bine în ghivece ceva mai mari, cu diametrul de aproximativ 20-30 de centimetri.

Minigrădinile pe verticală rezolvă problema lipsei de spaţiu pe... orizontală!

Plantele aromatice pot fi sădite începând cu luna martie. Înainte de însămânțare se pregătește solul - se sapă, se greblează și se irigă eficient

Amenajări verticale cu delicii

Pentru cei care nu concep felurile preferate fără un accent de dafin, specialiștii recomandă creșterea acestuia în minigrădini verticale, în bucătărie, în primul rând pentru că planta nu are nevoie de transplantare decât la câțiva ani odată. Chiar dacă are tendința de a crește pe înălțime, dafinul, simbol al învingătorilor și condiment cu o savoare unică, se poate tunde în fiecare primăvară, ceea ce va genera nu doar un aspect frumos, ci și mai mulți lăstari cu tot atâtea frunze delicioase, care pot fi culese tot anul. Lângă dafin, la adăpost de lumina solară directă, în minigrădina din bucătărie pot sta ghivece cu năsturel, lavandă sau cimbrișor. De asemenea, la loc de cinste se poate afla roinița, plantă aromatică plină de nutrienți și de uleiuri eterice, taninuri, săruri minerale. Adevărat aliment-medicament, acest condiment cu valoare terapeutică cunoscută din Antichitate este deosebit de decorativ și va arăta extraordinar în orice bucătărie.