Main menu

header

491 5 1de Cătălina Tăgârță

Calitățile apei termale sunt apreciate de tot mai multe femei, din diferite motive: fie că au pielea sensibilă și nu suportă alte produse de îngrijire, fie că le ajută la fixarea machiajului, să-și calmeze pielea după epilat sau să se răcorească în timpul zilelor calde. Bogată în minerale şi oligoelemente (fier, magneziu, siliciu, mangan, calciu), apa termală aduce adevărate beneficii pentru orice tip de ten, iar doctor Miruna Lovinescu (foto) ne-a spus mai multe despre acest subiect.

„Spray-ul, pulverizat de la o distanță de 20-30 de centimetri”

- Doamna doctor, ați colaborat multă vreme cu industria cosmeticelor și dermatocosmeticelor. Fiind familiarizată cu acest domeniu, vă rog să ne vorbiți despre apa termală și beneficiile utilizării acesteia!

- Într-adevăr, datorită experienței mele profesionale, cred că pot avea o părere echidistantă despre dermatocosmetice. Referitor la apa termală, pot spune că, în momentul în care ia naștere un izvor cu apă termală, înseamnă că apa respectivă a trecut zeci, poate chiar sute de ani prin munți și s-a îmbogățit cu diverse minerale și oligoelemente, astfel încât ea este o apă îmbunătățită. Pe timpul verii eu recomand ca fiecare dintre noi să aibă în geantă un spray cu apă termală, care e foarte bun pentru răcorit fața. Și aici aș adăuga următorul lucru: spre deosebire de celelalte tipuri de spray-uri, cel cu apă termală nu se agită, pentru că încărcarea cu oligoelemente îl face să aibă și niște microreziduuri, care e bine să rămână la fundul recipientului, nu să se ridice la suprafață.

- Ne puteți povesti cum trebuie aplicat corect spray-ul pe față?

- Trebuie pulverizat spre față de la o distanță de 20-30 de centimetri, astfel încât picăturile să fie în strat subțire. Din experiență, vă pot spune că apa termală răcorește foarte bine. În general, când plec în concediu, în țări cu climat foarte cald, nu-mi lipsește din geantă.

„Utilizată și după/pentru arsuri solare”

- La ce mai e bună apa termală?

491 5 2- Apa termală fixează machiajul. În acest scop, după ce terminăm machiajul, pulverizăm apa spre față cam de la aceeași distanță pe care am menționat-o mai sus. Apoi, produsul se mai folosește pentru toate inflamațiile, după arsuri solare, după tăieturi sau după bărbierit. În general, noi luăm în calcul săpunurile și șampoanele după două aspecte: cât de multă spumă fac și cum miros. Din păcate, cu cât un produs miroase mai puternic, cu atât șansele ca el să fie alergenic sunt mai mari. Drept dovadă, produsele dermatocosmetice, care sunt făcute pentru persoanele cu alergii, au foarte puțini constituenți și substanțe chimice sau deloc. Așadar, când avem un ten cu probleme nu trebuie să optăm neapărat pentru produse scumpe și frumos mirositoare, ci pentru dermatocosmetice, care au la bază și studii făcute în colaborare cu medici. La un moment dat, am vizitat o companie în Franța - și, deși ei nu sunt obligați prin lege să respecte regulile aplicate medicamentelor, totuși asta făceau. Acolo am aflat că spray-ul cu apă termală este îmbuteliat steril, exact deasupra locului de izvorâre a apei termale.

„Rezolvă eczemele”

- Beneficiile sunt aceleași dacă folosesc apa dintr-un spray și dacă folosesc apa direct de la sursă - spre exemplu, de la Băile Herculane sau din orice altă stațiune balneoclimaterică din țară?

491 5 3- Depinde de caracteristicile apei termale, căci există mai multe tipuri. Ele sunt: izo-, hiper- și hipotone, iar în funcție de aceste caracteristici sunt indicate pentru spa-uri sau cosmetică (apele hipotone sunt folosite în centre SPA, cele izo și hipertone, în cosmetică) etc. Dacă te referi la un izvor cu apă termală indicată în cosmetică, desigur că o poți folosi. O legendă a unuia dintre izvoare zice așa: demult, cu câteva sute de ani în urmă (pe la 1700), un om care păștea cai a observat că unul dintre animalele sale avea răpciugă. Și pentru că i-a fost milă să omoare calul respectiv, a decis să-l lase liber în pădure, în speranța că el o să moară singur. Însă, un an mai târziu l-a găsit foarte frumos, cu părul strălucitor. Se spune că acel cal a găsit izvorul cu apă termală și s-a îmbăiat acolo, și că, în urma acestor îmbăieri, el a scăpat de răpciugă. Întorcându-ne în zilele noastre, ideea e că în aceste centre cu apă termală se fac terapii atât pentru copii, cât și pentru adulți. Se tratează tot ce înseamnă boli de piele, de la tenul sensibil până la eczeme, atopii și altele. Spre exemplu, marii producători din străinătate recomandă, pe lângă utilizarea regulată a produselor îmbuteliate, efectuarea unei cure balneare cel puțin o dată pe an.

„Poate avea și proprietăți demachiante”

- La noi în țară unde sunt astfel de centre?

- La Herculane știu că există izvoare cu proprietăți dermatocosmetice. Posibil să mai fie și în altă parte, dar eu nu am cunoștință de asta.

- Referitor la apa termală îmbuteliată, în afară de spray-uri, sub ce alte forme ar mai putea fi găsită pe piață?

- Pe lângă spray-uri, există și alte game întregi cu conținut cu apă termală, cu diverse alte consistențe, începând de la creme, loțiuni de demachiat, „soluții” pentru apă de baie. De exemplu, dacă un copil are atopie/alergii, piele extrem de sensibilă, există o soluție pe care o pui în apa sa de baie (căci va fi foarte deranjat de săpun), și care nu doar va curăța, dar va și liniști pielea iritată.

Produse cu termen de valabilitate... două zile

- Produsele pe bază de apă termală trebuie recomandate de un medic?

- Ideal așa ar fi să primim mai întâi un diagnostic, dar dacă acest lucru nu este posibil, e bine cel puțin să fie recomandate de un farmacist. Există persoane cu piele extrem de alergică, ce nu pot pune pe față absolut nimic. Și special pentru aceste persoane au fost create creme și emulsii în recipiente foarte mici. De exemplu, eu știu de existența unor produse îmbuteliate în fiole din plastic, care, după ce se deschid, pot fi folosite doar cel mult două zile, căci n-au niciun fel de conservanți. Practic, după două zile de la deschiderea recipientului, produsul expiră. Bine, e adevărat că acest lucru e lesne de observat și din prețul ridicat, dar, dacă într-adevăr nu ai alte soluții, merită...

- Chiar există pe piață produse dermatocosmetice cu termen de valabilitate de doar două zile?

- Desigur. O cremă obișnuită poate avea și între 50 şi 100 de componente, pe când aceste produse au între 10 şi 15 componente.

Pielea reprezintă 12%-16% din greutatea corpului, se reînnoiește la fiecare 27 de zile și are un pH între 4,6 și 6. Există trei grade de sensibilitate a pielii: piele sensibilă, piele intolerantă şi piele atopică (alergică, piele cu eczemă, dermatită sau psoriazis)

„Nu există contraindicaţii, poate fi folosită şi pe răni deschise“

- Înțeleg că apa termală poate fi folosită la toate vârstele. Dar există cumva restricții pentru anumite afecțiuni sau pentru răni deschise, spre exemplu?

- Nu există nicio contraindicație. Există apă termală îmbuteliată steril, care poate fi folosită după peeling sau care se poate aplica pe rană după intervenții chirurgicale - cu condiția să nu atingem spray-ul de locul respectiv, doar să pulverizăm, și multe altele.