Main menu

header

497 4 1de Cătălina Tăgârță

În fiecare an, în lume sunt realizate peste 600.000 de intervenții de chirurgie bariatrică, numărul acestor proceduri fiind într-o continuă creştere, anunță Federația Internațională pentru Chirurgia Obezității şi Tulburările Metabolice (International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders - IFSO). Chirurgia bariatrică reprezintă soluția pentru o viață normală şi sănătoasă a numeroaselor persoane afectate de obezitate morbidă. Pe de altă parte, în ciuda faptului că procedurile de chirurgie bariatrică reduc greutatea persoanei, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții, acestea nu pot rezolva problema excesului de piele rezultat în urma pierderii masive în greutate.

După procedurile de bariatrie se face reconturare corporală

497 4 2După orice scădere masivă în greutate, fie în urma procedurilor de chirurgie bariatrică, fie după o dietă îndelungată sau ca urmare a practicării unui program intens de exerciții fizice, țesuturile subcutanate îşi pierd din elasticitate şi produc aspectul de piele lăsată, care atârnă. Pe lângă faptul că excesul de piele atrage nemulțumirea persoanei față de propria înfățişare, acesta poate îngreuna activitățile zilnice, chiar şi mersul pe jos, practicarea exercițiilor fizice, poate reduce mobilitatea şi poate creşte riscul de infecții şi de micoze la nivelul pielii. Toate aceste probleme pot fi remediate printr-o serie de intervenții din sfera chirurgiei estetice, dintre care putem aminti: lipectomiile, abdominoplastia, liftingul coapselor, al feselor, liftingul sânilor şi al brațelor. „După pierderea masivă în greutate, excesul de piele nu constituie doar o problemă estetică, ci şi funcțională - îngreunează viața de zi cu zi a pacientului. Dacă nu este îndepărtată, pielea în exces rezultată în urma chirurgiei bariatrice va umbri bucuria persoanei de a reveni la o greutate sănătoasă, având un impact extrem de grav asupra psihicului. Prin urmare, este de înțeles de ce foarte mulți pacienți aflați în această situație apelează la procedurile de reconturare corporală, care implică îndepărtarea excesului de piele şi a grăsimii inestetice rămase în anumite zone, îmbunătățind forma şi tonusul țesuturilor tegumentare şi oferind un aspect plăcut al corpului”, a declarat doctor Cristian Nițescu, medic primar în chirurgie estetică.

Este evitată apariția micozelor, eczemelor sau iritațiilor

Potrivit specialiştilor în domeniu, reconturarea corporală după pierderea masivă în greutate îmbunătățeşte considerabil starea psiho-emoțională a individului, având un impact pozitiv şi asupra formei fizice: pacientul se simte mai uşor, poate efectua activități/mişcări fără niciun disconfort. În plus, în acest fel este evitată apariția micozelor, eczemelor sau a iritațiilor în pliurile cutanate, leziuni care sunt atât dureroase, cât şi pruriginoase. Per total, se poate spune că reconturarea corporală duce la o creştere importantă a calității vieții pacientului. „Majoritatea celor care şi-au redus greutatea semnificativ (cu până la 30%-40% din greutatea inițială sau chiar mai mult) sunt persoane care au reuşit, cu mari eforturi, să-şi schimbe radical stilul de viață. Tocmai din acest motiv este extrem de important pentru ei să se simtă bine în pielea lor şi să fie mulțumiți de aspectul propriu. Astfel, reconturarea corporală, prin care pot scăpa cu totul de vechea lor imagine reprezintă o prioritate pentru ei”, a explicat medicul estetician.

Intervențiile nu rezolvă și vergeturile

Reconturarea corporală presupune un plan integrat, personalizat, în funcție de necesitățile fiecărui pacient, care include, de obicei, o serie de intervenții chirurgicale estetice pentru îndepărtarea excesului de piele şi de grăsime rămas în urma procesului de pierdere masivă în greutate. În final, rezultatul este un corp mai armonios, de la caz la caz. De reținut, în cazul acestor intervenții, este că pot apărea anumite cicatrice postoperatorii, care, de cele mai multe ori, pot fi mascate printr-o vestimentație adecvată. Însă, pacienții trebuie să ştie că aceste intervenții nu pot îmbunătăți calitatea pielii rămase postoperator şi nici nu vor şterge vergeturile existente.

SFAT. În ceea ce priveşte rezultatele obținute în urma intervențiilor de reconturare corporală, acestea trebuie menținute şi de pacient printr-un regim alimentar echilibrat şi o activitate fizică susținută.

Procedura, stabilită doar împreună cu medicul

Potrivit medicului, din păcate, multe doamne se prezintă la cabinet cu lecția învățată de la cunoștințe/prietene și solicită un anumit serviciu. E bine ca această categorie de persoane să fie conștientă de faptul că nicio metodă de înfrumusețare nu trebuie să le pună oamenilor sănătatea în pericol, astfel că trebuie să țină cont și de sfaturile medicului. „Persoanele care doresc să apeleze la una sau la mai multe proceduri de reconturare corporală trebuie, înainte de toate, să programeze o vizită la cabinetul de chirurgie estetică, pentru a stabili împreună cu medicul chirurg plastician planul corect de tratament”, a spus doctorul Nițescu.