Main menu

header

492 5 3de Cătălina Tăgârță

Pielea uscată este un lucru des întâlnit în orice sezon. Ea poate duce la mâncărimi, la crăpături şi chiar la sângerări. Din păcate însă, puține persoane cunosc cauzele acestei probleme de sănătate. Așadar, e bine de știut că, pe lângă frig, e bine să evitați și timpul îndelungat petrecut în cada cu apă fierbinte, căci și aceasta este dăunătoare pentru piele.

Nu ștergeți corpul cu putere după baie

Pentru a nu avea mâinile uscate e bine să folosiţi un săpun hidratant şi să nu ştergeţi pielea cu putere după baie, căci o veți irita. Mai degrabă, uscaţi-o prin tapare uşoară cu prosopul. Apoi, după fiecare baie ar fi bine să folosiți o cremă hidratantă pentru tot corpul. Deodorantele, unele săpunuri şi produsele pe bază de alcool pot irita pielea uscată şi sensibilă, așa că ar fi bine să le evitați. E adevărat că unele persoane evită spălatul des pe mâini în anotimpul rece pentru a ține această problemă la distanță, însă pentru a scăpa de microbi, o alternativă sănătoasă pentru piele este utilizarea unui gel dezinfectant pentru mâini.

Scruburi homemade cu ulei din lemn de santal

Eventual, dacă doriți să folosiți ceva mai natural vă puteți prepara acasă scruburi din uleiuri esențiale, zahăr brun și fructe. Acestea reprezintă cel mai simplu și mai ieftin tratament săptămânal pentru pielea uscată. Însă e important să alegeți uleiuri mai „blânde” (cum ar fi cel de levănțică, de trandafir, de mușețel sau lemn de santal), care nu cauzează iritații și inflamații pielii. Cu cât ingredientele sunt mai puternic hidratante, cu atât ele hrănesc și refac pielea. Dintre acestea pot fi amintite: mierea, uleiul de măsline, uleiul de cocos, fructul de avocado ori banana.

Levănțica, efect calmant și pentru psihic

Iată trei variante de scrub homemade. Pentru primul tratament aveți nevoie de: banane, zahăr brun și ulei esențial de levănțică. Fiindcă levănțica are efect calmant și pentru psihic, nu doar pentru piele, e bine ca acest remediu să meargă la pachet cu jumătate de oră de... somn! Produsul poate fi obținut din: două-trei banane bine coapte, șase-opt linguri cu zahăr brun și câteva picături de ulei esențial de levănțică. Pasați banana cu o furculiță, adăugați apoi zahărul și uleiul parfumat și amestecați până se topesc cristalele de zahăr. Scrubul poate fi aplicat pe tot corpul, nu doar pe mâini, dar acest lucru se va face prin masaj cu mișcări circulare, după care clătiți cu apă călduță. Este un scrub cremos și hrănitor, dar după îndepărtarea lui e bine să folosiți totuși o cremă hidratantă.

Măștile se aplică de două ori pe săptămână

Un alt scrub poate fi făcut din: o ceașcă și jumătate cu zahăr brun, o ceșcuță cu ulei de cocos, o lingură cu ulei dulce de migdale și un pumn cu petale de trandafir. Pentru preparare se procedează astfel: se toarnă uleiul de cocos într-un borcan, se amestecă petalele de trandafir și zahărul, iar deasupra se toarnă uleiul de migdale. Se lasă ingredientele timp de câteva zile, să se întrepătrundă mirosurile, iar înainte de utilizare se amestecă; apoi se aplică pe piele, se masează bine și se clătește.

Există însă și tratamente homemade care pot fi făcute de două ori pe săptămână. De exemplu, e vorba despre scrubul pe bază de avocado, ovăz și ulei esențial de migdale. Se procedează astfel: se combină un avocado copt cu o ceașcă plină cu ovăz măcinat și patru-cinci picături de ulei esențial de migdale (dacă nu aveți ulei puteți adăuga și migdale măcinate). Aplicați produsul pe piele, masați cu mișcări circulare și clătiți cu apă călduță, iar la final hidratați.

Infuzia poate fi refolosită de maximum trei ori

Pentru tratarea crăpăturilor fine care apar pe mâini din cauza diferențelor de temperatură, a săpunului ori a apei puteți apela și la ceaiul de tătăneasă. Fierbeți trei linguri cu plantă uscată în 750 ml apă, apoi lăsați ibricul acoperit timp de zece minute. Când ceaiul este călduț, scufundați mâinile în el pentru 15 minute, după care tamponați pielea cu un prosop curat și aplicați o cremă hidratantă. Însă e bine să repetați procedura zilnic, până când fisurile din epidermă se vindecă. Ceaiul poate fi refolosit, dar nu mai mult de trei ori.

Laptele calmează roșeața și usturimea generate de pielea iritată. Pentru un efect maxim, masați mâinile cu lapte cald în fiecare seară