Main menu

header

917 27 1de Gheorghe Zmaranda

Spectaculoase, mai ales prin diversitatea aranjamentelor în care pot fi folosite, plantele suculente au nevoie de puțină atenție prin comparație cu alte specii. Pentru că majoritatea sunt originare din regiuni aride ale globului, plantele suculente trebuie udate rar și ăsta este un avantaj pentru iubitorii de flori care sunt, totuși, plecați multă vreme de acasă. Iarna condițiile de întreținere a suculentelor sunt un pic diferite spre deosebire de cele din timpul sezonului cald pentru că plantele intră într-un repaus vegetativ. Mai mult decât atât, unele au nevoie să fie păstrate în interior, în vreme ce altele pot rămâne afară, chiar și atunci când ninge.

Trei specii pot rămâne afară

917 27 2Jovibarba, Rosularia, Orostachys sunt trei specii de plante suculente care pot rămâne afară pe timpul iernii. Rosularia, spre exemplu, este o plantă originară din Munții Himalaya care se adaptează chiar și la temperaturi de -28 de grade Celsius. Există 13 specii diferite de plante în cadrul genului Orostachys, însă din punctul de vedere al rezistenței crescute la temperaturi scăzute se remarcă Orostachys spinosa care provine din Siberia și Mongolia. Această plantă își păstrează vitalitatea și la temperaturi de -40 de grade Celsius și mai mult are capacitatea să realizeze fotosinteza sub stratul de zăpadă. Este important ca în cazul plantelor care pot fi păstrate afară pe timpul iernii să se întrerupă udarea pentru că acestea își asigură umiditatea de care au nevoie din atmosferă, stratul de zăpadă nu trebuie neapărat îndepărtat din ghiveci, însă atunci când zăpada se topește trebuie să vă asiguraţi că pământul din ghiveci drenează foarte bine apa. Pe timpul iernii, cei mai mulți dintre oameni vor prefera, pentru mai multă siguranță, să aducă plantele suculente în interior. Înainte de a face asta trebuie urmate însă câteva reguli. Pentru a proteja alte plante de interior de dăunători și boli este indicat ca suculente să fie tratate cu un insecticid înainte ca acestea să fie aduse în casă. Prin acest tratament, potențialii dăunători sunt exterminați  și nu se vor răspândi și la celelalte plante. Ca să vă asigurați că tratamentul a fost eficient, îndepărtați resturile, buruienile și frunzele uscate și apoi verificați dacă există vreun semn de infestare a plantei. Este important să vă asigurați și că plantele ce vor fi aduse la interior nu au boli. Ghivecele cu plante suculente trebuie să aibă un sol care permite drenarea apei, așa că, în cazul în care este necesar să schimbați pământul, alegeți un sol permeabil. Puteți adăuga în compoziția lui piatră ponce sau perlit pentru a crește drenajul mediului de ghiveci.

Se udă la câteva săptămâni

917 27 3Dacă în cazul plantelor suculente ați amânat momentul aducerii lor în casă, iar temperatura a scăzut peste pragul lor de rezistență primele simptome ale înghețului vor fi evidente după trei zile de la producerea lui. Ce puteți face în această situație? Aduceți plantele la interior lăsați-le să se usuce câteva zile sau chiar săptămâni, în funcție de severitatea degerăturii. Practic toate zonele afectate de îngheț (și care au devenit moi) se vor usca. Dacă nu se desprind de la sine de plantă, tăiați-le dumneavoastră dacă este posibil. Este important de știut că aceste zone afectate de îngheț se vor vindeca, dar nu se vor mai regenera. De obicei, degerăturile afectează mai întâi marginile exterioare ale suculentei, iar centrul plantei rămâne integru. Practic în asta constă salvarea plantei. Multe suculente sunt latente iarna, așa că nu vor avea nevoie de multă apă. În general, plantele suculente au nevoie de puțină apă pentru a prospera, dar în timpul sezonului rece udările trebuie să se reducă și mai mult. Doar când pământul este complet uscat, udați planta și atunci cu moderație. Poate să treacă și câteva săptămâni între udări sau chiar o lună. Scopul este acela de a vă asigura că planta nu se deshidratează. Fluxul de aer în interior este mai limitat decât în exterior așa că dacă apa nu este drenată corespunzător este foarte probabil ca suculentele să rămână umede prea mult timp și să fie afectate de excesul de apă. Nu se recomandă fertilizarea suculentelor pe timpul iernii, când sunt în repaus vegetativ. Cu mai puțină hrană disponibilă, plantele se opresc din creștere, devin mai robuste și mai rezistente pentru iernare.

Au nevoie de lumină cel puțin șase ore pe zi

917 27 4În ceea ce privește necesarul de lumină, este foarte important ca iarna plantele să aibă asigurate cel puțin şase ore de expunere la lumina indirectă a soarelui. În cazul în care nu se asigură această condiție, suculentele vor avea tendința de a se întinde către fereastră și vor avea o tulpină alungită, sau frunze distanțate. Cel mai bine este să așezați ghivecele pe pervazul ferestrei, unde vor avea şase-şapte ore de lumină. În special în cazul suculentelor care nu sunt latente se recomandă și iluminatul fluorescent. Temperatura optimă este 10-15 grade Celsius pe timp de noapte, respectiv 20-30 de grade Celsius pe timpul zilei.

Ştiaţi că...

... în cazul plantelor suculente rezistente la îngheț, temperatura extremă le scoate în evidență culorile superbe și vibrante? Din categoria plantelor suculente rezistente la temperaturi scăzute sunt cele care aparțin genului Sempervivum (anumite soiuri pot rezista până la -30 de grade Celsius), Sedum și Euphorbias;

... plantele suculente care nu rezistă la temperaturi scăzute, cum sunt Aloe, Crassula sau Haworthia, trebuie aduse în casă în momentul în care temperatura scade sub 5 grade Celsius, situație în care apa din frunzele, trunchiurile și tulpinile lor va îngheța și vor muri? O plantă sănătoasă se recunoaște după culorile vii pe care aceasta ar trebui să le aibă;

... este important ca încăperea în care sunt păstrate plantele suculentele să fie aerisită constant pentru a usca pământul din ghiveci? Astfel, riscul apariției bolilor și dăunătorilor este mai mic. În cazul în care totuși există simptome ale unei boli sau ale unei infestații cu dăunătorii, separați planta afectată de celelalte pentru a preveni răspândirea lor și aplicați apoi un tratament specific.

Condiţii pentru Aloe Vera, Aloe aristata şi Crassula

Aloe Vera este una dintre speciile de suculente cel mai des întâlnite în casele oamenilor. Recomandările pentru păstrarea ei pe timpul iernii în condiții optime sunt să plasați ghiveciul într-un loc luminos și răcoros, dar unde temperatura să nu fie mai mică de 12 grade Celsius, să fie udată o dată pe lună și niciodată să nu se pulverizeze apă pe frunzele ei. Dacă i se asigură toate aceste condiții Aloe Vera va fi o plantă sănătoasă, lucru recunoscut după culoarea vie a frunzelor care sunt pline cu gel. Aloe aristata are nevoie de condiții similare, iar Crassula, specie care intră în repaus vegetativ iarna, trebuie păstrată la lumină, într-un loc mai rece, dar cu temperaturi pozitive. În ceea ce privește regimul de udare, acest lucru se face rar, când pământul este complet uscat.