Main menu

header

490 4 3de Dana Purgaru

Rujul, nelipsit de pe buzele majorității femeilor, este un accesoriu foarte util pentru înfrumusețare, însă puține persoane știu ce conține. Tocmai din acest motiv, Andy Brunning, chimist și profesor de chimie din Marea Britanie, a dat recent publicității un infografic prin care a scos la iveală ingredientele din acest produs.

Culoarea, dată de gândăcei

Deși ingredientele dintr-un ruj diferă în funcţie de culoare, de strălucire şi de firma producătoare, există unele ingrediente comune. Astfel, acest produs conține circa 65% ulei de castor, 15% ceară de albine, 10% alte tipuri de ceară, 5% lanolină și 5% pigmenți de culoare și parfum.

Culoarea roşie - roşu carmin - este dată de gândăcei zdrobiţi, care se întâlnesc de obicei pe cactuşi. Insectele sunt fierte în amoniac sau în soluţie de carbonat de sodiu. Amestecul este apoi filtrat şi se adaugă sulfat hidratat de aluminiu şi de potasiu. Rujurile roz au dioxid de titaniu, un compus alb, care diluează pigmentul roşu.

Ardei iute pentru volum

Produsele care rezistă mai mult timp pe buze au în compoziţie un chimical numit eosin, iar capsaicina, un ingredient ce provine din ardeiul iute, este folosită în ruj pentru a se obţine o uşoară inflamare a buzelor, care vor căpăta astfel mai mult volum. Uleiul de ricin şi ceara formează baza rujului, fiind esenţiale pentru structura şi forma lui. De multe ori, este utilizată şi lanolina, o substanţă secretată de glandele oilor.