Main menu

header

923 25 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Câteva spații verzi de mari dimensiuni ale lumii găzduiesc un spectacol de excepție: sculpturi gigantice verzi. Artiștii și botaniștii care lucrează cu și în natură prezintă vizitatorului uluit siluete uriașe, chipuri, flori, animale, reprezentări fantastice care se ivesc direct din podeaua verde a pădurii sau alegorii făcute în întregime din flori și liane, în ansambluri care uluiesc și atrag valuri de turiști, an după an.

Siluete fantastice în Grădina Botanică din Atlanta

923 25 2Grădina Botanică din Atlanta este cunoscută la nivel mondial pentru sculpturile sale verzi uriașe, care fac din acest spațiu un adevărat spectacol. Creaturi suprarealiste, ca niște tablouri uluitoare, se ivesc de peste tot din jur, creând o lume fantastică fără egal - o sculptură cu mușchi a unei broaște enorme, un cal care pășește pe plante, șerpi cu clopoței, o femeie uriașă, cu păr lung și înflorit, care bea dintr-o fântână, mâini şi chipuri de oameni sunt realizate de cele mai experimentate nume din domeniile plasticii și botanicii. Nu există nicio limită pentru imaginația pusă în tablouri vii în acest spațiu unic în lume. Grădina se întinde pe mai bine de 120.000 de metri pătrați, iar vizitatorii pot afla despre diferite specii de plante în biblioteca grădinii. Creațiile memorabile au fost finalizate și etalate publicului după mulți ani de eforturi, iar acum aceste opere de artă vegetală impresionează prin majestatea lor.

Lumea magică a Grădinii Botanice din Montreal

Grădina Botanică din Montreal este una dintre cele mai mari din lume, de peste două ori mai întinsă decât cea din Atlanta. Peste 30 dintre spațiile sale sunt tematice: o grădină japoneză, una chinezească, hacienda, grădina inovațiilor și multe altele. În acest spațiu de basm și-au găsit locul potrivit unele dintre cele mai spectaculoase sculpturi verzi gigantice. Vizitatorii uimiți și emoționați se pot delecta cu imaginea unor zâne fermecătoare, care țin în mâini enorme fântâni, cu siluete de nave din alte timpuri, cu animale marine și terestre, o întreagă lume magică ce atrage un număr impresionant de vizitatori.

Miracolul din mijlocul deșertului - Dubai

923 25 3Una dintre cele mai faimoase grădini botanice ale lumii este Dubai Miracle Garden. Acest spațiu, cea mai mare grădină cu flori a lumii, este cu atât mai uimitor cu cât înflorește exploziv în mijlocul deșertului. Și aici, imaginația peisagiștilor și artiștilor a depășit limite și provocări de mediu, acesta fiind un loc în care temele și afișajele se schimbă de mai multe ori pe an. Sculpturile verzi gigantice, încadrate în ansambluri spectaculoase, par peste tot - cai, elefanți, păuni, urși, rățuște, pinguini, personaje iubite din desene animate, o țestoasă uriașă și nenumărate alte piese și ansambluri alcătuiesc tablouri care taie răsuflarea. Sezon după sezon, fiecare vizită la Miracle Garden Dubai este o experiență nouă.

Feerie seculară pe aleile Levens Hall, din Anglia 

923 25 4Cea mai veche grădină cu sculpturi verzi gigantice păstrează și astăzi designul său original. Levens Hall, din Anglia, datează din 1694 - așadar, va împlini 330 de ani în 2024 - și adăpostește peste 100 de piese de artă de acest fel. Create inițial de Guillaume Beaumont, care a fost grădinarul Regelui James al II-lea, aceste opere de artă au evoluat fantastic până în zilele noastre. La fiecare pas se pot vedea păsări, ciuperci, siluete ale unor umbrele stilizate, porți luminate feeric, animale sălbatice. Efectul este cu atât mai pregnant pentru orice vizitator cu cât se povestește că această uriașă grădină este bântuită de spirite străvechi, așa că unii turiști se așteaptă să zărească siluetele aburite ale unor zâne sau personaje celebre pe aleile încărcate de verdeață și de magie.

Raiul necuvântătoarelor - Green Animals Topiary Garden, SUA

923 25 6În 1872, americanul Thomas Brayton achiziționa un teren în Rhode Island, din SUA, și avea ideea revoluționară de a crea o grădină cu sculpturi verzi gigantice. La scurt timp după ce a intrat în posesia vastului spațiu, proprietarul a însărcinat un peisagist renumit al vremii să proiecteze grădina ca și cum ar fi deopotrivă un Rai al ilustrării siluetelor de animale și, în același timp, o operă de artă în aer liber. Ce a ieșit și a rămas până astăzi este unul dintre cele mai spectaculoase astfel de spații din lume, care adăpostește peste 80 de sculpturi gigantice. Complimentând un mare număr de specii de necuvântătoare, grădina etalează elefanți, girafe, urși, maimuțe, rinoceri…

Cimitirul „gardienilor” antici

923 25 7În Ecuador, mai precis în orașul Tulcan există, din anii 1930, un spațiu care este considerat deopotrivă de localnici și de vizitatori o minune în aer liber: cimitirul Jose Maria Azael Franco Guerrero. Aici, locurile de odihnă, aleile și spațiile sunt împodobite majestuos cu siluete uriașe, verzi, cu chipuri inspirate de teme romane, incașe, aztece și egiptene. Ca niște străjeri uimitori din alte vremuri, aceste imagini transformă cimitirul într-un reper care celebrează deopotrivă fauna și culturile indigene ecuadoriane. Această grădină uluitoare gândită într-un spațiu care evocă ciclicitatea vieții și eternitatea civilizațiilor umane face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Zâne uriaşe ţin în mâini fântâni enorme în Grădina Botanică din Montreal

Grădina Marqueyssac, din Franța, prezintă la sol un labirint de alei încadrate de tufișuri sculptate artistic, în tot felul de forme; de la înălțime, totul se schimbă, devenind tabloul verde al unei uriașe turme de oi care pasc

Pozele cu pisica enormă Tolly au milioane de vizualizări

Artistul plastic Richard Saunders, din Stapleford, Marea Britanie, a văzut odată un arbust ornamental și a fost surprins de modul în care forma acestuia semăna cu iubita sa pisică de companie. Folosindu-și imaginația și deprinzând tainele Photoshopului, pictorul creează de mai mulți ani serii de imagini în care înlocuiește tufișurile din parcuri reale cu forma felină a animalului său de companie. Aceste poze spectaculoase și care par extraordinar de veridice au devenit atât de populare, încât au ajuns să fie vizualizate de milioane de oameni din toată lumea, relatează BBC. Animalul care a inspirat seria, Tolly, nu mai este în viață, dar numai una dintre imaginile sale ulterioare, în formă gigantică, a fost vizualizată de 3,25 milioane de oameni pe Facebook. „Sunt fascinat de felul în care lucrurile devin virale - nu am plănuit niciodată să fac bani din proiect. Este doar distractiv. Am spus întotdeauna foarte clar că pisicile gigantice răspândite în jurul proprietăților nu sunt reale, dar aproximativ 25% dintre oamenii care le-au văzut au crezut că există cu adevărat”, povestește Saunders.